GÖZ SAĞLIĞINA ETKİSİ İNANILMAZ !

Göz hastalıkları yaşam kalitemizi alt üst etmekle kalmıyor, tedavide geç kalındığında kalıcı görme kaybına bile yol açabiliyor. Alacağımız basit önlemlerle gözlerimizde oluşabilecek ciddi sorunları büyük oranda önleyebilmemiz mümkün.

29 Ekim 2019 Salı 13:01
324 Okunma
GÖZ SAĞLIĞINA ETKİSİ İNANILMAZ !

Göz hastalıkları yaşam kalitemizi alt üst etmekle kalmıyor, tedavide geç kalındığında kalıcı görme kaybına bile yol açabiliyor. Alacağımız basit önlemlerle gözlerimizde oluşabilecek ciddi sorunları büyük oranda önleyebilmemiz mümkün.

Göz sağlığı için çok önemli olan lutein vücutta üretilmiyor. Bu nedenle ihtiyaç duyduğumuz luteini besinlerden almalıyız. Lutein aynı zamanda hem birçok kanser türünü hem de kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarını önlüyor. Selahattin Dönmez göz sağlığına iyi gelen luteini hangi besinler alabileceğimizi yazdı. Göz sağlığı beslenmeyle doğrudan ilgilidir. Gözle ilgili problemler yetersiz beslenme sonucunda hızla kendini gösterir. Yaşla birlikte görmede azalma, göz kuruluğu, katarakt, sarı nokta hasarı ile oluşan makula dejenerasyonu doğru beslenmediğimizde karşımıza çıkacak en önemli problemlerdir. Göz sağlığını koruyan, süper antioksidan nitelikteki besin öğelerinden zengin beslenerek tüm bu problemlere karşı korunmak çok kolay. Son zamanlarda ön plana çıkan, bir diğer gözü koruyan bileşen lutein adeta son dönemlerin parlayan yıldızı. 


ÇEVRESEL ETMENLER


Katarakt, glokom, diyabet kaynaklı göz retina hasarı, makula tabakası hasarı gibi birçok hastalık hem hayat kalitesini olumsuz etkiler hem de hastalığın ilerlemesi görme kaybı için risk teşkil eder. Sağlıklı bir görme işleminde, göz lensi ışığı toplar ve beynin işleyebileceği bir görüntü oluşturarak retinaya odaklar.
Genetik faktörler veya oksidatif stres, aşırı ışık maruz kalmak, yetersiz beslenme, sigara içme gibi çevresel bileşenler lensi ve retinanın merkezi bölümünde yer alan makula tabakasına hasar vermesi görme sorunlarına neden olabilir. 


BESİNLERDEN SAĞLAYIN


Vücutta lutein üretilmez bu nedenle luteini besinlerden sağlarız. Ebegümeci, kuşkonmaz, kereviz, maydanoz, ıspanak, ısırgan otu, lahana, kabak, rezene, pazı, dereotu, nane, tere, semizotu, roka, havuç, çarliston biber, yumurta, avokado, ahududu, incir, üzüm, Antep fıstığı gibi pek çok besin kaynağında bulunur.


Lutein yağ varlığında vücutta daha kolay emildiğinden lutein içeren bu sebzeleri özellikle zeytinyağı ile pişirmenizi, salatalarınıza zeytinyağı, avokado ve çiğ kuru yemişleri ekleyerek tüketmenizi öneririm. Yumurta luteinin yanında zeaksantin içeriğine de sahip olduğundan göz sağlığı için en önemli besindir.

Yani eğer siz sebze, meyveleri ve kuruyemişleri yeterli miktarda içeren bir beslenmeye sahip değilseniz luteini takviye etmenizi öneririm. Genellikle lutein için önerilen takviye doz 6-10 miligram olmakla birlikte çalışmalar günde 15 miligram takviye lutein almanın güvenli olduğu gösterilmiştir.

KAYNAK: SABAH 
 

Son Güncelleme: 29.10.2019 13:54
Anahtar Kelimeler:
BİLECİKHABER
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle