Yargıtay'dan milyonlarca çalışanı ilgilendiren emsal tazminat kararı: Maaşı geciken işçiye müjde.

7Fe8963A Yargitaydan Milyonlarca Calisani Ilgilendiren Emsal Karar Maasi Geciken Isciye Mujde

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren maaş ödemelerinde, işçi ve işveren arasındaki dengeleri tamamen değiştirecek emsal bir hukuki karara imza atıldı. İş dünyasında sıkça karşılaşılan ve ciddi mağduriyetlere neden olan ücret gecikmelerine karşı son noktayı koyan Yargıtay, çalışanın elini güçlendirecek net bir yasal çizgi çekti. Yüksek Mahkeme'nin onadığı karara göre, işçiye ödenmesi gereken maaşın sadece bir gün bile geciktirilmesi, çalışana iş sözleşmesini haklı nedenle feshederek kıdem tazminatını alıp ayrılma hakkı tanıyor.İşçi-işveren davalarında, işçiye verilen maaşın bir gün bile gecikmesi haklı feshin kapısını aralıyor. Yargıtay, maaşı 20 gün geciktiği için istifa eden işçinin kıdem tazminatının ödenmesi gerektiğine hükmetti.

Maaşı 20 gün geciken işçi yargıya başvurdu

İş Kanunu’nda ücretin geç ödenmesi durumunda haklı fesih için işçinin elini kuvvetlendiriyor. Yargıtay yerleşik içtihatlarında bir günlük bir gecikmenin dahi haklı nedenle iş sözleşmesinin işçi tarafından feshi sebebi sayılıyor. Maaşı 20 gün geciken N.D. isimli işçi, İş Mahkemesi’nin kapını çaldı. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 24. Maddesi kapsamında ücretinin ödenmemesi sebebiyle iş sözleşmesini haklı nedenle feshettiğini ileri sürerek kıdem tazminatı, yıllık izin ücreti ve fazla çalışma ücreti alacaklarının faizi ile birlikte davalıdan tahsilini talep etti. Davalı şirket avukatı, kısa süreli gecikmelerin işçiye haklı nedenle fesih hakkı verilmeyeceği hususunun Yargıtay uygulaması ile belirlendiğini, davacının izin ücretinin tamamının ödendiği, davacının proje yöneticisi olarak çalıştığı ve kendi mesaisini kendisinin belirlediğini öne sürdü.

İş mahkemesinden işçi lehine karar

Mahkeme, davacının iş sözleşmesini haklı nedenle feshettiği, Nisan dönemine ait ücretin sözleşmesinin feshinden 5 gün sonra 28 Mayıs tarihinde ödendiği, davacının daha önceki aylara ilişkin ücretlerinin ayın başında ödendiği, dolayısıyla Nisan ayı ücretinin kanunda öngörülen 20 günlük süreden sonra ödenmesi nedeniyle davacının kıdem tazminatına hak kazandığına hükmetti. Davacının fazla çalışma ücretinin de ispatlanmaması nedeniyle reddi gerektiği gerekçesi ile davanın kısmen kabulüne karar verildi.

Yargıtay son noktayı koydu

Karar istinaf edilince devreye giren Bölge Adliye Mahkemesi, kararı yerinde buldu. Davalı kararı temyiz edince son noktayı Yargıtay 9. Hukuk Dairesi koydu. Yüksek Mahkeme, kararı onadı. Emsal nitelikteki kararla birlikte maaşı 1 gün dahi geciken işçinin istifa etmesi halinde kıdem tazminatına hak kazanacağı belirtildi.