ŞİFASINI ÖĞRENEN KAŞIK KAŞIK İÇİYOR

İşkembe denildiğinde ilk olarak akla işkembe çorbası gelse de farklı tarifleri de vardır.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
16 Eylül 2023 Cumartesi 11:18
248 Okunma
ŞİFASINI ÖĞRENEN KAŞIK KAŞIK İÇİYOR

İşkembe denildiğinde ilk olarak akla işkembe çorbası gelse de farklı tarifleri de vardır.

İşkembe kavurması, salçalı işkembe, nohutlu işkembe ve işkembe kızartması gibi yemek çeşitleri bulunur.

İŞKEMBENİN BESİN DEĞERLERİ

100 gram işkembe yaklaşık olarak 140 kalori içerir.

Protein (g): 20.16

Yağ (g): 4.56

Kolesterol (mg): 117.50

Sodyum (mg): 57.50

Potasyum (mg): 22.50

Kalsiyum (mg): 18.75

Demir: 2.27

İşkembenin içerisinde; A, B grubu vitaminleri, C vitamini, selenyum, çinko bulunur. Yüksek miktarda protein içerir. Bu oran sayesinde protein içeren besinler arasında en doyurucu olanlardan birisi olarak yer alır. Kas gelişimi ile dokuların tamiri için gerekli olan proteini karşılar.

140 gram ağırlığındaki sığır işkembesi, vücudun ihtiyaç duyduğu selenyum ihtiyacının %25'ini içerir. Ayrıca günlük ihtiyaç duyulan B12 ve çinko miktarının karşılanmasına yardımcı olur. B12 vitamini, kırmızı kan hücresinin üretimi için gereklidir.

Vücuttaki sinir iletimi ile gerekli olan enerjinin üretilebilmesi için de B12 vitaminine ihtiyaç duyulur. Çinko; bağışıklık fonksiyonu, karbonhidrat metabolizması ile hücre bölünmesi için önemli rol oynar.

Selenyum minerali, selenoprotein isimli enzimlerin üretilmesi için gereklidir. Sağlık için önemli olan selenoproteinler hücreyi serbest radikallere karşı korur. Ayrıca tiroid ve kas fonksiyonlarının düzgün bir şekilde çalışmasını sağlar.

İçerdiği kolin isimli madde sayesinde beyin fonksiyonları ve hücre yenilenmesi gibi metabolik durumların düzenlenmesinde etkilidir.

İşkembe, vücudun günlük olarak ihtiyaç duyduğu aminoasit miktarının çoğunu barındırır. Bu sayede genel sağlığı ve bağışık sistemini destekler.

İşkembe çorbasının ağrı kesici özelliği bulunmaktadır. Böylece kronik yorgunluk ve yaşanan ağrı durumlarına iyi gelerek geçmesini sağlar. Vücuttaki hücrelerin artmasına yardımcı olan işkembe, organlara yeterli düzeyde enerji de sağlamaktadır.

İşkembenin içerisinde yer alan B12 vitamini ve kobalamin isimli asidin, sinir sistemi ve kardiyovasküler sistem üzerinde olumlu etkileri bulunur. Özellikle B12 vitamini olmak üzere B grubu vitaminleri, vücuda karşı toksik etki gösteren homosistein isimli asidin üretimini baskılayıp kalp hastalıklarının riskini azaltabilir.

İçeriği sayesinde, B12 vitaminin eksikliğinden kaynaklanan pernisiyöz anemiye (kansızlığa) karşı mücadele eder.

KAYNAK: SABAH GAZETESİ

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle