YANINDA GEÇİP GİTTİĞİMİZ BİTKİ ŞİFA DEPOSUYMUŞ!

Doğada basitçe yetişen bitkiler, genellikle çok dikkat edilmeden yanından geçip gidilen “yeşilliklere” dönüşebiliyor.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
28 Ağustos 2023 Pazartesi 10:24
115 Okunma
YANINDA GEÇİP GİTTİĞİMİZ BİTKİ ŞİFA DEPOSUYMUŞ!

Doğada basitçe yetişen bitkiler, genellikle çok dikkat edilmeden yanından geçip gidilen “yeşilliklere” dönüşebiliyor.

Isırgan otu, eski çağlardan beri bitkisel ilaçların temelini oluşturmuştur. Eski Mısırlılar ısırgan otunu artrit ve bel ağrısını tedavi etmek için kullanırken, Romalı askerler ısınmaya yardımcı olmak için ısırgan otunu kendi üzerlerine sürerlerdi.

Bilimsel adı Urtica dioica olan "ısırgan otu", Latince "yanmak" anlamına gelen uro kelimesinden gelir çünkü yaprakları temas halinde geçici yanma hissine neden olabilir. Isırgan otunun yaprakları, acı veren ve aynı zamanda kaşıntı, kızarıklık ve şişmeye neden olan saç benzeri yapılara sahiptir. Ancak ısırgan otu işlenip kurutulduktan veya pişirildikten sonra güvenle tüketilebilir.

İLTİHAPLANMA ORANINI DÜŞÜREBİLİR

Enflamasyon (iltihap) vücudunuzun kendini iyileştirme ve enfeksiyonlarla savaşma yoludur. Ancak kronik inflamasyon önemli zararlara neden olabilir. Isırgan otu iltihabı azaltabilecek çeşitli bileşikleri barındırır.

Yapılan çalışmalarda; ısırgan otunun, birden fazla iltihabın üretimini engelleyerek bunların düzeylerini azalttığı görüldü. İnsanlar üzerinde yapılan çalışmalarda, ısırgan otu kreminin uygulanmasının veya ısırgan otu ürünlerinin tüketilmesinin artrit gibi iltihaplı durumları hafiflettiği görülmektedir.

SAMAN NEZLESİNE KARŞI ETKİLİ

Saman nezlesi, burnunuzun astarında iltihaplanmayı içeren bir alerjidir. Isırgan otu saman nezlesi için umut verici bir doğal tedavi olarak görülüyor. Araştırmalar, ısırgan otu özlerinin mevsimsel alerjileri tetikleyebilecek iltihabı önleyebileceğini gösteriyor.

Buna histamin reseptörlerinin bloke edilmesi ve bağışıklık hücrelerinin alerji semptomlarını tetikleyen kimyasalları salmasının durdurulması da dahildir. Bu bitki saman nezlesi semptomları için umut verici bir doğal çare olabilirken, insanlar üzerinde daha uzun vadeli çalışmalara ihtiyaç vardır.

KAN BASINCI DENGELEYEBİLİR

Yüksek tansiyon ciddi bir sağlık sorunudur, önde gelen ölüm nedenleri arasında yer alan kalp hastalığı ve felç riskini artırır. Isırgan otu ise; geleneksel olarak yüksek tansiyonu tedavi etmek için kullanıldı.

Yapılan çalışmalar, kan basıncını çeşitli şekillerde düşürmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Birincisi, vazodilatör görevi gören nitrik oksit üretimini uyarabilir. Vazodilatörler kan damarlarınızın kaslarını gevşeterek genişlemelerine yardımcı olur.

KAN ŞEKERİNİ DÜZENLEYEBİLİR

Hem insan hem de hayvan çalışmaları ısırgan otu ile kan şekeri seviyelerinin düşmesi arasında bağlantı kuruyor. Aslında bu bitki insülinin etkilerini taklit edebilecek bileşiklere sahip, bu sayede şeker hastalığı üzerinde etkili olabileceği düşünülüyor.

46 kişi üzerinde yapılan üç aylık bir çalışmada, günde üç kez 500 mg ısırgan otu ekstresi almak, plaseboya kıyasla kan şekeri düzeylerini önemli ölçüde düşürdü. Umut verici bulgulara rağmen, ısırgan otu ve kan şekeri kontrolü üzerine insanlar üzerinde yapılan araştırmaların sayısı hâlâ çok az. Bu nedenle daha fazla araştırma gerekiyor.

KAYNAK: SABAH GAZETESİ

Anahtar Kelimeler:
Saglıkşifaısırgan Otu
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle