5 DAKİKADA HAZIRLANIYOR BİR ÖMÜR ETKİ EDİYOR!

Lifli gıdalar tüketmek, sindirim sisteminin sağlığını korumanın yanı sıra, kolesterolü düşürmek, kan şekerini dengelemek ve çeşitli hastalıkların önüne geçmek için de önemli bir rol oynar.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
20 Ağustos 2024 Salı 10:42
119 Okunma
5 DAKİKADA HAZIRLANIYOR BİR ÖMÜR ETKİ EDİYOR!
banner15
banner18

Lifli gıdalar tüketmek, sindirim sisteminin sağlığını korumanın yanı sıra, kolesterolü düşürmek, kan şekerini dengelemek ve çeşitli hastalıkların önüne geçmek için de önemli bir rol oynar.

Uzmanların önerisine göre, kadınların günlük olarak 21-25 gram, erkeklerin ise 30-38 gram lif alması gerekmektedir. Muz, portakal, çilek gibi meyveler; pek çok sebze, ekmek ve kuruyemiş gibi gıdalar lif bakımından zengindir. Ancak, bazı yiyecekler lif açısından üstün nitelikte olup, kabızlık sorununu gidermede çok daha etkili bir seçenek sunar. İşte o besinler ve kabızlığı anında bitiren karışımın tarifi...Kabızlık, bağırsak hareketlerinin zorlaştığı veya seyrekleştiği bir durumdur. Genellikle haftada üçten az bağırsak hareketiyle tanımlanır. Kabızlık, dışkının sert ve kuru olması nedeniyle bağırsaklardan geçmesinin zorlaşmasıyla ortaya çıkar ve bu durum ağrı, şişkinlik, rahatsızlık ve bazen de anüsten kanama gibi belirtilere yol açabilir.

KABIZLIK NEDENLERİ

Yetersiz Lif Tüketimi: Lif bakımından zengin gıdaların eksikliği, bağırsakların düzenli çalışmasını zorlaştırabilir.
Yetersiz Sıvı Alımı: Su, bağırsak hareketlerinin sağlıklı olmasında kritik bir rol oynar. Yetersiz sıvı tüketimi, dışkının sertleşmesine ve geçişinin zorlaşmasına neden olabilir.
Hareketsizlik: Fiziksel aktivite eksikliği, bağırsak kaslarının zayıflamasına ve sindirimin yavaşlamasına yol açabilir.

Stres ve Anksiyete: Psikolojik stres, bağırsak hareketlerini etkileyebilir.
Diyet Değişiklikleri: Ani diyet değişiklikleri, bağırsak hareketlerini olumsuz yönde etkileyebilir.
İlaç Kullanımı: Bazı ilaçlar (örneğin ağrı kesiciler, antidepresanlar ve demir takviyeleri) kabızlığa yol açabilir.
Hormonal Değişiklikler: Hamilelik, adet dönemi veya menopoz gibi hormonal değişiklikler kabızlığa neden olabilir.
Bağırsak Problemleri: İrritabl bağırsak sendromu (IBS), divertikülit, bağırsak tıkanıklığı gibi bağırsaklarla ilgili sağlık sorunları kabızlığa yol açabilir.

KABIZLIĞI BİTİREN DOĞAL ÇAY TARİFİ

MALZEMELER

  • 1 tatlı kaşığı yeşil çay
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1 yemek kaşığı sinameki yaprağı

    YAPILIŞI

    Yarım litre suyu ocakta kaynatın. Ardından içerisine tüm malzemeleri ekleyip 10 dakika boyunca demlenmeye bırakın. Son olarak süzerek içebilirsiniz. Dilerseniz içerisine 1 çay kaşığı bal atarak tatlandırmanız da mümkün.

    ÇAYI TÜKETİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

    Bu çay uzun süreli kullanıma uygun olmamakla birlikte özellikle kronik rahatsızlığı olan kişlerin doktora danışmadan önce tüketmesi önerilmez. Ancak kronik olarak kabızlık sorunu yaşıyorsanız düzenli olarak tüketebileceğiniz ve bu sorunu tamamen bitirebilecek çeşitli yiyecekler bulunmakta.

    KABIZLIĞI BİTİREN BESİNLER

    BADEM

    Çoğu sert kabuklu kuruyemişler içerisinde yüksek miktarda lif barındırmaktadır. Ancak bademler bu konuda açık ara en zengin olanlarıdır.Bir porsiyon badem içerisinde 3,5 gram lifin yanı sıra demir, potasyum ve kalsiyum bakımından da oldukça zengindir.

    ELMA

    Elmaları turtalardan meyve salatalarına ve hatta yulaf ezmesinin içerisinde tüketebileceğiniz gibi sadece bütün olarak da yiyebilirsiniz.Tek bir orta boy elma 4,5 gram lif içerir ve kabızlık sorunu yaşayan bireyler için ideal bir yiyecektir.

    ENGİNAR

    Enginar yemek de kabızlık sorununun önüne geçmek için ideal bir çözümdür 

KAYNAK: SABAH GAZETESİ

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle