BİLECİK BAROSU ÇOCUK HAKLARI KOMİSYONU'NDAN KINAMA

Bilecik Barosu Çocuk Hakları Komisyonu AK Parti’nin cinsel suçlarına ilişkin verdiği önergeyi kınadı.

21 Kasım 2016 Pazartesi 08:41
2109 Okunma
BİLECİK BAROSU ÇOCUK HAKLARI KOMİSYONU'NDAN KINAMA

    Bilecik Barosu Çocuk Hakları Komisyonu AK Parti’nin cinsel suçlarına ilişkin verdiği önergeyi kınadı. 

 

 

      Bilecik Baro Başkanlığında yapılan basın açıklamasıyla halk tarafından verildiği günden bugüne yoğun tartışmalara yol açan önerge hakkında Bilecik Barosu Çocuk Hakları Komisyonu “Meclise önerge olarak sunulan tecavüz mağdurlarının tecavüzcüsüyle evlendirilmesini meşrulaştıran yasa düzenlemesini kınıyoruz” dedi.

 

 

   Bilecik Barosu Çocuk Hakları Komisyonu adına basın açıklamasında bulunan Avukat Pervin Taşçı, “Kamuoyunun da büyük tepkisini çeken önergenin biz hukukçular tarafından desteklenmesi kabul edilemez bir durumdur. Cinsel istismar gibi hassas olunması gereken bir konuda ulusal ve uluslar arası yasa ve sözleşmelere aykırı yapılan yasal düzenlemelerin bizlerin temsilcisi olan vekiller tarafından oylanması dahi yaşanılan vahametin göstergesidir” ifadelerini kullandı.

 

 

  “Bu önerge ile çocuklarımız cinsel istismarcılarına kurban olarak teslim edilecektir”

 

  Taşçı, “Ülkemizin dört bir yanından çocuklarımıza yönelik cinsel istismar haberleri geliyorken, münferit olaylarla kız çocuklarımız küçük yaşta evlendiriliyorken, bizler vekillerimizden cinsel istismarın her türlüsünü aklamak  için değil yaşanan çirkin ve akıl almaz olayların önüne geçmek için yasal düzenlemeler yapılmasına yönelik teklifler sunmalarını ve görüşmeler yapmalarını bekliyoruz. Ancak ‘cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen bir neden olmaksızın işlenen cinsel istismar suçunda, mağdur ile failin evlenmesi durumunda fail hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına veya cezanın infazının ertelenmesine imkan veren düzenleme yapılmaktadır’ gerekçesiyle oylamaya sunulan önerge ile çocuklarımız cinsel istismarcılarına kurban olarak teslim edilecektir. Mevcut yasalar kapsamında 18 yaşın altındaki bireyler çocuktur ve çocukların her türlü istismarları ile ilgili iradi eylemlerinin meşruluğunu tartışmak dahi milletçe adalete olan inancımızı sorgulamamıza neden olacaktır” dedi.

 

 

 " Öneri kadına ve çocuğa yönelik işlenen suçlara özendirecek"

 

  Kadının, çocuğun istismarcısı ile evlendirilmesi fikri evlilik kurumunun saygınlığını zedelemekte ve cinsel istismarı normalleştirmekte olduğunu belirten Taşçı açıklamasına şu şekilde devam etti. “Yaşı küçükle herhalde ya da erişkinle rızası hilafında yaşanan her türlü cinsellik istismardır. Temel insan haklarına aykırıdır ve cezalandırılması gereken bir suç olarak kabul edilmelidir. Bu önerge yaşananların asıl ve en önemli öznesi olan mağdurun tecavüz sonrası psikolojisinin anlaşılması için hiçbir çaba sarf edilmediğinin, yaşanılan psikolojik çöküntünün hafife indirgendiğinin ve en önemlisi de kadının bir kimlik olarak kabul edilmediğinin somut göstergesidir. Öneri kadına ve çocuğa yönelik işlenen suçlara özendirecek ve en nihayetinde meşrulaştırarak sapkın eğilim gösteren kişilere cesaret vermekten öteye gidemeyecektir."

 

 

  “Çocuk ve kadın haklarını yok sayan bu önergenin bir an önce geri çekilmesini talep ediyoruz”

 

      Getirilmek istenen metinden bahseden Taşçı, “ 16 Kasım 2016 tarihine kadar işlenen cinsel istismar suçunda,mağdurla failin evlenmesi durumunda, Ceza Muhakemesi Kanununun 231 inci maddesindeki koşullara bakılmaksızın hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına,hüküm verilmiş ise cezanın infazının ertelenmesine karar verilir.Bu durumda suça azmettiren veya işlenişe yardım edenler hakkında kamu davasının düşmesine veya infazın ortadan kaldırılmasına karar verilmesi..’’ şeklindedir. 2005 yılına kadar Türk Ceza Kanununda yer alan bu ilkel madde 2005 yılında yapılan değişiklik ile kaldırılmıştır. Gelinen noktada Kadın ve Çocuk Hakkı ihlalleri için evrensel hukuk normları çerçevesinde mücadele ederken fikir zihniyet ve uygulamalarda tekrar 10 yıl geriye gidiş kabul edilemez. Bilecik Barosu Çocuk Hakları Komisyonu olarak ‘19 Kasım Dünya Çocuk İstismarını Önleme Günü’,  ‘20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’ ve ‘25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’ öncesinde çocuk ve kadın haklarını yok sayan bu önergenin bir an önce geri çekilmesini talep ediyoruz” dedi.

 

 

  “Bu tabloyu çok iyi okumak lazım”

 

  Bilecik Baro Başkanı Halime Aynur ise yapılan açıklamanın ardından Bilecik Barosu Çocuk Hakları Komisyonuna teşekkürlerini iletti. Böyle bir kanun teklifiyle karşı karşıya kalındığını belirten Aynur, “ Bu kanun teklifinin gerekçesin de cezaevlerinde bulunan 3 bine yakın mağdurdan bahsedilmekte. Fakat bence bu tabloyu çok iyi okumak lazım. Burada mağdur asıl kim? Fiil ehliyetine sahip olabilmek için kanunun aradığı yaş 18 yani şuan biz ehliyet almak istesek 18 yaşını doldurmak zorundayız. Oy kullanmak istesek 18 yaşını doldurmak zorundayız. Burada bahsettiğimiz evlilik arkadaşlar yuva kurmaktan bahsediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

  “Çocuktan gelin olmaz”

 

   Gerçekleştirilmek isteneni bir örnekle açıklayan Aynur, “13-14 yaşında bir kız çocuğumuz var bir tarafta da 50 yaşında bir erkeğimiz var. Çocuk yaşta evlilik bizim toplum olarak kanayan bir yaramız. Başlık parasıyla bu çocuğumuz evlendirildi ki zaten bu çocuğumuz karşı koymak nedir bilemez. Böyle bir hakkı olduğunu dahi bilmeyen bir çocuk var karşımızda. Öbür tarafta da buna izin veren, bunun karşılığında para alan yani çok utanç duyuyorum bunu söylemekten bir anne baba var. Şimdi burada cezalandırılması gereken kim çocuk mu yoksa bütün bunlara göz yuman diğer büyükler mi? Bence bu yasa diğer dediğimiz kişilere ödül oluyor arkadaşlar. Bu nedenle bu önergenin yasallaşması demek çocuğa devlet eliyle uygulanan bir istismar demektir. Biz öyle düşünüyoruz. Çocuktan gelin olmaz” dedi.

Son Güncelleme: 21.11.2016 08:41
Anahtar Kelimeler:
BİLECİKBaroKınamaGüncel
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle