TEKKE VE ZAVİYELER AÇILSIN

BİLECİK'Lİ MİLLETVEKİLİMİZ TEKKE VE ZAVİYELERİN AÇILMASI İÇİN KANUN TEKLİFİ VERDİ.

01 Ocak 1970 Perşembe 00:00
1458 Okunma
TEKKE VE ZAVİYELER AÇILSIN

Nazmi Haluk özdalga Kimdir ?

;nbsp; ;nbsp;;nbsp;Aslen Bilecikli olan ve AK Parti'den Ankara Milletvekili olarak Meclis'e giren Haluk özdalga ,;nbsp;yoğun çalışmalarına rağmen memleketi olan Bilecik'ten ve Küplü'den kopmamış.;nbsp;Bilecik'teki arkadaşları zaman zaman eşi ve çocuklarını Bilecik'e getirdiğini, onların memleketleri ile bağını koparmamalarını sağladığını söylerken, özdalga'da bunları doğruluyor.;nbsp;10 Ocak 1948 İstanbul ;nbsp;doğumlu.Babasının adı Numan, annesinin adı Emine Nimet'tir ve Bilecik'lilerdir. İnşaat Yüksek Mühendisi; Orta Doğu Teknik üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nde lisans ve yüksek lisansını tamamladı. Altyapı ve çevre konularında hizmet veren bir mühendislik firmasının kurucusu oldu ve yöneticiliğini yaptı. Toplumcu Düşün ve Sosyal Demokrat Ufuk dergilerinin editörlüğünü yaptı. Siyaset felsefesi, dış politika ve güncel sorunlar üzerine pek çok gazete ve dergide makaleleri yayınlandı. Avrupa sosyal demokrasisini anlatan ;quot;Sosyal Demokrasinin Oluşumu;quot; ve ;quot;Kötü Yönetilen Türkiye;quot; adlı kitapları basıldı. 23. Dönem'de Türkiye Büyük Millet Meclisi çevre Komisyonu Başkanı oldu. çok iyi düzeyde İngilizce ve İsveççe, az düzeyde Rusça ve Bulgarca bilen özdalga, evli ve 2 çocuk babasıdır.;nbsp;

AKP Ankara Milletvekili Haluk özdalga, Tekke ve Zaviyelerle Türbelerin Seddine ve Türbedarlıklar ile Bir Takım ünvanların Men ve İlgasına Dair Kanunun herhangi bir ihtiyacı karışlamadığını iddia ederek yürürlükten kaldırılmasını istedi.

özdalga, Tekke ve Zaviyelerle Türbelerin Seddine ve Türbedarlıklar ile Bir Takım Unvanların Men ve İlgasına Dair Kanunun Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Kanun Teklifini AKP Grup Başkanlığına sundu. özdalga, TBMM'de düzenlediği basın toplantısıyla da hazırladığı teklife ilişkin bilgi verdi.

Kanunun günümüzde herhangi bir ihtiyacı karşılama niteliği taşımadığını savunan özdalga, ;ldquo;En önemli gerekçe bu kanun artık Türkiye'de hiçbir ihtiyacı karşılamıyor;rdquo; dedi.

Kanun'un birinci maddesinin ikinci fıkrasında bazı unvanların, sıfatların yasaklandığını belirten özdalga, ;rdquo;Bu yasaklanan sıfatlardan bazıları; dedelik, seyitlik, çelebilik, babalık gibi unvan ve sıfatlar ve onunla beraber falcılık, büyücülük, üfürükçülük gibi bazı sıfatları da yasaklıyor. Bu iki grup unvan ve sıfat, toplumsal tasavvurda kesinlikle bir arada düşünülen ve birbirine yakın değerler taşıyan sıfatlar değil. Dedelik, çelebilik gibi sıfatlara kendi değerler dünyasında olumlu şeyler atfeden vatandaşlarımız açısından da çok küçük düşürücü bir beraber kullanım ve beraber yasaklama diye düşünüyorum;rdquo; diye konuştu.

özdalga, ;ldquo;Cemevlerinin ibadet yeri olamayacağını ileri sürenlerin kullandıkları önemli gerekçelerinden bir tanesi de bu kanun. O gerekçede ortadan kalkmış olacak;rdquo; dedi.

-GRUPTAN ONAY BEKLİYOR-

;ldquo;Siz bu teklifi Gruba mı verdiniz, Meclis Başkanlığına mı?;rdquo; sorusuna özdalga, ;ldquo;Ben bunu Gruba verdim. AKP Grubuna verdim. Ondan sonra da Meclis Başkanlığına vermeyi hesap ediyoruz, umut ediyoruz;rdquo; dedi.

;ldquo;Gruptan onay çıktı mı?;rdquo; sorusuna da özdalga, ;ldquo;Henüz çıkmadı. Kısa bir süre önce verdim. çıkacağını ben arzu ve temenni ediyorum. Gruba verdim, parti disiplini içerisinde. Henüz grubumuzdan olumlu veya olumsuz herhangi bir cevap gelmedi;rdquo; yanıtını verdi.

;ldquo;Bu öneriniz eğitimde birliği zedelemez mi?;rdquo; sorusuna ise özdalga, ;ldquo;Hayır, eğitim birliği ile alakası yok. Eğitimin birliği ile bu kanunun hiç alakası yok;rdquo; diye konuştu.
;ldquo;Başbakan Erdoğan ile Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç arasındaki gerilimi nasıl değerlendiriyorsunuz?;rdquo; sorusuna özdalga, ;ldquo;Başbakanımız ile Sayın Arınç kendi aralarında onu konuşup hallederler herhalde;rdquo; demekle yetindi.

-GEREKçE-

Teklifin gerekçesinde de, kanunun, demokratik hukuk devletinin temel ilkelerinden din ve inanç özgürlüğüyle bağdaşmayan yasaklar getirdiği ileri sürüldü.

Teklifin gerekçesinde, İnkılap Kanunlarının Korunması başlığını taşıyan Anayasa'nın 174. üncü maddesinin ;lsquo;inkılap kanunu' olarak nitelendirilen sekiz adet kanuna atıfta bulunduğu belirtilerek, ;ldquo;677 sayılı Kanun bunlardan biridir. Anayasa'nın 174'üncü maddesi, getirilen korumayı şöyle tanımlamaktadır: ;lsquo;Anayasanın hiç bir hükmü;hellip; inkılap kanunlarının, Anayasanın halk oyu ile kabul edildiği tarihte yürürlükte bulunan hükümlerinin, Anayasaya aykırı olduğu şeklinde anlaşılamaz ve yorumlanamaz'. Açıkça görüldüğü üzere bu Anayasal hüküm, inkılap kanunlarının yasama erki tarafından kısmen veya tamamen değiştirilmesi için bir engel teşkil etmemektedir;rdquo; denildi.

Son Güncelleme: 01.01.1970 00:00
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle