KOLESTEROLÜ KÖKTEN BİTİRİYOR

Kolesterole şifa oluyor! Günde 5 tane yerseniz damarları baştan sona temizliyor

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
29 Mart 2023 Çarşamba 11:42
245 Okunma
KOLESTEROLÜ KÖKTEN BİTİRİYOR

Kolesterole şifa oluyor! Günde 5 tane yerseniz damarları baştan sona temizliyor

En sık karşılaşılan sağlık problemelerinden biri olan kolesterol, ihmal ediliğinde kalp ve damar sağlığını ciddi oranda etkiliyor. Bu durum felç riskini artırıyor. Uzmanlar, yaptıkları çalışmalar sonucu kolesterol seviyesini düşüren besini buldu. Buna göre, günde 5 adet ceviz yiyenlerin kalp ve damar sağlığı güçleniyor, kötü kolesterol seviyesi düşüyor ayrıca beyni güçlendirerek alzhemir hastalığının önüne geçiyor. İşte cevizin vücuda faydalarını gösteren araştırmanın detayları...

Son 50 yıldır bilim insanları, birçok faydasını tespit ederek oldukça büyük etkilerini her geçen gün ortaya koyuyorlar. Sadece bir kuruyemiş olmasının da ötesinde günlük tüketimde oldukça etkili faydalar sunuyor. İşte cevizin inanamacağınız yenileyici faydaları…

Antioksidanlar açısından zengin

Ceviz, diğer yaygın kuruyemişlerden daha yüksek antioksidan seviyesine sahiptir. İçeriğindeki E vitamini, melatonin ve cevizin kabuğunda özellikle yüksek olan polifenol adı verilen bitki bileşikleri yüksek antioksidan kapasitesi sunar.

Sağlıklı yetişkinlerde yapılan küçük bir çalışma, ceviz açısından zengin bir yemek yemenin yemekten sonra "kötü" (LDL) kolesterolün oksidatif hasarını önlediğini ortaya koydu.

Kötü kolesterol, atardamarlarda birikmeye ve ateroskleroza (damar sertliğine) neden olmaya eğilimlidir.

Omega-3 yönünden süper bitki kaynağı

Ceviz, omega-3 yağında diğer tüm kuruyemişlerden önemli ölçüde daha yüksektir ve 28 gramlık porsiyon başına 2.5 gram sağlar.

Ceviz de dahil olmak üzere bitkilerden elde edilen Omega-3 yağına alfa-linolenik asit (ALA) denir. Bu temel yağı, beslenme şekliyle almanız gerekir.

Tıp Enstitüsü'ne göre, yeterli ALA alımı 1.6 ve 1.1 gram aralığındadır. Tek bir porsiyon ceviz ise bu ihtiyacınızı karşılar.

Gözlemsel çalışmalar sonunda günde tüketilen her bir gram ALA'nın kalp hastalığından ölme riskini %10 oranında azalttığını gösteriyor.

Enflamasyonu azaltabilir

Enflamasyon, kalp hastalığı, tip 2 diyabet, Alzheimer hastalığı ve kanser dahil olmak üzere birçok hastalığın temelinde yer alan önemli bir tepkidir.

Cevizdeki polifoneller, iltihaplanma ile savaşmaya yardımcı olabilir. Ellagitanninler adı verilen bir polifenol alt grubu, iltihabı özellikle azaltabilir.

Bağırsaklarınızdaki faydalı bakteriler, ellagitanninleri, iltihaplanmaya karşı koruduğu tespit edilen ürolitinler adı verilen bileşiklere dönüştürür.

Sindirim sistemini destekler

Araştırmalar, bağırsak sağlığını teşvik eden bakteriler ve diğer bakteriler açısından zenginse, sağlıklı bir bağırsak ve genel sağlığın daha iyi olduğunu gösteriyor.

Mikrobiyatanız (bağırsak bakteri florasını) sağlıksız olması, bağırsaklarında ve vücudunuzun başka yerlerinde iltihaplanma ve hastalığa katkıda bulunarak obezite, kalp hastalığı ve riskini artırabilir.

Ne yediğiniz, mikrobiyotanızın yapısını önemli ölçüde etkileyebilir. Ceviz yemek, mikrobiyotanın ve bağırsakların sağlığını desteklemenin en iyi yollarından biri. 194 sağlıklı yetişkin, sekiz hafta boyunca her gün 43 gram ceviz yediğinde ceviz yemedikleri döneme kıyasla faydalı bakteri düzeyinde artışla karşılaştır.

Kanser riskini azaltabilir

Test tüpü, hayvan ve insan gözlemsel çalışmaları, ceviz yemenin meme, prostat gibi kanser türlerinde büyük bir düşüş gösteriyor.

Cevizin antioksidanlar yönünden zengin olması, bağırsaktaki bakterileri ürolitin adı verilerin bileşiklere dönüştürebilir. Bu sayede iltihaplanmayı azaltır.

Kilo kontrolünü destekler

Ceviz kalorisi yoğun bir kuruyemiş olsa da sağladığı enerjinin, besin maddelerine göre beklenenden %21 daha düşük olduğunu ortaya koyar.

Tip 2 diyabetin riskini düşürür

Gözlemsel çalışmalar, cevizlerin daha düşük tip 2 diyabet riskiyle bağlantılı olmasının bir nedeninin, kilo kontrolüne yardımcı olması olduğunu gösteriyor.

KAYNAK:SABAH

https://www.sabah.com.tr/roza/galeri/saglik/kolesterole-sifa-oluyor-gunde-5-tane-yerseniz-damarlari-bastan-sona-temizliyor/30

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle