UZUN YAŞAMANIN SIRRINI UZMANLAR AÇIKLADI

Uzun yaşamanın sırrını uzmanlar açıkladı! Adeta "gençlik pınarı"

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
22 Mart 2023 Çarşamba 10:25
48 Okunma
UZUN YAŞAMANIN SIRRINI UZMANLAR AÇIKLADI

Uzun yaşamanın sırrını uzmanlar açıkladı! Adeta "gençlik pınarı"

Her köşede pusuya yatmış ciddi sağlık sorunları varken, uzun yaşama giden yol dolambaçlıdır ve hiçbir yöntem garanti sunmaz. Bununla birlikte, araştırmalar, belirli yaşam tarzı uygulamalarının yaşam sürenize yıllar ekleyebileceğini göstermeye devam ediyor. Yakın zamanlı yeni bir araştırma, "gençlik pınarı"nın anahtarı olabilecek sekiz basit alışkanlığı tanımlıyor.

Araştırmaya göre, bu kolay yaşam tarzı değişikliklerini rutininize uygulamak, yaşam sürenize 6,3 yıl ekleyebilir.

Kanser riskini azaltabilen süper gıdalardan kalp hastalığını önleyen iltihap önleyici içeceklere kadar, uzun ömürlülük arayışı söz konusu olduğunda, beslenme bakımından birçok seçenek vardır.

Bununla birlikte, yeni araştırmalar, sağlıklı alışkanlıklar biriktirmenin daha uzun bir yaşamın nihai sırrı olabileceğini gösteriyor.

"Life's Essential 8" (LE8) olarak adlandırılan bu kolay ipuçları, sağlıklı beslenme, bol egzersiz, iyi uyku ve sigara içmemeyi içeriyor.

Diğer dört madde, kilonuzu, kan basıncınızı, kolesterol ve glikoz seviyenizi kontrol altında tutmaya odaklanır.

Bulgular, onlarca yıldır izlenen İngilizler ve Amerikalılar üzerinde yapılan araştırmalara dayanıyor.

New Orleans, Tulane University'den başyazar Dr. Xuan Wang şunları söyledi: "Çalışmamız Life's Essential 8 ile Birleşik Krallık'taki yetişkinlerde majör kronik hastalıklardan arınmış yaşam beklentisi arasındaki ilişkiyi inceledi."

Ekibi, sağlık verileri UK Biobank'ta kayıtlı olan 136.599 katılımcıyı analiz etti.

Dr. Wang, "Life's Essential 8 puanlarını Amerikan Kalp Derneği'nin tavsiyelerine göre sınıflandırdık; 100 üzerinden 50'den düşük puanlar kötü kardiyovasküler sağlık, 50 ila 80'in altı orta ve 80 ve üstü ideal olarak sınıflandırıldı" dedi.

80 ve üzeri puanlar dernek tarafından "yüksek kalp damar sağlığına sahip" olarak tanımlanmakta ve bu hedefe ulaşan bireyler önemli ölçüde daha uzun yaşamaktadır.

50 yaşında yüksek puan alan erkekler ve kadınların "düşük puan" kategorisindeki akranlarına göre sırasıyla ortalama 5,2 yıl ve 6,3 yıl daha fazla toplam yaşam beklentisine sahipti.

Dahası, bu bireyler sağlıklarını ve yaşam kalitelerini tehdit eden kronik hastalıklar olmadan daha uzun yaşamayı başardılar.

Dr. Wang şunları söyledi: "Bulgularımız, bireyin sağlığını konusunda daha dikkatli davranmasını teşvik edebilir ve insanların başta kalp olmak üzere genel sağlıklarını iyileştirmeye çalışmasına dair motive edebilir."

ABD'de 23.000'den fazla yetişkin üzerinde yapılan bir başka araştırma, ideal kardiyovasküler sağlığa sahip, 80 veya daha yüksek puanı olan kişilerin ortalama yaşam süresinin 83,4 yıl olduğunu buldu.

Dr. Hao Ma şunları söyledi: "İdeal kardiyovasküler sağlığa bağlı kalarak 50 yaşından sonra artan yaşam beklentisinin yüzde 40'ından fazlasının, kardiyovasküler hastalık ölüm insidansının azalmasıyla açıklanabileceğini bulduk."

Kardiyovasküler hastalıklar, dünya çapında her yıl yaklaşık 18 milyon cana mal olan dünyanın en büyük katilleridir.

Chicago, Northwestern University'den LE8 yazı grubu lideri Profesör Donald Lloyd-Jones şunları söyledi: "Bu özette beni özellikle etkileyen şey, kardiyovasküler sağlığı kötü olan bireylerin orta kardiyovasküler sağlık seviyelerine sahip olanlar arasında gerçekten büyük bir yaşam beklentisi farkı olmasıydı."

"Genel olarak, bu yedi buçuk yıllık farkın zayıftan yüksek kardiyovasküler sağlığa sahip olmaya doğru gittiğini görüyoruz."

"Bu iki araştırmada incelenen kardiyovasküler sağlık yapısı, hastaların yapmaya çalıştığı şeyi, yani gençlik pınarını bulmayı gerçekten başarıyor."

KAYNAK:SABAH

https://www.sabah.com.tr/?utm_source=galeridetay_web_anasayfa&utm_medium=galeridetay_web_anasayfa&utm_campaign=galeridetay_web_anasayfa

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle