ERKEN TEŞHİS İÇİN CİLDİNİZDEKİ BELİRTİLERE DİKKAT

Kanser hastalarının %75'inde görülüyor! Erken teşhis için cildinizde ortaya çıkan değişime dikkat.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
20 Mayıs 2023 Cumartesi 11:23
201 Okunma
ERKEN TEŞHİS İÇİN CİLDİNİZDEKİ BELİRTİLERE DİKKAT

Kanser hastalarının %75'inde görülüyor! Erken teşhis için cildinizde ortaya çıkan değişime dikkat.

Kanser vakaları arasında korkutucu bir tür olan pankreas kanseri, ilerleyen aşamalara kadar belirti vermemesi sebebiyle genellikle ileri evrelerde kendisini gösteriyor. Bu nedenle erken teşhis, diğer türlerde de olduğu gibi pankreas kanserinde de hayat kurtaran bir öneme sahip.

Dr. Deborah Lee, uyarı işaretlerinin doğru takip edilmesi gerektiğini, bu sayede erken teşhis ile birlikte yaşam olasılığı artış gösterdiğini belirtti. Bu erken uyarı işaretlerinden biri; kaşıntı olarak öne çıkıyor.

Lee'ye göre; kaşıntının pankreas kanserinin erken veya geç bir belirtisi olup olmadığı, tümörün nerede geliştiğine bağlıdır.

Lee'ye göre; kaşıntının pankreas kanserinin erken veya geç bir belirtisi olup olmadığı, tümörün nerede geliştiğine bağlıdır.

Bununla birlikte, pankreas kanseri vakalarının yüzde 65'inde durum pankreasınızın başında başlar, bu nedenle kaşıntı nispeten "erken" ortaya çıkabilir.

Doktor, "Pankreas kanseri pankreasın başında başladığında, safra kanallarını erkenden sıkıştırması, safranın bağırsaklara geçişini engellemesi ve kaşıntılı sarılık ile sonuçlanması daha olasıdır" dedi.

Uzman, kanser kaşıntısını tanımlamaya gelince, bu hissin kalıcı olacağını ve tüm cildinizi ele geçireceğini paylaştı.

Dahası, kaşıntı sarılık olan hastaların yüzde 80 ila 100'ünde görülen pankreas kanserinin "yaygın" bir belirtisi olarak Lee tarafından uyarılıyor.

Sarılık, NHS'ye göre cildinizin ve gözlerin beyazının sararması ile ortaya çıkabilir.

Dr Lee'nin yaptığı açıklamaya göre; cilt rengindeki değişiklik, safra pigmenti bilirubinin birikmesinden kaynaklanmaktadır.

Bilirubinin normalde bağırsaklardan atıldığını söyleyen Lee, kanserin geçiş yolunu tıkadığı için, bilirubin kan dolaşımında birikir ve deride kendini gösterdiğini dile getirdi.

The Official Journal of the International Hepato Pancreato Biliary Association'da yayınlanan bir araştırmaya göre, pankreas kanserinin kaşıntı ile gelen bu belirgin belirtisi hastaların yaklaşık yüzde 75'inde görülüyor.

Kaşıntı tek başına mutlaka kansere işaret etmese de, ölümcül durumu tanımlamaya yardımcı olabilecek eşlik eden başka belirtiler de vardır.

Pankreas kanseri hastalarında sarılık ve tuvalette kendini gösteren belirtilerle birlikte kaşıntı ortaya çıkar.

NHS'YE göre , pankreas kanserinin dikkat edilmesi gereken diğer ana semptomları:

İştah kaybı veya çabasız şekilde kilo verme

Yorgun hissetmek veya hiç enerjiye sahip olmamak

Yüksek ateş ve titreme

Halsiz hissetmek

İshal, kabızlık veya dışkıdaki diğer değişiklikler

Karnınızın üst kısmında ve sırtınızda ağrı (yemek yerken veya uzanırken daha kötü hissedebilir ve öne eğildiğinizde daha iyi hissedebilirsiniz)

Hazımsızlık belirtileri (şişkinlik hissi gibi)

KAYNAK:SABAH

https://www.sabah.com.tr/roza/galeri/saglik/kanser-hastalarinin-75inde-goruluyor-erken-teshis-icin-cildinizde-ortaya-cikan-degisime-dikkat/13

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle