BŞEÜ ÇİFTÇİLER İÇİN YENİ BİR PROJE YÜRÜTÜYOR

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi (BŞEÜ), çeltik üretiminde su sorununu ortadan kaldıracak çözüm yolu üzerinde çalışmalar yürütüyor.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
23 Aralık 2022 Cuma 12:21
29 Okunma
BŞEÜ ÇİFTÇİLER İÇİN YENİ BİR PROJE YÜRÜTÜYOR

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi (BŞEÜ), çeltik üretiminde su sorununu ortadan kaldıracak çözüm yolu üzerinde çalışmalar yürütüyor.


BŞEÜ, Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü (TUAM) deneme alanlarında yürütülen bir Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) araştırma projesinde çeltik verimini azaltan yabancı otların mücadelesinde su altında yetiştirme tekniği yerine damla sulama sisteminde herbisit kullanım imkanlarını araştırmaya başladı.

Bu çerçevede görevli öğretim elemanları ve öğrenciler ile birlikte birçok ilaçlama programları oluşturularak saha denemeleri yürütüldü. İlaçlama programlarında bazı parsellerde konvansiyonel çeltik verimine yaklaşan verim değerlerine ulaşıldığı bilgisi verildi.



Çeltik nedir?
BŞEÜ, çeltik hakkında yaptığı bilgilendirmede, “Çeltik üretim tekniği bakımından sucul bir ortamda yetiştirilen bir kültür bitkisidir. Çeltiğin sulak ortamda üretilmesinin nedenlerinden biri de yabancı otlarla mücadeledir. Yüksek su tüketimi ve yerleşim alanlarına uzak olması nedeniyle bu zorunluluk çeltik üretimini sınırlandırmaktadır. Tarımsal kuraklık nedeniyle de çeltik üretim alanları giderek azalmaktadır.

Bu sorunun çözümünde damla sulama sistemi ümit vaat etmesine rağmen su altında bırakılarak öldürülemeyen yabancı ot konusunda çiftçilerin sorunlarına henüz çözüm bulunamamıştır” denildi.
Yapılan çalışmalar ile sorunun ortadan kalkmasını hedefleyen BŞEÜ, çalışma sonuçlarını en kısa sürede çiftçilerin kullanımına sunacağını belirtti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle