DİYABETİN ŞİFASI OLUYOR

Günde sadece 5 gramı diyabetin şifası oluyor!

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
26 Mayıs 2023 Cuma 10:43
163 Okunma
DİYABETİN ŞİFASI OLUYOR

Günde sadece 5 gramı diyabetin şifası oluyor!

Diyabet, kan şekeri seviyelerinin düzensiz olduğu bir metabolik hastalıktır. İnsülinin yetersiz üretildiği veya kullanılamadığı durumlarda ortaya çıkar. Diyabetin kontrol altına alınması önemlidir, çünkü uzun vadede ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Neyse ki, kuşburnu gibi doğal bir besin, diyabetin tedavisine yardımcı olabilir

Kuşburnunun faydaları, aslında bilinenin de ötesindedir. Başta C vitamini ve fenoller, likopen ve ellagik asit gibi biyoaktif bileşikler açısından zengindirler. Gül bitkisinin yardımcı meyvesi olan kuşburnu, genellikle kırmızı veya turuncudur, ancak bazı türlerde rengi koyu mordan siyaha kadar değişir.

Meyve yaz başında oluşmaya başlar ve yaz sonundan sonbahara kadar olgunlaşır. Kuşburnu iki çeşittir - Asya, Avrupa ve Kuzey Afrika'ya özgü Rosa gallica ve Rosa canina. Meyve genellikle ya ilk dondan yaklaşık bir hafta sonra ya da geç sonbaharda hasat edilir.

NEYE İYİ GELİR?

Bu meyvenin farklı kullanımları vardır. Öncelikle, bir dizi rahatsızlığı önlemede yardımcı olabilir. Bunların başında ise osteoartrit ve mide rahatsızlıklarını bulunur. Aynı zamanda idrar söktürücü ve hafif müshil olarak da kullanılabilir. Ayrıca susuzluğu ve diğer mide iltihabını azaltmak için de kullanılır.

KANSER VE KRONİK HASTALIKLARI ÖNLER

Bir araştırmaya göre, kuşburnu özü kanser hücrelerinin büyümesini azaltmıştır. Başka bir Sırp araştırması, kuşburnu çayında bulunan fitokimyasallara odaklanmıştır.

Bu araştırmada da meyvede bulunan polifenoller, insan kanser hücrelerinin çoğalmasını önleyebileceği gözlemlenmiştir.

İspanya'da yapılan bir araştırmaya göre kuşburnu fonksiyonel diyetlerde kolorektal kanseri önlemeye yardımcı olabilecek aktif bileşenler olabilir. Meyve ayrıca, kanseri önleyici özelliklerine katkıda bulunan bir anti-inflamatuar etkiye sahiptir. Kuşburnu fenoller, askorbik asit (C vitamini), beta-karoten, tanenler ve pektinler gibi belirli biyoaktif bileşikler içerir. Bunların tümü aksi takdirde kansere yol açabilecek oksidatif stresi frenlemeye yardımcı olur.

Bir Japon araştırması ayrıca meyvenin iltihaplanmayı ve sonuçta ortaya çıkan kanser hücresi çoğalmasını bastırmadaki etkinliğini vurguladı. Kuşburnunda bulunan ve tiliroside adı verilen önemli bir flavonoid, övgüye değer anti-enflamatuar etkiye sahiptir. Kuşburnu özü güvenli olsa da, akılda tutulması gereken bir şey vardır. Ve bazı ilaçlarla birlikte kuşburnu alan hastaların ekstra özen göstermesi gerekir. Bunun nedeni, kuşburnunun reçeteli ve reçetesiz satılan ilaçlarla etkileşime girebilmesidir.

Kuşburnu ayrıca, belirli tümör türlerinin genişlemesini yavaşlattığı bilinen karotenoidler adı verilen diğer aktif bileşikleri de içerir. Kuşburnu özünün ayrıca baş ve boyun kanserli hastalarda radyoterapinin neden olabileceği epiteliti önlediği bulundu. Meyvenin ayrıca bazı kanserlerin büyümesini durdurduğu ve hatta tersine çevirdiği gözlemlenmiştir.

Kuşburnu şaşırtıcı bir şekilde likopen (onlara kırmızı rengini veren bileşik) de içerir. Likopen, antikanser aktivitesi nedeniyle popülerdir. Hasarı kanserli tümörlerin büyümesine yol açan hücreler arasındaki iletişimi uyarır.

KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜR

Düzenli olarak kuşburnu ekstresi alımı, düşük kolesterol seviyeleri ile ilişkilendirilmiştir. Meyve özellikle obez hastalarda etkilidir. Altı hafta boyunca her gün kuşburnu tozundan yapılmış bir içecek tüketen hastaların toplam kan kolesterol düzeylerinde yüzde 5'e kadar önemli bir düşüş görülmüştür.

Hatta bu düşüş kalp hastalığı riskini yüzde 17 oranında azaltabilir. Kuşburnu, yan etkileri olabilecek anti-kolesterol ilaçlarına güvenli bir alternatif olarak da kullanılabilir.

DİYABETE ŞİFA OLUR

Bazı hayvan çalışmaları, düzenli olarak 40 gram kuşburnu tozu alımının kan şekeri düzeylerini düşürebileceğini ve diyabet tedavisine yardımcı olabileceğini göstermektedir. Kuşburnu tozu ile indüklenen fareler, olmayan farelerden daha iyi glikoz toleransı gösterdi ve bu, insanlarda benzer bir olasılığa işaret ediyor.

KALBE İYİ GELİR

İsveç Deneysel Tıp Bilimleri Departmanı tarafından yürütülen bir çalışmada, kuşburnu tozu alımının kardiyovasküler hastalık riskini önemli ölçüde azalttığı bulundu. Kuşburnunda bulunan flavonoidler ve antioksidanlar da vücudu kalp hastalıklarına karşı korur.

İLTİHAPLANMAYI TEDAVİ EDER

Danimarka'da yapılan bir araştırmaya göre, düzenli olarak kuşburnu alımı, karaciğer tarafından üretilen ve iltihaplanma artışıyla birlikte konsantrasyonu artan bir madde olan C-reaktif protein seviyelerini azaltabilir.

SİNDİRİME YARDIMCI OLUR

Michigan Üniversitesi tarafından bildirildiği üzere, kuşburnu meyvesinin derisi mide ağrısını önlemeye yardımcı olabilir ve sindirim sistemi sağlığını iyileştirmeye ve hatta diğer sindirim sorunlarını tedavi etmeye yardımcı olabilir.

TANSİYONU DÜZENLER

Araştırmalara göre kuşburnu alımı kan basıncı düzeylerinde önemli düşüşlere neden olabilir. Ancak tansiyon ilaçları kullanıyorsanız mutlaka doktorunuza danışın.

CİLT SAĞLIĞINI İYİLEŞTİRİR

Kuşburnu meyvesinden elde edilen yağ cilt katmanlarına derinlemesine nüfuz eder ve cilt sağlığını iyileştirir. C vitamini kollajen üretimini uyarır ve böylece cilt üzerinde yaşlanma karşıtı etkilere sahiptir. Meyve ayrıca cildin nem içeriğini artıran A vitamini içerir.

KAYNAK:SABAH

https://www.sabah.com.tr/roza/galeri/saglik/gunde-sadece-5-grami-diyabetin-sifasi-oluyor

Son Güncelleme: 26.05.2023 11:01
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle