BU BESİNLER ZEHİR SAÇIYOR

Bir bireyin veya çiftin gebe kalma yeteneğinde çok sayıda faktör rol oynayabilir. Çocuk sahibi olmadan önce merak edilen şeylerden biri de, doğurganlıkta beslenmenin ne kadar rol oynadığı ve belirli yiyecekleri yemenin doğurganlığı etkilediği ortaya çıktı. Peki kısırlığı artıran besinler neler? İşte sizler için araştırdık…

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
22 Ekim 2022 Cumartesi 11:23
271 Okunma
BU BESİNLER ZEHİR SAÇIYOR

Bir bireyin veya çiftin gebe kalma yeteneğinde çok sayıda faktör rol oynayabilir. Çocuk sahibi olmadan önce merak edilen şeylerden biri de, doğurganlıkta beslenmenin ne kadar rol oynadığı ve belirli yiyecekleri yemenin doğurganlığı etkilediği ortaya çıktı. Peki kısırlığı artıran besinler neler? İşte sizler için araştırdık…

İyi beslenme doğurganlığın anahtarıdır. Son yıllarda, bilim adamları, hamile kalma olasılığının en yüksek olması için, potansiyel ebeveynlerin yaşam tarzlarına eklemeyi veya çıkarmayı düşünmesi gereken diyet kalıpları ve belirli gıdalar hakkında daha fazla araştırma yaptı.

Kısırlık, çiftlerin yaklaşık %10-15'ini etkiler. Doğurganlığın odak noktası genellikle hamile kalacak kişi olsa da, destekleyici eşin doğurganlığı destekleyen alışkanlıkları benimsemesi de aynı derecede önemlidir.

Doğurganlığı etkileyen besinler

İşlenmiş etler

Bir çalışma, çok miktarda işlenmiş et tüketen erkeklerin, bunun yerine balık tüketen erkeklere kıyasla daha düşük sperm kalitesi sahip olduğu ortaya çıktı. Kırmızı ve işlenmiş etler, düşük doğurganlıkla ilişkili trans yağlar ve doymuş yağlar açısından da yüksek olabilir. Proteinden daha fazla bitkisel protein içeren yüksek "doğurganlık diyeti" puanlarını karşılayan kadınların yumurtlama bozuklukları nedeniyle daha düşük kısırlık oranlarına sahip olduğu bulundu.

Rafine karbonhidratlar

Bazı araştırmalar, yüksek glisemik indeksli (GI) gıdalar da dahil olmak üzere ultra işlenmiş karbonhidratlarda yüksek diyetleri, bazı insanlarda orta derecede azalmış doğurganlık ile ilişkilendirmektedir. Bu bağlantı, diyet lif bakımından düşük ve ilave şeker bakımından yüksek olduğunda daha güçlü görünür. Bir yiyeceğin GI'si yüksekse, bu, daha düşük GI'ye sahip gıdalarla karşılaştırıldığında, yedikten sonra kan şekerinden daha önemli bir artışı tetiklediği anlamına gelir. Yüksek GI gıdaların bazı örnekleri arasında beyaz ekmekler ve makarnaların yanı sıra beyaz krakerler, tatlılar, unlu mamuller ve diğer daha işlenmiş paketlenmiş atıştırmalık gıdalar bulunur.

Genel olarak, trans yağlar yerine tekli doymamış yağları vurgulayan diyetler, daha iyi doğurganlık sonuçları ile ilişkilidir. Tekli doymamış yağ kaynakları şunları içerir: Avokado, zeytinyağı, fındık. Artan şeker seviyelerine sahip yiyeceklerin kısırlık riskini artırdığı düşünülmektedir. Beyaz pirinç, patates kızartması, patates püresi, pirinç keki, çörek, balkabağı ve mısır gevreği, kadınlarda kısırlığa neden olan birkaç besindir.

Kafeinli ürünler özellikle kahve kadınlarda kısırlığa neden olabilir. Günde 300 gramdan fazla kahve tüketmek kısırlık olasılığını artırabilir. Bir kadın hamile kalmayı planlıyorsa, kahve içmeyi bırakması tavsiye edilir. Trans yağdan zengin besinler de kadının doğurganlığını etkiler. Fast food, paketlenmiş gıdalar, dondurulmuş ve fırınlanmış gıdalar trans yağ açısından zengindir.

Pastörize süt ile yapılmayan peynir kadınlarda kısırlığa neden olabilir. Pastörize sütle yapılmadığı takdirde yumuşak peynir içeren yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Listeria (bir bakteri) plasentayı geçme ve rahmi etkileme yeteneğine sahiptir.

KAYNAK: SABAH

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle