BAŞVURAN ALIR!

Evde bakım aylığı nasıl alınır? Şartları nelerdir?

21 Temmuz 2020 Salı 11:41
430 Okunma
BAŞVURAN ALIR!

Evde bakım aylığı nasıl alınır? Şartları nelerdir?


Evde bakım aylığı evinde hasta bulunan hasta ve engelli raporu olan bu kişilere bakan kişiler için devlet tarafından ödenen bir aylıktır. Evde bakım aylığı devletin verdiği ancak şartlarının ne olduğu konusu oldukça merak edilen bir konudur. Evde bakım aylığı ile ilgili detayları sizler için derledik.Evde bakım aylığı hasta, yaşlı, ağır engelli raporu bulunan kişilere bakanlar tarafından hak edilen bir aylıktır. Bu kişilere bakan kişiler başka bir işte çalışamayacağı için devlet teşvik amacıyla evde bakım aylığı sağlamıştır. Bu sebeple evde bakım aylığı almak için birçok kişi başvuruda bulunur.Evde bakım aylığı nasıl alınır? 


Evde bakım aylığı evinde hasta, ağır engelli raporu olan kişilere bakan kişilerin başvurabileceği bir aylık çeşididir. Evde bakım aylığını birçok kişi hak edebilir. Ancak evde bakım aylığını almak için bazı şartlar gerekmektedir. Bu şartların yerine getirilmesi aylık almaya hak kazandırır.Evde bakım aylığı için hastanın %50 ve üzerinde engelli olması gerekmektedir. Ayrıca raporda bulunan ağır engelli bölümüne evet yazılmış olması da aranan diğer şartlar arasındadır. Engel durumuna hastanelerde oluşturulan heyetler karar verir. Bakım maaşı yaşlı hasta ve muhtaç olan kimselere verilmez onlara bakan kişilere verilir. Bakım aylığı başvuruları Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne veya ilçelerde bulunuyorsa ilçe müdürlüklerine yapılmaktadır.Özellikle yaşlı olanlar bu bakım ödemesini yanı sıra yaşlının kendisi de maaş almaktadır. Yaşlı olduğu için herhangi bir işte çalışamayan ve geliri olmayanlar 65 yaş üstü olan yaşlılar 65 yaş aylığı almaktadır.Evde bakım maaşı için başvurular valilik ve kaymakamlıklara bağlı defterdarlıktan ve ya mal müdürlüklerinden başvuru evrakı almalı, il veya ilçe idare kurullarından muhtaçlık karar belgeleri almalıdır. Bu alınan belgeler tamamlanarak SGK Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü'ne teslim edilmeli. SGK bu belgeleri inceledikten sonra kişinin yaşlı maaşı alıp almayacağını karar verir.Evde bakım maaşı şartları nelerdir? 
Evde bakım maaşı almak isteyenler ve destek yardımından yararlanmak isteyenler 27787 sayılı resmi gazetede yayınlanan özgürlük ölçüsü ve sınıflandırma ve özürlülere verilecek sağlık kurulu raporları hakkında yönetmelik kapsamında alınan raporlardır. Kişinin yüzde engel %50 ve üzeri engelli olup Ağır engelli kısmına Evet ibaresinin bulunması ile engelli raporu almaya hak kazanır.
Ancak bu konuda diğer aranan niteliklerden biri de engelli olan kişinin başkasının yardımı olmadan hayatını devam ettirebilecek düzeyde olmaması gerekir. Yani engelli kişi beslenme ihtiyacını, giyinip soyunma ihtiyacını, tuvalet ihtiyacını, merdiven inip çıkma ihtiyacını tek başına karşılayamaması gerekmektedir.Bu kişilerin gelirinin bakmakla yükümlü olunan kişi ortalaması asgari ücret tutarının 2/3 ünden az olması gerekmektedir. Aile bireyleri hesaplanmasında ve üvey evlatlar ve askerde olan evlatlarda sayılmaktadır. Üniversite öğrencilerinin ise aldığı burs ve krediler bu kapsamın dışında tutulur. Bakıma muhtaç engellilerin bu ihtiyacı karşılayan niteliklerde olması gerekmektedir.

KAYNAK:MİLLİYET

Son Güncelleme: 21.07.2020 11:57
Anahtar Kelimeler:
BİLECİKHABEREvdebakım
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle