HÜSEYİN KORKMAN ''ALGI VE AKIL''

Nesne ya da olayların beyinde işlenerek, anlamlı bütünler olarak kavranmasına algı denir.

11 Mayıs 2020 Pazartesi 13:35
213 Okunma
HÜSEYİN KORKMAN ''ALGI VE AKIL''

Nesne ya da olayların beyinde işlenerek, anlamlı bütünler olarak kavranmasına algı denir.


Psikolojik savaş, algı operasyonu, manipülasyon,(hile ile yönlendirme-güdüm) halkla ilişkiler, pazarlama,  politika ve siyasette oldukça fazla karşı karşıya kalmaktayız.
Siyasiler tarafından da kullanılanbir çokalgı operasyonlarını görmekteyiz.
Manipülasyon psikolojik savaş ve algı operasyonu kavramları birbiri ile iç içedir. Psikolojik hileyle yönlendirme, ikna yöntemlerinde sık sık kullanılan bir yoldur. Bu terimler sürekli değişse de işin temelinde asıl hedef birey yada kitleyi kendi rızası ile ikna ederek istenilen kanaati sağlamak amaçlıdır. Bu kanaati sağlamak için her faaliyete psikolojik manipülasyon (hile ile yönlendirme-güdüm) denir.
Psikolojik manipülasyon farklı algı yaratmak amacıyla ve bilgilendirmek üzere insanları kandırma yolu olarak kullanılmaktadır. Manipülasyonun diğer bir adı da insanları kandırma yöntemidir.  Yanlış bilgilerle, bilgi akışını sağlayarak kendi lehine ve istenilen şekilde kontrolü sağlayan kişiler veya ülkeler psikolojik savaş esnasında büyük bir gücü ellerinde bulundurmaktadır.
Kitleler yapılan bu algı operasyonlarını doğru bir şekilde analiz etmek durumundadırlar. Eğer bu doğru bilinci yakalayamazlarsa o zaman bir sürü gibi güdüleceklerdir. Bilinçli bir şekilde hareket etmeyen, onun bunun söyledikleri doğrultuda harekete geçen, kendine ait düşüncesi olmayan kişi ve toplumlar her zaman birilerinin istekleri doğrultusunda hareket edeceklerdir.
Yeni Dünya düzeninde en etkili savaş olarak bilinen psikolojik savaş ve algı operasyonları her geçen zaman diliminde etkisini daha da artırmaktadır.
Ulusları farklı şekilde yapılandıran bu savaşta kullanılan en etkili silah propaganda olacaktır. 
Ülkemizde ve dünyada yapılan çok çeşitli algı operasyonlarını ve sunulan bilgileri araştırın. Doğruluğunu tespit edin, kendiniz bilin.

AKIL
Akılı düşünme, anlama ve kavrama gücü olarak tanımlayabiliriz.İnsanoğlunu dünyada ki tüm canlılardan ayıran özellik aklı olmasıdır. Akıl bize düşünme ve sorgulama ile doğruyu bulmayı sağlar.
Allah uTeala akıldan daha değerli bir şey yaratmamıştır. (Hz. Muhammed S.A.V.)
Allah u Teala’ya en çok itaat eden, en çok aklı olandır.” (Hz. Muhammed S.A.V.)
Sayfa :2

Bir adamın sorusundan, onun aklının derecesi anlaşılır.”  (Hz. Ömer r.a.)
Hatadan sonra çare arayan, akıllı sayılmaz. Akıllı, çareyi hataya düşmeden arar ve kendisini hatadan korur.” (Zeyyad r.a.)
Her zaman aklımızın ardısıra gidelim, halkın takdiri de –canı isterse- arkamızdan gelsin. (Montaigne)                      
Şöyle bir geriye bakalım. 2002 yılında AKP iktidara geldi. 2002 yılından sonra yapılan tüm seçimler ve referandumlar öncesinde yapılan propagandalar da algı ve akıl ne kadar kullanılmıştır?
Günümüzde algı operasyonları yapılmaya devam ediyor. Bizlere yani insanoğluna bahşedilen aklın ne kadarını kullanıyoruz. Yoksa algı operasyonlarına yenik mi düşüyoruz?
Siz siz olun aklınıza mukayyet olun.08/05/2011
Saygılarımla 
   Hüseyin KORKMAN

Son Güncelleme: 11.05.2020 14:00
Anahtar Kelimeler:
BİLECİKHABER
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle