FELÇ RİSKİNİ ARTIRIP ORGANLARI BİTİRİYOR!

Annelerimiz, her gün bizim için onlarca güzel yemek yapıyor. Özenle hazırladıkları besinlerden biri var ki faydalı diye bilsek de aslında organlarımızı içten içe çürütüyor.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
02 Mart 2024 Cumartesi 11:16
218 Okunma
FELÇ RİSKİNİ ARTIRIP ORGANLARI BİTİRİYOR!

Annelerimiz, her gün bizim için onlarca güzel yemek yapıyor. Özenle hazırladıkları besinlerden biri var ki faydalı diye bilsek de aslında organlarımızı içten içe çürütüyor.

Annelerimizin favorisi olan o besinin zararlarını duyan 'keşke yemeseydik' diyor. İşte ev hanımlarını ve annelerimizi üzecek, yüzlerce yıllık zehirli tarifEvlerimizde özellikle kış ayları için dondurulmuş ürünlerden ve konserve besinlerden sıklıkla faydalanıyoruz. Bazı besinler hem lezzetleri hem de pratiklikleri ile gönüllerimizde taht kuruyor. Hepimizin evinde olan, annelerimizin elleri ile özene bezene hazırladığı o besin kaynağı ise aslında son derece tehlikeli olabiliyor. Masum görünüşüne ve damak çatlatan lezzetine aldandığımız o besin bakın neymişKonserve domates, uzun süre saklanabilmesi ve mevsim dışında da taze domates lezzetinin elde edilebilmesi gibi avantajlar sunsa da, bazı potansiyel zararları da bulunuyor. Her yıl kış öncesinde annelerimizin domatesleri kazanlarda kaynatıp yaptıkları bu konserveler, dışarıda satılanlara nispeten daha faydalı görülse de aslında saklama koşullarına, kaynatma şekline ve depolandıkları kapların sterilizasyonuna kadar farklı pek çok etkene bağlı olarak zehirleyici olabiliyor.

AŞIRI TUZ YÜKLEMESİ: BÖBREKLERE DİKKAT

Bazı konserve domates ürünleri yüksek miktarda tuz içerebiliyor. Yüksek tuz tüketimi, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, inme ve böbrek sorunları gibi sağlık sorunlarına yol açıyor. Özellikle böbrekleri bitiren bu durum, anne tarifi domates konservelerinde ne yazık ki sık görülüyor. Konserve domatesin tuzunun fazla kaçtığına inanıyorsanız besini yemekte kullanırken bol bol sulandırmaya özen göstermeniz ve ekstra tuz eklemekten kaçınmanız öneriliyor.

BESİN DEĞERİ KAYBI 

Konserve işlemi sırasında domateslerin bazı besin maddeleri kaybolabiliyor. Özellikle, C vitamini ve antioksidanlar gibi bazı besin maddeleri ısıya ve işleme duyarlılık gösteriyor. Bu nedenle, taze domateslere kıyasla konserve domateslerin besin değeri daha düşük oluyor. Vitaminli, sağlıklı domates yiyelim diye çıktığımız bu yolda aslında kendi ellerimizle bu mucize meyvenin faydalarını öldürüyor olabiliriz.

ALÜMİNYUM VE PAS İÇERİĞİ 

Bazı konserve ambalajlarında alüminyum kullanılabiliyor. Alüminyumun aşırı tüketimi, Alzheimer hastalığı gibi nörolojik sorunlara yol açabileceği düşünülüyor. Konserve domates ambalajlarının iç yüzeyine gıda koruması sağlamak için ince bir alüminyum tabakası sürülebiliyor. Bu nedenle, ambalajın içeriğine ve domatesin saklama süresine bağlı olarak alüminyum maruziyeti değişiklik gösteriyor.Yine de konserve kullanımında alüminyumlu hazır konservelerden uzak durmak ve paslı kapağa sahip cam kavanozlardan kaçınmak önem taşıyor.

KAYNAK: POSTA GAZETESİ

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle