“18- 24 MART YAŞLILARA SAYGI HAFTASI” NEDENİYLE PROGRAM DÜZENLENDİ

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bilecik İl Müdürlüğü tarafından “18- 24 Mart Yaşlılara Saygı Haftası” kapsamında program düzenlendi.

20 Mart 2015 Cuma 11:49
1875 Okunma
“18- 24 MART YAŞLILARA SAYGI HAFTASI” NEDENİYLE PROGRAM DÜZENLENDİ

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bilecik İl Müdürlüğü tarafından “18- 24 Mart Yaşlılara Saygı Haftası” kapsamında program düzenlendi.

 

 

 Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu’nda, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programa, Bilecik Vali Yardımcısı Mustafa Güney, İl Müftüsü Necati Akkuş, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Genel Sekreteri Murat Işık, İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Şube Müdürü Erdoğan Kaba, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

 

 

 Düzenlenen programda açılış konuşması yapan Vali Yardımcısı Mustafa Güney, 18 Mart’ın aynı zamanda Şehitleri anma haftası olduğunu ve yaşlılar haftasının şehitler haftasının gölgesinde kaldığını belirtti. Güney, “Tüm Türkiye’de şuan da böyle bir uygulama var. 250 binden fazla vatan evladı 20 yaşını görmeden şehit olmuşlar ve yaşlanamamışlardır. Bu Allah’ın takdiri yaşlanabilmek herkese nasip olmuyor. Allah kime ömür verdiyse o yaşlanıyor ve yaşlı sınıfına giriyor. Ama yaşlanınca da bir takım sorunlarla da karşılaşıyorlar. Bu evrensel bir sorun sadece Türkiye’de değil. Dünya’nın gelişmiş ülkeleri yaşlılık sorununu bizden önce yaşıyorlar.

 

 

 Şuanda Dünyanın en yaşlı ülkesinin Dünya Sağlık Örgütü’nün rakamlarına göre 65 yaşını geçmiş kişiye yaşlı diyoruz. Onlar kendilerini yaşlı görmeyebilirler. Japonya yüzde 25, Almanya’da yüzde 22 gibi rakamlar var. Türkiye henüz yüzde 8 civarında. Yüksek boyutta değil. Ama hızla yaşlanıyoruz. Ben gençlere söylemek istiyorum, 2050 yılında belki gençlerimiz hala yaşlanmayacaklar, 2050 yılında Türkiye’deki yaşlı oranı da yüzde 20’yi geçecektir. Gelmişmiş ülkelerin seviyesini yakalamış olacağız. Yaşlıların bir çoğu kendi kendine yaşamını devam ettiremiyor . birleşmiş milletler nezdinde yaşlıların hakkını vermek gereklidir. Devlet bunu vazife olarak yapmak zorunda. Devlet yaşlılara bakmak zorundadır. Yaşlılara bakmak için gönüllülük devreye giriyor. Bizim gençlerden beklentilerimiz budur. Biz Müslüman bir toplumuz ama maalesef ki yardımseverliğimiz çok yüksek değil. Gelmişmiş ülkeler arasında hayırseverlikte 128’inci sıradayız. Birçok az gelişmiş ülkeler bile bizden çok yukarıda. Bizim yapmamız gereken daha çok şey var. İnsanların en hayırlısı, başka insanlara en faydalı olandır diyorum” dedi.

 

 

“GÜNEŞİN SARARMA VAKTİ GELMİŞTİR”

 

Bilecik İl Müftüsü Necati Akkuş, insan hayatının en önemli kesimi yaşlılık ve hayatın gerçeğinin bu olduğunu belirtti. Akkuş, “Allah-ü Teala’nın koymuş olduğu kurallar çerçevesinde her yeninin eskidiğini belirterek,” Her doğan genç oluyor, yaşlanıyor ve dünyayı bir müddet sonra terk ediyor. Bu bir hakikat ve inkar edilmez bir hakikat. Peygamber Efendimizin buyurduğu 5 şey vardır. Ölüm gelmeden önce hayatın kıymetini bilin, Meşguliyet gelmediği sürece boş zamanın kıymetini bilin, Hastalık gelmeden önce sağlığın kıymetini bilin, İhtiyarlık gelmeden önce gençliğin kıymetini bilin ve Fakirlik gelmeden önce zenginliğin kıymetini bilin.  

 

 

 Her insan doğar, genç olur,  olgunlaşır ve bir müddet sonra yaşlanmaya başlar. İnsanın hayatı aslında 3 tane S’den ibarettir. İnsan hayatının 3 döneminin başlangıcı birincisi sevmek, ikincisi saymak ve üçüncü olarak da sormakla başlıyor. Sahip olma duygusu da var. İnsan sahip oldukça  sevip ve saymaya da başlıyor. Ömrümüzün de belli bir sayısı var, gün sayısı ve nefes sayısı vardır. Son noktaya geldiğinde de artık ömür tamamen bitmiş oluyor. Ve bir bakıyorsunuz ömür bitmiş. Artık tabir-i caizse güneşin sararma vakti gelmiştir. Gençlik bitmiş, sıhhat bitmiş ve varsa elinde güç kuvvet gitmiştir” dedi.

 

 

“YAŞLA BİRLİKTE DİKKATTE AZALMALAR GÖRÜLÜR”

 

 Günün anlam ve önemiyle ilgili sunum yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında çalışan Psikolog Özge Tokgöz ise,  yaşlanma organizmanın geriye dönüşü olmayan bir şekilde yıpranması, işlevlerin bozulmaya başlaması şeklinde olduğunu belirterek,”  Gelişim sürecinde vücudun yapısal ve işlevsel olarak değişimidir. Kişinin toplumsal rol, statü ve beklentilerinin değişmesidir. Gelişim sürecinde deneyimlerinin artmasıyla oluşan davranış değişiklikleri ve davranışsal uyum yeteneğindeki yaşa bağlı değişimlerdir. Yaşlılığın ilk belirtisi, eskiye olan özlemin gittikçe artması ve yaşlanmaya başlayan bireyle genç nesiller arasındaki mesafenin açılmasıdır.

 

 

 Gün geçtikçe yaşama dair her yeni şey, yaşlı bireyi ürküttüğü için alışkanlıklarını değiştiremez ve yeni durumlara uyum sağlayamaz. Emeklilik, ebeveynlik rolü, kendine yetmede zorluk, yalnızlık, bilişsel yetersizlik, öğrenmede yavaşlama, dikkat ve hafıza gerilemesidir . Yaşla birlikte devamlı dikkatte azalmalar görülür. Aynı zamanda dikkati birkaç uyarana bölüştürebilme yeteneği yaşla belirgin azalma gösterir. Çok sayıda bilişsel yetersizlikle karakterize bir sendrom. Yalnızca fiziksel veya ruhsal alanı tutmayıp, tüm alanları etkiler. En sık davranış bozukluğu gösteren hastalıktır. Bakım veren için en çok tükenme sendromuna yol açan hastalıktır. Alzheimer hastalığı bir Demans çeşididir.  Şu anda dünyada 65 yaşından sonra en sık görülen Demans türüdür. Hastalığın nedeni bilinmemektedir. Alzheimer’de erken evrelerde anksiyete,  depresyon, olumsuz tutumlar, terk edilme gibi duygular gelişebilir. Bu hastalar tipik olarak eşyalarının çalındığını, etrafındaki kişilerin kendilerine zarar vereceğini veya terk edeceği sanrılarını görür” dedi.

 

 

  Konuşmaların ardından huzurevi sakini olan Zehra Şahriye ‘n in şiiri ile slayt gösterisi şeklinde gösterilerek program son buldu. Bilecik Valiliği, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü kapsamında İl ve İlçelerde düzenlenen resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere Vali Yardımcısı Mustafa Güney ve Şeyh Edebali Üniversitesi Genel Sekreteri Murat Işık tarafından ödüller verildi. 

 

Son Güncelleme: 20.03.2015 11:49
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle