ANİ ÖLÜM SEBEBİ

Her gün içtiğimiz içeceklerden biri; özellikle büyük bir risk barındırıyor. Kan akışı tüm vücudun çalışma sistemini etkileyen bir sistem ve içecekler bu akışta sorunlara neden olabiliyor. Özellikle sıklıkla karşılaşılan pıhtılaşma sorunu; bazı içeceklerle tetiklenebiliyor.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
03 Aralık 2022 Cumartesi 11:41
682 Okunma
ANİ ÖLÜM SEBEBİ

Her gün içtiğimiz içeceklerden biri; özellikle büyük bir risk barındırıyor. Kan akışı tüm vücudun çalışma sistemini etkileyen bir sistem ve içecekler bu akışta sorunlara neden olabiliyor. Özellikle sıklıkla karşılaşılan pıhtılaşma sorunu; bazı içeceklerle tetiklenebiliyor.

an pıhtıları, geçerli bir sebep olmadan oluştuğunda oldukça tehlikelidir. Kötü yaşam tarzı, kan pıhtı oluşumuna zemin hazırlar. Ancak "sağlıksız" beslenme tanımının neleri kapsadığına yaşanan kafa karışıklıkları gerekli önlemlerin alınmasını engelleyebilir. Örneğin; o kadar da zararlı görülmeyen "kahve" içeriğindeki doğal bir kimyasal olan kafeini tüketmeniz sonucunda bu durumu tepkileri tetikleyebilir.

"KAFEİN KANIN DAHA YOĞUN HALE GELMESİNE NEDEN OLUYOR"

Dr. Monika Wassermann, kafein içeren içeceklerin vücudun susuz kalmasına ve bunun da pıhtılaşma riskin artırabilen yoğunlaşmış kana neden olabileceğini belirtiyor. Doktorun açıkladığı gibi; dehidrasyon kan bileşenlerinin etkilenmesine neden olarak daha yapışkan ve daha koyulaşmış bir kana neden olabilir. Doktor Wasserman, bu pıhtılaşmanın genellikle pelvik bölgede, bacaklarda, uyluklarda ve kollarda ortaya çıktığını belirtti.

"BİLİMSEL ÇALIŞMALAR BU DURUMA KARŞI UYARIYOR"

Medicine & Science in Sports & Exercise dergisinde yayınlanan bir araştırma, yüksek yoğunluklu egzersiz esnasında kafein tüketmenin kandaki pıhtılaşma faktörünü artırarak pıhtı oluşumunu artırma olasılığının da yükselişine zemin hazırladığını gösterdiğini tespit etti.

Araştırmada, araştırmacılar yaş ortalaması 23 ve normal vücut kitle indeksi olan 48 erkeği inceledi. Katılımcılar, birer hafta arayla, hızları katılımcı tükenene kadar kademeli olarak artırılan egzersiz döngülerinde iki seans tamamladı; bu da onu yüksek yoğunluklu bir egzersiz haline getirdi.

"KAFEİNİ TAMAMEN BIRAKMANIZ GEREKMİYOR, DİKKATLİ OLMAK YETERLİ"

Onlara önceden kafeinsiz bir plasebo veya kafeinli bir içecek verildi ve yaşamsal belirtilerin bildirilmesiyle birlikte öncesinde ve sonrasında kanları alındı. Kafeinin egzersiz sırasında pıhtılaşma faktörünü önemli ölçüde artırdığını buldular, bu da kafeinli içecekleri alan katılımcıların kan pıhtılaşmasına neden olan şey söz konusu olduğunda daha yüksek bir risk faktörüne sahip olduğu anlamına geliyor. Ancak bu, kafeini tamamen bırakmanız gerektiği anlamına gelmez. Ball State Üniversitesi Bütünleştirici Egzersiz Fizyolojisi Laboratuvarı direktörü Paul Nagelkirk, 2019'da Runner's World'e "Çoğu insan için kafein güvenlidir, egzersiz de öyle" dedi. Şu anda antrenman öncesi veya müsabaka öncesi bir rutin olarak kafeinin faydalarından yararlanan sağlıklı yetişkinlerin kan pıhtılaşma potansiyeli hakkında endişelenmek için çok az nedeni olduğunu belirten Nagelkirk, dikkatli olunması gerektiği konusunda da uyardı.

KAYNAK: SABAH

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle