VÜCUTTA NE İLTİHAP BIRAKIYOR NE DİYABET!

Taraxacum officinale olarak bilinen türünün en yaygın olduğu karahindiba, köklerinden kurutulmuşuna kadar birçok hali yüzyıllardır kullanılıyor.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
29 Ağustos 2023 Salı 10:48
232 Okunma
VÜCUTTA NE İLTİHAP BIRAKIYOR NE DİYABET!

Taraxacum officinale olarak bilinen türünün en yaygın olduğu karahindiba, köklerinden kurutulmuşuna kadar birçok hali yüzyıllardır kullanılıyor.

Fakat son yıllarda elde edilen bilimsel veriler; birçok faydası olduğunu da ortaya koydu. Özellikle birçok değer üzerinde etkili bir şekilde düzenleme ortaya çıkarabiliyor.

BESLEYİCİ DEĞERLER SUNAR

Karahindiba, köklerinden çiçeklerine kadar vitamin, mineral ve lif açısından zengin, en besleyici bitkilerden biridir. Karahindiba yeşillikleri pişmiş veya çiğ olarak yenebilir ve mükemmel bir A, C ve K vitamini kaynağıdır. Ayrıca E vitamini, folat ve az miktarda diğer B vitaminlerini de içerirler.Ayrıca karahindiba demir, kalsiyum, magnezyum ve potasyum gibi önemli miktarda çeşitli mineraller sağlar. Karahindiba kökü, sindirim sisteminizde sağlıklı bağırsak bakterilerinin büyümesini ve korunmasını destekleyen, bitkilerde bulunan bir tür çözünür lif olan karbonhidrat inulin açısından zengindir. Karahindiba kökü genellikle kurutulur ve çay haline getirilir, ancak kökün tamamını diğer bitki kökleri gibi yiyebilirsiniz.

GÜÇLÜ ANTİOKSİDANLAR İÇERİR

Karahindiba, birçok güçlü antioksidan içerir ve bu da onun iyileştirici özelliklerinin çoğunu açıklayabilir. Antioksidanlar, normal metabolizmanın ürünü olan ancak vücutta seviyeleri yüksekse kronik hastalık riskine katkıda bulunan moleküller olan serbest radikalleri nötralize etmeye yardımcı olan bileşiklerdir.Bu nedenle antioksidanlar vücudunuzun sağlığını korumak için gereklidir. Karahindiba, hücre hasarına ve oksidatif strese karşı koruma sağlayabilen yüksek düzeyde antioksidan beta-karoten içerir. Ayrıca, esas olarak bu bitkinin köklerinde, yapraklarında ve saplarında bulunan polifenoller adı verilen başka bir antioksidan türü açısından da zengindirler.

ENFLASYONLA MÜCADELEYE YARDIMCI OLABİLİR

Karahindiba, polifenoller gibi bazı bileşikler sayesinde iltihabı azaltabilir. Enflamasyon, bağışıklık sisteminin yaralanma veya enfeksiyona karşı verdiği normal bir tepkidir. Ancak uzun süreli iltihaplanma vücudunuzun dokularında ve DNA'sında kalıcı hasara yol açabilir

.

KAN ŞEKERİ YÖNETİMİNE YARDIMCI OLABİLİR

Hindiba ve klorojenik asit, karahindibada bulunan ve kan şekeri seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olabilecek iki biyoaktif bileşiktir. Test tüpü ve hayvan çalışmaları, bu bileşiklerin, kan şekerini düzenleyen bir hormon olan insülinin salgılanmasını ve kaslarınızdaki glikozun (şeker) emilimini artırabildiğini göstermektedir.

KAYNAK: SABAH GAZETESİ

Anahtar Kelimeler:
SaglıkKarahindiba
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle