VÜCUTTAKİ ZEHRİ SÖKÜP ATIYOR

Zencefil aslında en ünlü baharatlardan biri olan zerdaçal ile aynı bitki ailesindendir. 9. yüzyıldan beri Doğu tıbbında kullanılan zencefil, çeşitli tıbbi özelliklere sahip olan ve özellikle yararlı görünen 6-gingerol ve 6-shogaol ile birlikte, shogaoller ve gingeroller adı verilen bileşiklerle yüklüdür. Günlük olarak hazırlayacağınız zencefilli sudan 1 bardak tüketmek ise size pek çok yarar sağlar…

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
30 Aralık 2022 Cuma 10:05
239 Okunma
VÜCUTTAKİ ZEHRİ SÖKÜP ATIYOR

Zencefil aslında en ünlü baharatlardan biri olan zerdaçal ile aynı bitki ailesindendir. 9. yüzyıldan beri Doğu tıbbında kullanılan zencefil, çeşitli tıbbi özelliklere sahip olan ve özellikle yararlı görünen 6-gingerol ve 6-shogaol ile birlikte, shogaoller ve gingeroller adı verilen bileşiklerle yüklüdür. Günlük olarak hazırlayacağınız zencefilli sudan 1 bardak tüketmek ise size pek çok yarar sağlar…

Antibiyotikten daha fazla etkili olan bu besin dikkatli kullanıldığında neredeyse her hastalığa şifa olan bu baharatın öne çıkan faydaları arasına şunlar bulunuyor…

ZENCEFİLİN FAYDALARI

Zencefil gerçek bir tıbbi tedavinin yerine geçmez. Bununla birlikte, araştırmalar bazı faydalı özelliklere sahip olabileceğini göstermiştir. Bunların başında ise şunlar geliyor;

BULANTIYI GİDERİR

Araştırmacılar neden işe yaradığından emin olmasa da, zencefil mide bulantısı ve kusma semptomlarıyla mücadele etmek için uzun süredir kullanılmaktadır. Zencefil, mide- bağırsak motilitesini hızlandırmaya yardımcı olabilir. Yiyeceklerin hazımsızlık, şişkinlik, gaz, mide rahatsızlığı ve mide bulantısı oluşturma olasılığını azaltır. Diğer bir teori, zencefilin mide bulantısıyla savaşmak için serotonin reseptör alt tiplerini merkezi olarak etkileyebileceğidir. Kemoterapinin neden olduğu bulantı ve kusmayı hafifletmek için zencefil kapsülleri ve zencefil tozu kullanan 10 çalışmayı inceleyen bir literatür taraması, zencefilin kemoterapiden sonraki 1. günde bu durumu kontrol etmede "önemli ölçüde etkili" olduğunu, ancak bulantı ve kusmaya karşı etkili olmadığını buldu. Kemoterapinin 1. günü. Bununla birlikte, kemoterapiye eşlik edebilecek zencefil ve mide bulantısını inceleyen diğer araştırmalar hiçbir fayda sağlamadı.

Zencefilin hamile kadınlarda sabah bulantısını azaltmadaki etkilerini inceleyen başka bir araştırma incelemesinde, araştırmacılar dört gün boyunca bir gram taze zencefil kökü tüketmenin kadınlarda mide bulantısı ve kusmayı "önemli ölçüde" azalttığını ve doğmamış bebeklerine zarar vermediğini bulmuşlardır (ancak hamilelik süresince alınacak her türlü ilaç ve takviye için öncesinde mutlaka doktora danışılmalıdır).

ENFEKSİYONU ÖNLER

Araştırmalar, gargarada kullanılan zencefil özünün, özellikle Candida mayasının neden olduğu bazı ağız mantarlarının oluşumunu durdurabildiğini göstermiştir. Dikkat edilmesi gereken nokta, ağızdaki candida mayalarının çoğu önemsiz ve asemptomatiktir. Başka bir çalışma, %10 zencefil özünün, bağırsakta ve sindirim sistemde de bulunabilen S. mutans ve E. faecalis dahil olmak üzere ağızda yaygın olarak bulunan diğer bakterilere karşı savaşabileceğini göstermekte.

İLTİHABI AZALTIR

Diz osteoartriti olan yaşlı insanları içeren araştırmalara üç ay boyunca günde 500 mg zencefil tozu veya sadece nişasta içeren bir plasebo verildi. Üç ayın sonunda, zencefil tozunu alanların kanlarında, plasebo grubundakilere göre daha düşük seviyelerde inflamatuar belirteçler (vücutta iltihaplanmayı gösteren moleküller) vardı.

Araştırmacılar, zencefilin anti-enflamatuar özelliklerinin veya daha spesifik olarak, zencefildeki gingeroller ve shogaol bileşiklerinin osteoartrit ile ilgili enflamatuar faktörleri azalttığını düşünüyorlar. Zencefilin romatoid artrit (bağışıklık sistemindeki bir sorundan kaynaklanan bir artrit) üzerindeki etkisini inceleyen diğer araştırmalar umut vaat ediyor, ancak bilim insanları daha fazla veriye ihtiyaç olduğunu belirtiyor. Zencefil alan diz ağrısı çekenlerin yaşam kalitesindeki değişikliği araştırmak için de araştırmaya ihtiyaç vardır.

KAYNAK: SABAH

https://www.sabah.com.tr/roza/saglik/bu-icecek-antibiyotik-kadar-guclu-gunde-bir-bardak-ictiginizde-vucuttaki-zehri-sokup-atiyor?paging=10

Son Güncelleme: 30.12.2022 10:11
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle