KALP KRİZİNİN ANA SEBEBİ ORTAYA ÇIKTI

Kalp krizinin ana sebebi! Lezzetli diye yenilen o besin damarları çürütüyor.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
10 Nisan 2023 Pazartesi 10:41
657 Okunma
KALP KRİZİNİN ANA SEBEBİ ORTAYA ÇIKTI

Kalp krizinin ana sebebi! Lezzetli diye yenilen o besin damarları çürütüyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) verilerine göre, her yıl ortalama 17 milyon kişi kalp ve damar hastalıkları sebebiyle hayatını kaybediyor. Bu rakamın önlenebilir olması, aslında bu rakamların düşme potansiyeli olduğunu gösterse de, yaşam stilinde ve beslenme sisteminde değişim yapılmadan mümkün görünmüyor. Bu noktada yapılması gereken ise; bazı besinleri tüketirken ardındaki gerçeklere bakabilmek. İşte kalp krizinin zeminini hazırlayan o besinler...

Kolesterol ve kan basıncı seviyenizi büyük ölçüde iyileştirmek için atabileceğiniz ilk kolay adım, diyetinizi yenilemek. Renkli meyve ve sebzeler, lif açısından zengin kepekli tahıllar, az yağlı süt ürünleri, derisiz kümes hayvanları ve balık, fındık, baklagiller ve zeytinyağı gibi tropikal olmayan bitkisel yağlarla dolu bir diyet benimsemeye odaklanmak, hayatınızı uzatacaktır. Kalbe faydalı diyet lifi, omega-3'ler ve yağsız proteini daha fazla alırken, doymuş yağlar, trans yağların yanı sıra aşırı sodyum ve şekerden kaçınmanız gerekiyor. İşte hayatınızı tehdit eden yiyecekler…

Katı yağlar

Katı yağ oda sıcaklığında sertleştiğinden, çoğunlukla zararlı doymuş yağlardan oluşur. Heart Foundation, doymuş yağdan alınan günlük kalorinin sadece %5'ini, keten yağında bulunanlar gibi çoklu doymamış yağlarla değiştirmenin, kalp hastalığı riskinizi %10 gibi etkileyici bir oranda azalttığını belirtiyor.

Kek

Ticari olarak pişirilen kekler yalnızca tekneler dolusu şeker içermekle kalmaz, aynı zamanda potansiyel trans yağ kaynakları olan kısmen hidrojene yağlarla da hazırlanabilir. Trans yağlar, işlenmiş gıdalarda yasaklanmış olsa da, bu yağları fırınlanmış ürünlerde ve birçok restoran gıdasında bulabilirsiniz.

Patates cipsi

Patates cipsinin sağlıklı beslenme planının dostu olmadığı bir sır değil. Kalorisi, yağı ve sodyumu yüksektir ve sadece bir porsiyondan sonra yemeyi bırakmak da oldukça zordur. Sağlıklı bir kalp için düşük sodyumlu bir diyet gereklidir; Amerikan Kalp Derneği, günde 2.300 miligramdan fazla (bir tam çay kaşığına eşdeğer) tuz tüketmenin yüksek tansiyon riskinizi artırabileceğini açıklıyor. Bu kardiyovasküler hastalık için ciddi bir risk faktörü.

Barbekü sos

İsli tadı ile yediğiniz eti ve patatesi muhteşem bir lezzete taşıdığını düşündüğünüz barbekü sos, aslında büyük bir tehdit. İçeriğindeki yüksek orandaki şeker ile hem kilo alımını hem de buna bağlı olarak kalbinizi tehdit ediyor.

Domates suyu

Konserve olarak hazır alınmış domates suyu, beklediğiniz likopen içeriğinin besleyiciliğinin aksine uzun raf ömrü için kullanılmış yüksek sodyum oranı ile tam aksi bir soruna neden oluyor. Bu nedenle evde kendi yaptığınız domates soslarının eşsiz sağlığını hazır sosların yerine tercih etmemeniz en doğru seçim haline geliyor.

Smoothıe

Teoride, yeşil bir smoothie sağlığınızı koruyabilir. Ancak, evde kendiniz karıştırmak yerine bir meyve ve sebze içeceği satın alırsanız, düşündüğünüzden çok daha fazla şeker almanıza da yol açmış olursunzu. Ayrıca, şekerin çoğu, kan trigliseritlerini yükselttiği ve ayrıca göbek yağını arttırdığı gösterilen meyve türevli fruktozdan gelir.

Yağsız-lıght ürünler

1970'lerde, yağsız ürünler kilo vermek ve daha sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek isteyen bireyler için sağlıklı bir seçenek olarak lanse edildi. Bu modası geçmiş inancın aksine, artık üreticilerin gıdalardan yağları çıkardıklarında, paketlenmiş ürünlerin tadını ve dokusunu korumak için genellikle fazladan şeker eklediklerini biliyoruz. En iyi tercih, normalde yağsız olmayan herhangi bir ürünü satın almaktan kaçınmaktır.

Kızarmış tavuk

Bir kova kızarmış tavuk sipariş etmek uygun ve ucuz bir akşam yemeği seçeneği olabilir. Ancak, bu durum tıbbi faturalarınızda artışa neden olabilir. Sadece bir parça kızarmış tavuk; kalp hastalığı riskinizi artırabilecek iki makro neden olan 19 gram yağ ve 910 miligram sodyum içerir.

Salata sosları

Ballı hardal, sezar salata sos veya yoğurtlu salata sosu gibi salata sosları genellikle gizli şeker ve tuz kaynaklarıdır. Yüksek şekerli bir diyet, kardiyovasküler hastalık gelişimi için iki büyük risk olan artan yağ depolamasını teşvik edebilirken, yüksek sodyum alımı kan basıncını artırabilir. Şişelenmiş şeyleri atlayın ve salatalarınızı sızma zeytinyağı, limon ve bir tutam tuzla süsleyin.

Tereyağı

Ara sıra tam tahıllı tost üzerine bir çay kaşığı tereyağı sürmek tamamen kabul edilebilir, ancak bunu krep, patlamış mısır gibi atıştırmalıklarla bir araya getirmek, damar tıkanıklığına çok daha kolay yakalanmanıza neden oluyor.

Cheeseburger

Fast food yiyeceklerin arasındaki en büyük favorilerden biri olan cheeseburger iki büyük suçluyu bünyesinde barındırıyor: tuz ve doymuş yağ. Bu içerik, damar sağlığınızı en çok tehdit eden cheddar gibi yüksek yağlı bir peynir veya soslarındaki yüksek sodyum içeriği nedeniyle tüketimini oldukça sınırlamanız gerekiyor.

Muffın

Çok fazla muffin tüketmenin, karın bölgesinde gizlenen yağa en çok katkıda bulunan tatlılardan biri. Tereyağlı bir yaban mersinli kekin ruhunuzu tatmin ettiğini iddia edebilirsiniz, ancak bu bakış açısı, kalbiniz için pek iyi değil. İki büyük suçlu ise şaşırtıcı değil: şeker ve doymuş yağ!

Makarna sosları

Ketçap gibi, birçok kavanozlu makarna sosu da bol miktarda şeker ve tuz içerir. Tam tahıllı makarnaları, pişmiş domateslerin LDL'si ve tansiyon düşürücü likopen ile dolu ev yapımı kırmızı sosla yapmayı deneyin. Ek bir lezzet patlaması ve anti-inflamatuar faydalar için biraz kıyılmış sarımsak ve soğan da ekleyebilirsiniz.

Biftek

Kalbini koru ve o et lokantası ziyaretini atla. En yağlı et parçalarını seçmek (antrikot ve T-bone gibi) ve bunları yüksek yağ içeriğine sahip patates püresi veya kremalı yan ürün ile eşleştirmek, bu zararı çok daha artırıyor. Öte yandan, fileto mignon, yuvarlak veya yan biftek, sığır filetosu ucu ve bonfile gibi daha yağsız kısımlar tercih edilir.

Peynir

Oldukça şaşırtıcı olduğunu biliyoruz! Fakat buradaki en önemli konu; peynir seçimi. Kalp hastalığı riskinizi gerçekten azaltmak istiyorsanız, sandviçinizden çedar peyniri kesmeniz gerekiyor. Yüksek yağ içeriğine sahip ürünler, çok sayıda çalışma sonucunda, bu damarı tıkayan yağın en önemli sebeplerinden biri olarak kalp hastalığı ile ilişkilendirilmiştir. Bu nedenle yüksek oranda işlenmiş peynir tercihini bir kenara bırakmak, en önemli adımlardan biri olabilir.

Diyet et ürünleri

Etikette "az yağlı" yazan kelimelere aldanmayın; etlerin yağı azaltılmış versiyonları bile koruyucu sodyum nitrat içerir. Nitratlar, potansiyel kalp hastalığı riskiyle bağlantılıdır ve doğrudan ateroskleroz ile bağlantılı kronik bir durum olan iltihabı teşvik ettiği bilinmektedir.

Pirinç

Çok sevdiğimiz pilavı veya dolmaları bir de esmer pirinç kullanarak yapmayı deneyin. Beyaz pirinç, lif ve besin açısından zengin tohum ve kepeğinin tanelerini soyan işleme tabi tutulur. Soyulmuş tahılı tüketmek, kilo alımını tetikleyen insülin artışlarına yol açabilir - bu da kalp hastalığı geliştirme riskidir.

Margarin

Margarin, tereyağı için kalp-sağlıklı bir ikame olarak lanse edilebilir; ancak, durum düşünülenden biraz farklı. Seçtiğiniz margarinde herhangi bir trans yağ izi varsa (potansiyel olarak trans yağ asitleri içerebilen mono ve digliseritleri arayın) çöpe atın. Bunun yerine sterol açısından zengin zeytinyağı kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Dondurma

Sık sık bir kaşık kurabiye ve krema ile kendinizi şımartmak, dengeli bir diyette sınır dışı değildir, ancak bir oturuşta büyük bir dondurma tabağı yemek, tabii ki sağlıksızdır. "Bu tür yiyecekler, insülin ve trigliseritlerde bir artışa neden olur, sistolik kan basıncını ve kalp atış hızını yükseltir ve kan trombositlerinin yapışkan hale gelmesine ve kümelenmesine neden olur, bu da kalbin küçük damarlarında tıkanmalara neden olabilir ve kalbe kan akışını azaltabilir." Gulati, The New York Times'a verdiği demeçte, kalbe giden kan akışı düzelmezse, bu koşullar 'sonunda kalp krizine dönüşebilir' dedi.

Diyet asitli içecekler

Kola gibi asitli içecekleri tercih ederken şekersiz olanları mı tercih ediyorsunuz? Fakat farkında olmadığımız bir nokta var. Şekersiz asitli içecekler, gerçek şeker içermez, ancak bu durum, şekerden daha sağlıklı bir içeriğe sahip olduğu anlamına gelmez. Splaver, "Yapay tatlandırıcılar aynı artışa ve metabolik hastalık riskine yol açabilir; yakın tarihli bir araştırma, diyet asitli içeceklerin de mantıksız bir şekilde kilo alımına yol açabileceğini gösterdi" diyor. "Diyet asitli içecek tüketmek, pankreasınıza daha fazla insülin yapmasını söyler, bu da yağlanmanızı (yağ birikintileri) ve kardiyovasküler hastalık riskinizi artıracaktır."

Kahve kreması

Buzdolabınızdaki kahve kreması şişesinin veya kilerinizde toz haline getirilmiş versiyonun içindekilere göz atın ve listede mono- ve digliseritleri fark edeceksiniz. Bu insan yapımı yağ asitleri, iyi HDL seviyenizi düşürürken zararlı LDL kolesterol seviyenizi artırabilen, kalp hastalığı için bir diğer zararlı içerik olan eser miktarda trans yağ içerir. Kahve kreması yerine kahvenize biraz süt eklemek, basit ama oldukça sağlıklı bir tercih olacaktır.

KAYNAK:SABAH

https://www.sabah.com.tr/roza/galeri/saglik/kemikleri-sinsi-sinsi-eritiyor-bu-hatayi-yapan-hizla-yaslaniyor

Son Güncelleme: 10.04.2023 11:23
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle