KİLO VERMEK İÇİN EN BASİT YÖNTEM

Kilo vermek en popüler yeni yıl kararlarından biri olsa da çoğumuz bunu başarmakta zorlanıyoruz. Ocak ayını devirdik ve çoğumuz kilo vermek veya en azından kilomuzu korumak için gereken yaşam tarzına bağlı kalmakta güçlük yaşıyoruz.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
03 Şubat 2023 Cuma 11:19
112 Okunma
KİLO VERMEK İÇİN EN BASİT YÖNTEM
banner15

Kilo vermek en popüler yeni yıl kararlarından biri olsa da çoğumuz bunu başarmakta zorlanıyoruz. Ocak ayını devirdik ve çoğumuz kilo vermek veya en azından kilomuzu korumak için gereken yaşam tarzına bağlı kalmakta güçlük yaşıyoruz.

Ancak kilomuzu yönetmek söz konusu olduğunda daha iyi sonuç verebilecek bir yöntem var

Küçük değişiklik yaklaşımı

Bu yaklaşım, küçük adımlarla başlamanın uzun vadede en iyisi olduğu anlayışını içeriyor.

Büyük değişikliklerin sürdürülmesi zor olabilir

Kilosuna dikkat eden çoğu insan, diyetinde veya fiziksel aktivite alışkanlığında büyük değişiklikler yaparak işe başlama eğiliminde.



Ancak büyük değişiklikler yüksek düzeyde motivasyon gerektirdiğinden, bunları sürdürmek zaman içinde zorlaşabilir. Motivasyon yükselip düşen bir şey olduğu için bu büyük yaşam tarzı değişikliklerini sürdürmenin zor olması pek de şaşırtıcı değil.



İşte bu noktada küçük değişim yaklaşımı faydalı olabilir.



Bu kilo yönetimi stratejisi, insanların yedikleri kalorileri azaltmalarını ve/veya yaktıkları kalorileri her gün sadece 100-200 oranında artırmalarını öneriyor. Bir perspektife oturtmak gerekirse, bu sadece bir veya iki bisküvi daha az yemek veya her gün fazladan 10-20 dakika yürümek anlamına gelebiliyor.

Her gün 100-200 kalori daha az yemek veya 100-200 kalori daha fazla yakmak için mevcut davranışlarınızda yalnızca küçük değişiklikler yapmanız yeterli. Bu küçük değişiklikleri günlük yaşamınıza sığdırmak daha kolay olabilir ve daha büyük değişikliklerin aksine, normal rutininizin dışında ek zaman ve çaba gerektirmeyecek.

Başarısız olma ihtimali düşük

Yediğiniz kaloriyi azaltmanın ve/veya yaktığınız kaloriyi her gün 100-200 artırmanın birkaç farklı yolu olduğundan, küçük değişiklik yaklaşımı daha esnek. Bu esneklik, yaklaşıma daha uzun süre bağlı kalmanıza yardımcı olabilir.

Dahası, araştırmalar sağlık söz konusu olduğunda, her zamanki alışkanlıklarınızda küçük değişiklikler yapmanın daha etkili olabileceğini gösteriyor. Bununla beraber, küçük değişiklikler yaparken başarısız olma olasılığımız daha düşük, ki bu da zaman içinde daha büyük değişiklikler yapmak için bizi motive etmeye yardımcı olabilir.

Araştırmalara göre, küçük değişiklik yaklaşımı gerçekten de insanların kilolarını yönetmelerine yardımcı olmak için etkili bir strateji. Çalışma, kilo yönetimi için küçük değişiklik yaklaşımını kullanan 21 araştırmanın sonuçlarını bir araya getirdi. Bu yaklaşımı kullanan yetişkinlerin, genel kilo yönetimi tavsiyesi alan kişilere kıyasla 14 aylık bir süre içinde yaklaşık 1 kg daha az kilo aldığı tespit edildi.

Bu 1 kilo az gibi görünse de aslında büyük önem taşıyor çünkü yetişkin nüfusta her yıl görülen ve zaman içinde aşırı kilo ve obezitenin gelişmesine katkıda bulunan 0,5 kg ila 1,0 kg kilo alımını önlemek için küçük değişiklik yaklaşımının etkili olduğunu gösteriyor.



Küçük değişiklik yaklaşımının daha etkili bir uzun vadeli kilo alımını önleme ve potansiyel olarak kilo verme stratejisi olup olamayacağını anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyuluyor.

Nasıl yapılır?

Küçük değişiklik yaklaşımını denemek istiyorsanız, başlamanıza yardımcı olması için kendinize sormanız gereken iki soru var:



Yediğim ve/veya yaktığım kalorileri her gün sadece 100-200 kcal azaltmak için ne gibi değişiklikler yapabilirim? Motivasyonum düşük olsa bile bu değişiklikleri başarabilecek miyim?

Sizin tarafınızdan tasarlanan küçük değişikliklerin günlük yaşamınıza uyma olasılığı daha yüksek ve bu nedenle zaman içinde sürdürülmesi de daha kolay. Ancak kendi küçük değişikliklerinizi tasarlamakta zorlanıyorsanız, işte size birkaç örnek:

Konuşurken yürüyün

İster iş arkadaşlarınızla bir görüşme ister yakın bir dostunuzla sohbet olsun, telefonla konuşurken yürüyerek gününüze fazladan 20-30 dakikalık bir yürüyüş eklemek 100 kaloriye kadar yakmanıza yardımcı olabilir.

Molalarda siz de mola verin

Televizyondaki reklam aralarının çoğu yaklaşık 2-3 dakika sürüyor. Bu süreyi biraz mekik, plank veya squat yaparak egzersiz yapmak için kullanın. Böylece, üç reklam arasıyla bir saat süren bir program sırasında 100 kaloriye kadar yakabilirsiniz.

Yan ürünlerden kaçının

Birçoğumuz daha fazla lezzet için yemeklerimize peynir, tereyağı, mayonez ve ketçap gibi şeyler eklemeyi sevsek de, bunlar birçoğumuzun tahmin ettiğinden çok daha fazla kalori içeriyor. Örneğin, 30 gram kadar peynir (yaklaşık küçük bir kibrit kutusu büyüklüğünde) 100 kalori iken, 30 gram mayonez (yaklaşık iki kaşık) 200 kaloriye yakın. Porsiyonları sınırlamak veya yan ürünleri tamamen kesmek uzun vadede büyük bir fark yaratabilir.

Kahvenizi sade alın

Latte, cappuccino ve sıcak çikolata gibi içecekler düşündüğünüzden çok daha kalorili. Bunları keserek kalori alımınızı yaklaşık 100-200 kalori azaltabilirsiniz. Eğer kahvenizi sade içemiyorsanız, sevdiğiniz kahve türünün en azından daha küçük bir boyunu alabilirsiniz.

Kilonuza dikkat etmek karmaşık olmak zorunda değil. Küçük değişiklik yaklaşımının da gösterdiği gibi, diyetinizde ve yaşam tarzınızda küçük değişiklikler yapmak zamanla büyük farklar yaratabiliyor.

KAYNAK:POSTA

https://tr.mashable.com/health-wellness/8915/yeni-yil-hedefi-iyi-gitmiyor-mu-kilo-vermek-icin-basit-bir-yontem-arayanlar-buraya

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

banner2

resim yükleresim yükleresim yükle