BİLECİK HALK SAĞLIĞI MÜDÜRÜ UZMAN DR. ÖMER BALCI, 1-7 NİSAN KANSER HAFTASI MESAJI

Bilecik Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Ömer Balcı, 1-7 Nisan Kanser Haftası dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

05 Nisan 2016 Salı 07:42
1110 Okunma
BİLECİK HALK SAĞLIĞI MÜDÜRÜ UZMAN DR. ÖMER BALCI,  1-7 NİSAN KANSER HAFTASI MESAJI

 Bilecik Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Ömer Balcı,  1-7 Nisan Kanser Haftası dolayısıyla bir mesaj yayınladı.  

 

 

  Mesajında, kanserin dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemi olduğunu belirtti. Yeni yayımlanan dünya kanser istatistiklerine göre; ölüm nedenleri arasında ilk sırada kanserin yer aldığını söyleyen Balcı, açıklamasına şöyle devam etti: “Dünya'da toplam 14,1 milyon yeni kanser vakası gelişmiş ve 8,2 milyon kansere bağlı ölüm gerçekleşmiştir.

 

 

Kanserde benzer seyir devam ettiği takdirde 2030 yılına gelindiğinde yıllık 22 milyon yeni vaka ortaya çıkması, yani 2008 verilerine göre yeni vakalarda yüzde 75 artış olması beklenmektedir. Ülkemizde en son yayınlanan verilere göre yılda her yüz bin erkeğin 278'inde, her yüz bin kadının ise 188'inde kanser gelişmektedir. Ülkemizde kanserin önlenmesine yönelik önemli sağlık politikaları yürütülmektedir. Özellikle ulusal tütün ve obezite mücadele programlarımız kanser kontrolünün en önemli yapı taşlarını oluşturmaktadır. Tütün kontrolü çalışmaları ivme kazanarak devam edecektir. Toplum temelli tarama faaliyetleri 2004 yılında Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) olarak adlandırılan 11 merkez kurularak sistemli tarama programları uygulanmaya başlanmıştır. 2015 yılında toplam 46 adet yeni KETEM açılmış, bunun yanı sıra 10 adet mobil KETEM daha hizmete girmiştir. Toplam KETEM sayısı 23'ü mobil olmak üzere toplam 197 olmuştur. 2016 yılında açılacak 40 yeni merkezle sayı 237'ye çıkacak. Kanser tarama programlarında daha kaliteli hizmet anlayışı ile taramalarda kullanılan yöntemler ve cihazlar en son teknoloji ile yenilenmeye başlandı. Taramalarda yapılan iyileştirmeler sonucunda vatandaş katılımı ülke çapında 5 milyon kişinin üzerine ulaşmıştır. Küresel düzeyde her yıl 12 milyondan fazla insanın kanser olduğu bir dönemde, sorumluluklarımızın bilincinde olarak kansere karşı hep birlikte mücadele etmekteyiz. İlimizde Kanserin önlenmesine yönelik önemli çalışmalar yürütülmektedir. Özellikle tütün ve obezite mücadele programlarımız kanser kontrolünün en önemli yapı taşlarını oluşturmaktadır.  Bilecik Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezimizde (KETEM), Bilecik ilinde ülkemiz tarama programında bulunan Meme kanseri, Serviks (Rahim ağzı) kanseri ve Kolorektal kanser için erken teşhis çalışmaları tüm halkımıza ücretsiz olarak yapılmaktadır. Çünkü biz farkındayız, kanseri yeneceğiz.”



Son Güncelleme: 05.04.2016 07:42
Anahtar Kelimeler:
BİLECİKKanserGüncel
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle