DİŞLERDEKİ BU BELİRTİ KALP HASTALIKLARININ HABERCİSİ

Sağlıksız ve hareketsiz bir yaşam tarzı gibi etkenlerin zaman içerisinde kalbe de ciddi zararlar verebileceği bilinmektedir. Ancak dişlerimizi ne sıklıkta fırçaladığımız, aldığımız takviyeler ve içtiğimiz kahve miktarı gibi pek düşünmediğimiz günlük alışkanlıkların çoğu da kalp sağlığımızı olumsuz yönde etkileyebilir.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
15 Kasım 2022 Salı 10:53
361 Okunma
DİŞLERDEKİ BU BELİRTİ KALP HASTALIKLARININ HABERCİSİ
banner15

Sağlıksız ve hareketsiz bir yaşam tarzı gibi etkenlerin zaman içerisinde kalbe de ciddi zararlar verebileceği bilinmektedir. Ancak dişlerimizi ne sıklıkta fırçaladığımız, aldığımız takviyeler ve içtiğimiz kahve miktarı gibi pek düşünmediğimiz günlük alışkanlıkların çoğu da kalp sağlığımızı olumsuz yönde etkileyebilir.

Yaptığımız, yediğimiz ve içtiğimiz şeyler kan basıncımızı, kolesterolümüzü ve kalp atış hızımızı önemli ölçüde etkileyebilir ve nihayetinde genel kalp fonksiyonumuzu etkileyebilir. İşte kalp sorunlarına katkıda bulunabilecek o alışkanlıklar…

Şok diyetler uygulamak ve belirli besinleri tüketmemek

Temple University Hospital kardiyoloji şefi Dr Daniel Edmundowicz , insanların genellikle sağlıklı ve dengeli beslendiklerini düşündüklerini, ancak gerçekte kalp problemlerine zemin hazırladıklarını söylüyor. Örneğin, düşük kolesterol diyetine bağlı kalan insanların önemli bir makro besin olan sağlıklı yağlardan kaçındığını görülmektedir. Ardından ise çok fazla karbonhidrat tüketebilirler. Edmundowicz'e göre, bu tür bir diyet kolesterol seviyelerinde bir artışa neden olmazken, kilo alımına, şeker sistemi ve diyabet sistemi üzerinde çok fazla strese neden olabilir. Şok diyet benzer şekilde kardiyovasküler sistemi zorlayabilir ve araştırmalar, yeme alışkanlıklarındaki ani ve aşırı bir değişikliğin kalp fonksiyonunda bozulmaya yol açabileceğini göstermiştir. Edmundowicz, "Bir uçtan diğerine ani geçişler yapmak kalp sağlığınızı da negatif etkiler" diyor.

Sosyal izolasyon ve yalnızlık

Kardiyolog Dr. Rigved Tadwalkar'a göre, diğerler bireylerden izole olmak da kalp sağlığımız üzerinde derin bir etkiye sahip olabilir. Yakın zamanda yapılan bir araştırma, yaşlı kadınların sosyal izolasyonda yaşadıklarında %8 daha yüksek kardiyovasküler hastalık riskine ve yalnız yaşadıklarında kardiyovasküler hastalık riskine %5 daha yüksek oranda sahip olduklarını buldu. Hem sosyal izolasyon hem de yalnızlık yaşayan insanlar için kalp hastalığı riski %27'ye çıkıyor. Dr. Edmundowicz'e göre sosyal izolasyon da depresyona katkıda bulunabilir ve depresyon hipertansiyon, hareketsiz yaşam tarzı ve kötü beslenme alışkanlıkları gibi kardiyovasküler risk faktörlerine yol açabilir. Dr. Edmundowicz, "Sosyal izolasyon çok önemli ve kalp sağlığına katkıda bulunuyor" diyor.

Kötü bir diş sağlığına sahip olmak

Diş eti sorunları (diş eti hastalıkları ve diş çürümesi gibi) kan dolaşımında bakteriyel enfeksiyon riskini artırabilir. Dr. Tadwalkar'a göre ağızdaki bakterilerin kana geçmesi çok kolay. Son araştırmalar ayrıca dişlerinizi düzenli olarak temizlemenin daha iyi kalp sağlığı sonuçlarıyla bağlantılı olduğunu buldu. Dr. Edmundowicz, diş eti iltihabının ve kötü ağız sağlığının, yüksek kolesterol veya plak yırtılması gibi kalp problemlerini alevlendirebilecek iltihaplı bir duruma neden olduğunun bilindiğini söylüyor. "İyi ağız hijyeni önemlidir. Her gün fırçalamanın ve diş ipi kullanmanın kalp krizini önleyeceğini %100 söyleyemeyiz, ancak diğer standart risk faktörlerine sahiplerse kişinin savunmasızlığını artırabilir" diyor Edmundowicz.

KAYNAK: SABAH

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

banner2

resim yükleresim yükleresim yükle