2 YIL SÜRE VERİLECEK

Düğmeye basıldı! Nefes aldıracak.

09 Temmuz 2019 Salı 10:14
682 Okunma
2 YIL SÜRE VERİLECEK

Düğmeye basıldı! Nefes aldıracak.


AK Parti şirketlerin borçlarının yapılandırılması, varlık barışının süresinin 31 Aralık 2019’a kadar uzatılması, TCMB’nin “yedek akçe”sinde düzenleme yapılması, yurt dışı çıkış harcının 50 liraya çıkarılması, ülkeye getirilen telefonların kayıt süresinin 4 ayla sınırlandırılması gibi düzenlemeleri de içeren kanun teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu.


AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş ve arkadaşlarının imzasını taşıyan teklifin, tatil öncesi Meclis’ten geçirilen son yasa olması bekleniyor. Teklifle getirilen belli başlı düzenlemeler şöyle:


HASILAT ESASLI VERGİLENDİRME:


Basit usulde vergilendirilenler ile serbest meslek mensuplarından Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen sektör ve meslek gruplarında faaliyette bulunanların, talep etmeleri halinde elde ettikleri gayrısafi hasılatlarının yüzde 10’u, vergiye tabi kazanç olarak esas alınacak. Bu kazanca herhangi bir indirim veya istisna uygulanmayacak.


Düzenlemeyle Cumhurbaşkanı'na, hasılatlarını elektronik ücret toplama sistemleri aracılığıyla elde edenleri talep edip etmediklerine bakmaksızın uygulama kapsamına alma ve sektör, meslek grupları veya bölgeler ya da iller itibarıyla farklı oranlar tespit etme yetkisi de veriliyor.


VARLIK BARIŞI 6 AY UZUYOR:


Kamuoyunda varlık barışı olarak bilinen uygulamanın süresi 6 ay uzatılıyor. Yurtdışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını belli şartlar çerçevesinde 31 Aralık 2019 tarihine kadar Türkiye’deki banka veya aracı kuruma bilgi veren gerçek ve tüzel kişiler, söz konusu varlıkları serbestçe kullanabilecek. Bunun yanı sıra gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince sahip olunan ve Türkiye’de bulunan ancak işletmelerin kayıtları arasında yer almayan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazların kanuni defterlere kaydedilmesine imkan tanınacak.
Bildirim yapılan yurtdışı varlıklar ile beyan edilen yurtiçi varlıkların değerleri üzerinden yüzde 1 oranında vergi alınacak. Bildirilen veya beyan edilen tutarlara ilişkin tarh edilen verginin süresinde ödenmesi ve bildirilen varlıkların bildirim tarihinden itibaren 3 ay içinde Türkiye’ye getirilirse hiçbir şekilde vergi
incelemesi yapılmayacak.


MERKEZ’E YENİ YETKİ:


Merkez Bankası artık bankaların ve bankaca uygun görülecek diğer mali kurumların yükümlülüklerini değil, “bilanço içi veya dışı uygun görülen kalemlerini” esas alarak zorunlu karşılıklar ve umumi disponibilite ilgili usul ve esasları belirleyecek. Düzenlemeyle mali piyasaları izlemek amacıyla bankalar ve diğer mali kurumlar ile bunları düzenlemek ve denetlemekle görevli kuruluşlardan gerekli bilgiler ile istatistikleri toplama yetkisine sahip Merkez Bankası’na bu çerçevede yeni yetkiler de verilecek. Merkez Bankası’nın talepleri gerçek zamanlı ve anlık karşılanacak. Merkez, kurum ve kuruluşların bilgi işlem sistemlerine erişim sistemleri kurabilecek. 

KAYNAK: MİLLİYET 
 

Anahtar Kelimeler:
BİLECİKHABER
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle