KÜÇÜK BİR PARÇASI BİLE ŞİFA KAYNAĞI

Bir parça yemeniz bile şifa veriyor! Yüksek tansiyonla mücadelenin yolu mutfak dolabınızda...

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
25 Şubat 2023 Cumartesi 11:41
184 Okunma
KÜÇÜK BİR PARÇASI BİLE ŞİFA KAYNAĞI

Bir parça yemeniz bile şifa veriyor! Yüksek tansiyonla mücadelenin yolu mutfak dolabınızda...

Tansiyon, her insan için dengede tutulması gereken önemli sağlık faktörlerinden biri. Fakat bu noktada dünya nüfusunun büyük bölümünde görülen dengesiz kan basıncı, önemli halk sağlığı sorunlarının başında geliyor. Yüksek tansiyon, ilerleyen dönemlerde kalp ve beyin gibi hayati organlarda ölüm riski doğurabilecek kadar tehlikeli hale gelebilir. Bu nedenle tansiyonu dengelemek için yapmanız gerekenlerin başında beslenme sisteminde yapacağınız değişiklikler geliyor. İşte yüksek tansiyona şifa olan o besin.

Yüksek tansiyon veya hipertansiyon, nadiren belirgin semptomlara sahiptir ve tedavi edilmezse kalp krizi ve felç riskini ciddi şekilde artırabilir.

Kan basıncı iki sayı kullanılarak kaydedilir ve okuma 140/90 mmHg'nin üzerindeyse yüksek kabul edilir.

Birinin yüksek tansiyonu olup olmadığını belirlemek için, her gün birkaç ölçüm yapılmalı ve risk altında olup olmadıklarını en iyi şekilde belirlemek için ortalama hesaplanmalıdır.

Yüksek tansiyon riski altında olan kişiler, fazla kilolu olanlar, yüksek oranda tuz tüketen ve fiziksel olarak aktif olmayan kişiler olarak belirlenir.

Bazı insanlar kan basıncını düşürmek için ilaca ihtiyaç duyabilirken, diğerleri için az yağlı, dengeli beslenme yoluyla hem kontrol altına alarak hayatlarına devam edebilirler.

Çikolata kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir mi?

Sağlık uzmanlarına göre, flavonoidler açısından zengin gıda ürünleri kan damarlarını genişletmeye yardımcı olabilir ve bu da kan basıncını düşürmek için doğal bir zemin hazırlar.

Flavonoidler, kakao tozu, bitter çikolata ve daha az oranda sütlü çikolata gibi kakao ürünlerinde bol miktarda bulunur.

Bitter çikolatada bulunan flavonoidler, bu teoriyi kan basıncını düşürmeye yardımcı olma yeteneklerini daha da güçlendirerek bilimsel çalışmalarla kanıtlamıştır.

Avustralya'da bulunan Adelaide Üniversitesi'nden Dr Karin Ried, flavanollerin [bir tür flavanoidlerin] damar genişlemesini destekleyen ve sonuç olarak kan basıncını düşürebilen endotelyal nitrik oksit oluşumunu arttırdığını gösterdiğini söyledi.

Ancak, çikolata yemenin gerçek hayattaki etkileri konusunda çelişkili sonuçları olduğunu belirten Dr. Karin Ried, tüketimin az da olsa yüksek tansiyonu olan kişilerde kan basıncını önemli ölçüde azaltabildiğini, ancak normal tansiyonu olan insanlar farklılık yaratmadığını tespit ettiklerini dile getirdi.

Kakao gibi gıdaları ölçülü tüketmenin kan basıncını düşürmeye yardımcı olabileceği ve bu nedenle kişinin kardiyovasküler hastalık riskini azaltabileceği sonucuna varıldı.

Tansiyonu düşürmeye yardımcı olacak diğer yiyecekler:

Turunçgiller

Yeşil yapraklı sebzeler

Somon

Çilek

Fasulye

Antep fıstığı

Pancar kökü

KAYNAK:SABAH

https://www.sabah.com.tr/?utm_source=galeridetay_web_anasayfa&utm_medium=galeridetay_web_anasayfa&utm_campaign=galeridetay_web_anasayfa

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle