CEBİNİZDEKİ TEHLİKE

ABD'nin casuslukla suçladığı TikTok'un talibi CIA! Gizli tehlike de gün yüzüne çıktı: Kamera kapalıyken bile...

19 Ağustos 2020 Çarşamba 11:37
414 Okunma
CEBİNİZDEKİ TEHLİKE

ABD'nin casuslukla suçladığı TikTok'un talibi CIA! Gizli tehlike de gün yüzüne çıktı: Kamera kapalıyken bile...


Dünyanın en popüler kısa video uygulamalarından TikTok tartışmaları da beraberinde getiriyor. Geride bıraktığımız hafta TikTok uygulamasının sahibi Çinli teknoloji şirketi ByteDance'in ABD'deki operasyonlarını elden çıkarmasına yönelik bir kararname yayınlayan Donald Trump şirkete 90 gün süre vermişti. TikTok'a talip olan ise CIA tarafından kurulan Oracle firması oldu. Öte yandan TikTok pek çok araştırmanın kaynağı olmayı da sürdürüyor. Son olarak ortaya çıkarılan bir araştırma raporunda uygulamanın cihazınızın tüm bilgilerini topladığı, cihazın bağlı olduğu ağa dair Wi-Fi bilgileri depoladığı kısacası size özel her veriyi kaydettiği belirtildi.

TikTok'un sahibi Çin merkezli çok uluslu internet teknolojileri şirketi ByteDance'a, ABD Başkanı Trump, geçtiğimiz hafta ByteDance'e TikTok'un ABD operasyonlarını satması için 90 gün süre vermişti. Financial Times'ın haberine göre, Oracle da TikTok'un ABD operasyonlarını satın alma yarışına katıldı. Gazete görüşmelerde Oracle'ın TikTok'un ABD, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda'daki operasyonlarını satın almayı amaçladığını yazdı. Financial Times'ın konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde, Oracle'ın ByteDance'da hisse sahibi olan aralarında General Atlantic ve Sequoia Capital gibi şirketlerin bulunduğu bir grup ABD merkezli şirket ile bu konuda bir ön mutabakat sağladığı da belirtildi.

CIA TARAFINDAN KURULMUŞTU

Oracle şirketi 1977 yılında şu anda dünyanın en zengin insanlarından biri olan Larry Ellison tarafından kurulmuştu. CIA destekli olarak kurulan Oracle şirketi günümüzde dünyanın en büyük bilişim şirketlerinden birisi oldu. Haberde ayrıca, TikTok ile teknoloji devi Microsoft'un ilgilendiği belirtilmiş olsa da, bu girişimin sonuçsuz kalabileceğine ilişkin öngörülerin arttığına işaret edildi. TikTok'la Microsoft'un yanı sıra Twitter'ın da ilgilendiği gündeme gelmişti.

CEBİNİZDEKİ 'CASUS' TIKTOK

Çin tarafından oluşturulan, müzik, video paylaşımı ve canlı yayın özelliği olan sosyal medya uygulaması TikTok, bireysel verilere ulaşma riskleri nedeniyle Türkiye'de de araştırma konusu oldu. Anadolu Üniversitesi (AÜ) Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (SODİGEM) tarafından yapılan araştırmada, TikTok ile ilgili dünya çapında yürütülen araştırmalar ve iddialara yer verildi. Araştırmadaki ilginç bilgiler şöyle:

HIZLA YAYILDI
"TikTok dünyada 800 milyon kullanıcı ile en yüksek aktif kullanıcı sayısına sahip 6'ncı uygulama olarak biliniyor. Kısa zamanda özellikle gençler arasında oldukça popüler bir uygulama haline gelen TikTok 1.5 milyardan fazla kişi tarafından indirildi. Kullanıcılarının yüzde 47'sini 16-24 yaş grubu kullanıcılar oluşturuyor. Kullanıcılar uygulamada günde ortalama 52 dakika geçiriyor. Aktif kullanıcıların yüzde 68'i başkalarının paylaştığı video içeriklerini izliyor. Uygulama 150'den fazla ülkede kullanılıyor ve Türkiye'de ise yaklaşık 30 milyon kullanıcısı bulunuyor." ABD'de yasaklanan, Hindistan başta olmak üzere 50 ülkede kullanılmasına izin verilmeyen TikTok'la ilgili risk çalışmaları da raporun konusu oldu.
TikTok'a uygulanan tersine mühendislik işlemi platformunun, veri ihlallerine sebep olduğunu belirtilerek riskler anlatıldı. "Uygulama, cihazın tüm donanımı hakkında bilgiler topluyor. Geçmişte indirdiğiniz ve halihazırda kullandığınız tüm uygulamalar da kayıt altında tutuluyor. Cihazın bağlı olduğu ağa dair IP adresleri ve Wi-Fi bilgileri uygulama tarafından depolanıyor. TikTok, konum erişimine izin vermeseniz bile 30 saniyelik aralıklarla GPS pingi yollayarak konum bilgilerinizi takip edebiliyor. Galerinizde bulunan tüm fotoğraf ve videolara erişim ile bunların farklı cihazlarda görüntülenmesi için transcoding (kod dönüştürme) yapma izni bulunuyor. Kullanmaya başladığınızda kamera ve mikrofon erişimi için bir onay alan uygulama, kabul etmeniz halinde TikTok'u kullanmadığınız zamanda bile kamera ve mikrofona erişebiliyor. TikTok Android'de zip indirme ve çözümleme yetkileri bulunuyor. Bu özellik, TikTok'un kullanıcının cihazına herhangi bir dosyayı indirmesine neden olabiliyor. Böylece yasadışı video ve içerikler, istenirse uygulama tarafından kullanıcının cihazına gizlice yüklenebiliyor." 30 MİLYON: Bazı ülkeler tarafından yasaklanan TikTok'un Türkiye'de kullanıcı sayısı. 1.5 MİLYAR: Dünyada uygulamayı indiren kişi sayısı. 800 MİLYON: Dünyada bu uygulamayı kullanan kişi sayısı

KAYNAK:TAKVİM

Anahtar Kelimeler:
BİLECİKHABER
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle