SAĞLIKLI BİR KALBİN ANAHTARI

Kalp, vücudun en önemli organlarından biridir. İnsanların yaşamsal bir işlevini yerine getiren kaslı bir organdır.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
12 Ekim 2023 Perşembe 10:51
98 Okunma
SAĞLIKLI BİR KALBİN ANAHTARI

Kalp, vücudun en önemli organlarından biridir. İnsanların yaşamsal bir işlevini yerine getiren kaslı bir organdır.

Kalp, kanı vücudun her yerine pompalamakla görevlidir, böylece hücrelere oksijen ve besin maddeleri taşır ve atıkları vücuttan uzaklaştırır. Ancak damalardaki tıkanma başta kalp krizi olmak üzere birçok sağlık sorununa neden olabilir ve hatta kişinin hayatını kaybetmesine yol açabilir.Kalp hastalıklarının nedeni genellikle atardamarların tıkanmasıdır. Bu kan damarları, kalsiyum, kolesterol ve kanda dolaşan diğer maddeleri içeren yağ plakları tarafından bloke edilebilir. Ancak sağlıklı besinlerle doğru beslenmek damarların tıkanmasını önleyip kalp sağlığını koruyabilir.

YULAF

Dr. Bonnie Taub-Dix, kötü LDL kolesterol düzeylerini düşürdüğü gösterilen zengin çözünebilir lif kaynaklarının kalp sağlığını korumada önemli bir yeri olduğunu söylüyor. Dr. Florian Rader, "Kolesterol kan damarlarının iç katmanına sızabilir ve zamanla plak oluşturabilir" diyor. Çoğumuz gün içerisinde yeterince lif almadığımız için bir porsiyon yulafta bulunan 4 gram lif bu ihtiyacımızı karşılar.

FASULYE

Harika bir çözünebilir lif kaynağı da siyah fasulyedir. Bu fasulyede yulaftan üç kat daha fazla lif bulunur. Başka bir avantajı da özellikle siyah fasulye ve kırmızı barbunya gibi renkli çeşitlerde bol miktarda bulunan antioksidanların, kalp hastalığına katkıda bulunan iltihaplarla savaşmasıdır.

MERCİMEK

Bu protein dolu yiyecekler fasulyeyle aynı baklagil ailesinden gelir, bu da pek çok benzer faydaya sahip oldukları anlamına gelir. Yapılan bir araştırmada, mercimeğin yüksek tansiyonun neden olduğu kan damarlarındaki hasarı tersine çevirdiğini bulundu. Ayrıca mercimek, protein ve lif içeriği bakımından besin yelpazesinin en üstünde yer alır, çok az yağ içerir ve zengin kalsiyum, potasyum ve magnezyum kaynağıdır. Bunların tümü kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilecek minerallerdir.

BALIK

Omega-3 yağ asitleri üzerine yapılan araştırmaların çoğu beyin sağlığına odaklanıyor, ancak bu güçlü antiinflamatuarların aynı zamanda kalp atış hızınıza da faydaları var. Dr. Rader, araştırmaların vücudunuzdaki iltihaplanmayı plak oluşumu da dahil olmak üzere bir dizi kronik hastalık ve durumla ilişkilendirdiğini söylüyor. Yani inflamasyonu azaltmanın arterlerinizdeki plakları azaltabileceğine dair görüşler bulunuyor.

AVOKADO

Araştırmalar, avokadoda bulunanlar gibi tekli ve çoklu doymamış yağların kalp açısından sağlıklı olduğunu ortaya koyuyor. Çünkü kötü LDL kolesterolü düşürmeye ve iyi HDL kolesterolü yükseltmeye yardımcı olmaktadır. Bu yeşil meyveler aynı zamanda yeterli miktarda lif içerir.

KAYNAK: SABAH GAZETESİ

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle