SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNDEN DÜNYA AIDS GÜNÜ AÇIKLAMASI

Bilecik İl Sağlık Müdürü Dr. Ferhat Damkacı, Türkiye'de her yıl 1 Aralık Dünya HIV/AIDS günü olarak kutlandığını söyleyerek, " Human Immmunodeficiency Virus (HIV) Türkçe’de İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü olarak adlandırılan bir hastalık etkenidir. Virüs insan bağışıklık hücrelerine nüfuz ederek bağışıklık sistemini zayıflatır ve fırsatçı enfeksiyonların görülmesine neden olur. Erken tanı ve gelişen tedavi koşulları ile HIV pozitif kişiler AIDS dönemine geçmeden uzun yıllar yaşayabilmektedir" dedi.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
01 Aralık 2022 Perşembe 12:15
31 Okunma
SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNDEN DÜNYA AIDS GÜNÜ AÇIKLAMASI

Bilecik İl Sağlık Müdürü Dr. Ferhat Damkacı, Türkiye'de her yıl 1 Aralık Dünya HIV/AIDS günü olarak kutlandığını söyleyerek, " Human Immmunodeficiency Virus (HIV)  Türkçe’de İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü olarak adlandırılan bir hastalık etkenidir. Virüs insan bağışıklık hücrelerine nüfuz ederek bağışıklık sistemini zayıflatır ve fırsatçı enfeksiyonların görülmesine neden olur. Erken tanı ve gelişen tedavi koşulları ile HIV pozitif kişiler AIDS dönemine geçmeden uzun yıllar yaşayabilmektedir" dedi. 

 

Damkacı yaptığı açıklamada, HIV/AIDS epidemisini durdurmak için en önemli noktalardan biri bulaşı önleyerek yeni vakaların ortaya çıkışını azaltma olduğunu söyledi. Damkacı, "HIV/AIDS ile mücadele amacı ile oluşturulmuş olan Türkiye HIV/AIDS Kontrol Programı insan haklarını gözeterek, HIV/AIDS yayılımı için risk oluşturan faktörlerle mücadele etmek, her bireyin tanı ve tedavi, bakım ve desteğe eşit ulaşımını sağlayarak, toplumun sağlığını korumak ve geliştirmek misyonu altında ülkemizdeki 2019-2024 yıllarına yönelik HIV/AIDS çalışmalarına yol haritası oluşturmak, ölçülebilir değerlendirmelerle faaliyet planlarını yürütmek amacıyla hazırlanmış ulusal bir plandır. Temel yaklaşım, yeni vaka sayılarının artmasını engellemek, bunun yanı sıra HIV ile enfekte kişilerin erken tanı alması, tedaviye erişim ve tedavi devamlılığını sağlayarak hastaların viral yüklerini sıfıra indirmek suretiyle bulaştırıcılıklarını azaltmaktır. Enfeksiyonun yayılımının engellenmesinde kişisel korunma önemli bir yer tutmaktadır. Kişisel korunma önlemlerinin alınabilmesi için kişilerin hastalık bulaş yolu ve korunma önlemleri konularında bilinçlendirilmeleri önemlidir. Kişilerin bilinçlendirilmeleri için yaş grupları, sosyoekonomik düzey ve kültürel yapılar göz önünde bulundurularak eğitilmeleri, bilgi ve farkındalık düzeylerinde artış sağlanarak davranış değişikliği gerçekleştirilmesi önemlidir" dedi.

  " Erken tanı ve gelişen tedavi koşulları ile HIV pozitif kişiler AIDS dönemine geçmeden uzun yıllar yaşayabilmektedir"

  Bilecik İl Sağlık Müdürü Dr. Ferhat Damkacı 'HIV Pozitif'in ne olduğu hakkında bilgi vererek, " HIV + (pozitif)  olmak, kişinin vücudunda İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü’nün bulunması demektir. HIV’in bağışıklık sisteminin zayıflaması ve fırsatçı enfeksiyonlara açık hale gelmesiyle karakterize bir kronik enfeksiyondur. Kişi hiç bir hastalık belirtisi olmaksızın uzun yıllar yaşamına devam edebilir. AIDS ne demek olduğu hakkında bilgi verecek olursak,  AcquiredImmune Deficiency Syndrome (AIDS) HIV tarafından oluşturulan, Türkçe'de 'Edinsel Bağışıklık Yetmezliği Sendromu' olarak adlandırılan bir hastalıklar tablosudur. Bağışıklık hücrelerinin yüksek düzeyde tahribatı sonucu fırsatçı enfeksiyonların ilerleyerek ciddi hastalık tabloları oluşturması durumudur. Yetersiz bağışıklık sistemi durumlarında ortaya çıkan bakteriyel, viral, mantarlara bağlı ya da protozoal enfeksiyonlara fırsatçı enfeksiyonlar adı verilmektedir. Erken tanı ve gelişen tedavi koşulları ile HIV pozitif kişiler AIDS dönemine geçmeden uzun yıllar yaşayabilmektedir" dedi.

  "HIV pozitif anneden bebeğe gebelik döneminde, doğum sırasında ya da doğum sonrasında emzirme ile bulaşabilmektedir"

  Damkacı, bulaşma yolları hakkında bilgi vererek, "İnsan immün yetmezlik virüsü, HIV, HIV pozitif kişi ile korunmasız (kondom kullanılmadan) yapılan her türlü (oral, vajinal, anal) cinsel ilişki ile ortak kullanılan ve HIV enfekte enjektör veya steril edilmemiş cerrahi malzemelerle enfekte kan ve kan ürünleriyle (Ülkemizde 1987 yılından itibaren, her kan ve kan ürününe gerekli testler yapıldıktan sonra hastaya verilmektedir.),HIV pozitif anneden bebeğe gebelik döneminde, doğum sırasında ya da doğum sonrasında emzirme ile bulaşabilmektedir. HIV’in tedavisi vereceğimiz bilgide HIV enfeksiyonunda virüsü ortadan kaldıran bir tedavi henüz yoktur ancak virüsün çoğalmasını kontrol eden ilaçlar vardır.  Bu ilaçlar, hastalığın kesin tedavisini sağlamamakla birlikte virüsün vücutta çoğalmasını kontrol altına alarak bağışıklık sisteminin zayıflamasını önlemekte ve AIDS tablosunun ortaya çıkışını engellemektedir" ifadelerine yer verdi.

Son Güncelleme: 01.12.2022 12:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle