ERKEN YAŞLANMAMAK İÇİN DİKKAT

Yüzümüzde oluşan kırışıklıkların her birinin bir sebebi var. Sanıldığının aksine kırışıklıklar sadece yaşlanma sonucu oluşmuyor. Hatta farkında olmadan yaptığımız birçok şey bizi erkenden yaşlandırabiliyor.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
08 Mart 2022 Salı 10:19
121 Okunma
ERKEN YAŞLANMAMAK İÇİN DİKKAT

Yüzümüzde oluşan kırışıklıkların her birinin bir sebebi var. Sanıldığının aksine kırışıklıklar sadece yaşlanma sonucu oluşmuyor. Hatta farkında olmadan yaptığımız birçok şey bizi erkenden yaşlandırabiliyor.

Cildimizin yaşlanması biyolojik bir süreç. Bu süreçte yaşın ilerlemesi ve dış etkenler oldukça önemli. Yüzdeki kırışıklıkların oluşma sırası kronolojik yaşlanmada herkesye aynı sırayla ve aynı bölgelerde ortaya çıksa da, kişiden kişiye farklılık gösteren bunların yoğunluğu ve oranı oluyor. Bunu da belirleyen kişinin cinsiyeti, ırksal özelliği yani genetiği. Öte yandan olaylara karşılık verirken kullandığımız mimikler de yüzümüzdeki kırışıkların oluşumunda önemli bir rol oynuyor.

Cilt yaşlanmasinin esas belirtisi

Alnı kırışarak çizgileri daha belirgin hale gelmiş kişilerin aşırı düşünmeye eğilimli olan insanlar oldukları söyleniyor. Alnımızda oluşan çizgiler gerçekten yaşlanma belirtisi mi? Dermatoloji Uzmanı Dr. Melda Özekinci, alında ve kaş arasında kırışıklık oluşumunun cilt yaşlanmasının esas belirtisi olduğunu, buna sebep olan şeyin alnımızdaki kasların tekrarlayıcı kasılması ve yağ dokusunun da zamanla azalması olduğunu söyledi.

Alındaki yatay kırışıklıklar mimik hareketlerini çok fazla yapan kişilerde daha fazla görülüyor. Nadiren 30 yaşından daha genç olanlarda alında kırışıklık görülmesi de bu kişilerin çok fazla mimik hareketleri yapması ve güneş ışınlarına fazla maruz kalmasından kaynaklanıyor. Özekinci, "Eğer alnınızda dikey çizgiler mevcutsa bu uyku sırasında yanlış şekilde yatma alışkanlığına bağlı ortaya çıkar" ifadelerini kullandı. Çok mimik yapan kişilerin yüzünde görülen kırışıklıkların elbette bir sebebi var. Özellikle çok yaygın görülen kaş arasında oluşan çizgilerin dış faktörlerden daha bağımsız olarak ortaya çıktığı söyleniyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Melda Özekinci, "Yaşımız ilerledikçe derideki kolajen ve elastin miktarı azalır. Bunun sonucu olarak cildimiz yaşlandıkça incelir ve zayıflar. Mimik hareketlerinin çok sık yapılması yani çok sık kaş çatılması sonucunda bu bölgede oluşan çizgiler giderek derinleşir" dedi. Özekinci, bu durumun bölgedeki kas tonusu değişikliklerine karşı incelmiş olan cildin eş zamanlı uyum sağlayamamasından kaynaklandığını söyledi.

KAYNAK: Milliyet

Anahtar Kelimeler:
BİLECİKHABERYaşlanma
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle