"BEDELİNİ BİZ ÖDEMEYECEĞİZ, AKLIMIZLA BARİ DALGA GEÇMEYİN"

Tüm Emekliler Sendikası Bilecik İl Temsilcisi Janrat Karaahmet, son dönemlerde ülkenin ekonomik bir krizde olduğunu ifade ederek, “Krizi biz emekliler ve emekçiler yaratmadı. Bedelini de biz ödemeyeceğiz. En düşük emekli maaşları, asgari ücret altında olmamalıdır. Bu ücretin altındaki mevcut maaşlar acilen düzenlenmelidir" dedi.  

05 Ekim 2018 Cuma 16:58
412 Okunma
"BEDELİNİ BİZ ÖDEMEYECEĞİZ, AKLIMIZLA BARİ DALGA GEÇMEYİN"

Tüm Emekliler Sendikası Bilecik İl Temsilcisi Janrat Karaahmet, son dönemlerde ülkenin ekonomik bir krizde olduğunu ifade ederek, “Krizi biz emekliler ve emekçiler yaratmadı. Bedelini de biz ödemeyeceğiz. En düşük emekli maaşları, asgari ücret altında olmamalıdır. Bu ücretin altındaki mevcut maaşlar acilen düzenlenmelidir" dedi.  


  Tüm Emekliler Sendikası Bilecik İl Temsilciliğinde İl Temsilcisi Janrat Karaahmet il binasında yaptığı açıklamada, Türkiye'de yaşanana ekonomik krizin özellikle emeklilerin bellerini büktüğünü ve hayatlarını yaşanmaz hale getirdiğini söyledi. Bu yüzden Tüm Emekliler Sendikası olarak bu krizi kendilerinin yaratmadıkları ve sorumlusunun da kendilerini olmadığı söyleyen Karaahmet sözlerine şöyle devam etti;
"Ülkemiz maalesef çok ciddi ve ağır bedelleri olan bir ekonomik krizle karşı karşıyadır. Ancak ülkeyi yönetenlere göre 'kriz miriz yok', sorun psikolojikmiş. Çok doğru, gerçekten karşı karşıya kaldığımız bu koşullar içerisinde biz emekliler ve emekçiler tam bir ekonomik, ruhsal ve bedensel psikolojik bunalım ve yıkım içerisindeyiz. Sanki doğal gaz, elektrik ve suya son 3 aydır ardı ardına yapılan zamları kendileri yapmamış, çarşı, pazar, market zamlarından hiç haberleri yokmuş gibi davranmaya devam ediyorlar. Gerçekten çok pişkinler. Özellikle biz emeklilerin, işçilerin ve memurların yani sadece açlık ve yoksulluk sınırları altında ki maaş ile yaşamlarını sürdürmeye çalışanların, her gün daha da yoksullaşıp borç batağında çırpındıkları görülmüyor, söylenmiyor. Sonra neymiş psikolojikmiş! İnsaf, aklımızla bari dalga geçmeyin."


  “Halkın yüzde 99’u yoksulluk ve işsizlik ile karşı karşıya”


  Karaahmet açıklamasının devamında, halkın yüzde 99’unun yoksulluk ve işsizlik gibi bir gerçekle karşı karşıya olduğunu belirterek, “ Her ne kadar bu ülkeyi yönetenlere göre, ele geçirilen tek sesli medya ile pompalanan algı yaratmaya gayretine ve iktidar desteğini arkasına almış yüzde 1’lik bölümü oluşturan bir avuç yandaş ve candaş sözde patronlara göre 'kriz, miriz yok' diyerek sözde bu koşullardan yarar sağlama ve krizi fırsata çevirmek isteyenlerin de farkındayız, ancak kendilerine şunu hatırlatmak isteriz ki, ne güneş ne de gerçekler balçıkla sıvanmaz.  Hükümetçe krizden çıkış yolu olarak ilan edilip açıklanan kısa ve orta vadeli ekonomik programların hazırlanışında, sadece sermaye çevreleri ile görüşülmesine rağmen, hiçbir emek örgütü ile görüş alış verişinde bulunmak istenmemesi, bu programların ve bakış açısının sadece ve sadece sermaye yanlılarından olduğu gerçeğini ortaya koymuyor mu? Bugün 3'de 2'si özel sektöre ve bankalara ait olmak üzere 467 dolar dış borç, AKP politikaları sayesinde kendi kasasını ve servetine servet katan küçük bir azınlığın borcudur. Yeni biz emeklilerin borcu değildir" dedi.


  “En düşük emekli maaşları, asgari ücret altında olmamalıdır”


  Karaahmet, en düşük emekli maaşlarının asgari ücret altında olmaması gerektiğini belirterek, “Son dövizde ki yükseliş ve diğer etkilerle yaşanan ve de her gün daha da ağırlaşan ekonomik koşullar sonucu, acilen emekli maaşlarına seyyanen zam yapılması zorunludur. En düşük emekli maaşları, asgari ücret altında olmamalıdır. Bu ücretin altındaki mevcut maaşlar acilen düzenlenmelidir. 2008 yılında yasallaşan emekli maaş bağlama usulü yasası yürürlükten kaldırılmasıdır. Bu düzenlemeden dolayı şu an asgari ücret doğrultusunda maaş almakta iken emekli olmuş vatandaşlar 700 TL. Hatta daha da altında emekli maaşlar bağlanmaktadır. Mevcut emekli maaşları arasında var olan farklılıkları dengeleyici, yeni bir intibak yasası vakit geçirilmeden yürürlüğe sokulmalıdır. Kalkınmadan pay emeklilere de derhal uygulanmalıdır. İki dini bayramlarda birer maaş ikramiye verilmelidir. Sağlık alanında emeklilere de uygulanan ‘katkı ve katılım pay’ ödemelerine derhal son verilmelidir. Merkezi ve yerel yönetimlerin emekli, dul ve yetimlere ilişkin ‘sosyal, kültürel ve dinlence alanlarına yönelik’ yatırım ve organizasyonlar içeren projeler devreye sokulmalı ve emeklilerin hayat dair bağlılıklarını arttıracak ve mutlu kılacak koşullar oluşturulmalıdır. Emeklilerin sendika kurma ve sendikaya üye olma haklarının önünde var olan engellemeler kaldırılmalı, uluslararası yasa ve sözleşmelere uygun şekilde iç hukukta düzenlemesi gereken emeklilerin statü yasası acilen çıkartılmalıdır. Emeklilik prim ödemelerini yerine getirmelerine rağmen yapılan yasa değişikliği ile getirilen kademeli yaş sınırı sonucu, emeklilik hakları engellenen vatandaşların bu haksız uygulamadan kaynaklı yaşanan mağduriyetlerinin acilen çözümlenmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
BİLECİKHABER
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle