YILLARDIR BOZULMAYAN GELENEK

Bilecik merkeze bağlı Çukurören köylülerinin, her yıl Hıdrellez sabahı Hasmakam mevkisindeki kaynak suyu ile yoğurt mayalama geleneği bu yıl da sürdü.

13 Mayıs 2014 Salı 09:25
2890 Okunma
YILLARDIR BOZULMAYAN GELENEK

 Bilecik merkeze bağlı Çukurören köylülerinin, her yıl Hıdrellez sabahı Hasmakam mevkisindeki kaynak suyu ile yoğurt mayalama geleneği bu yıl da sürdü.

 Çukurören köyünde, vatandaşlar Hıdrellez sabahın erken saatlerinde Hasmakam mevkisinde bir araya geliyor. Burada şifalı olduğuna inanılan kaynak suyundan abdest alan, namaz kılan köylüler, suyla yoğurt mayalıyor. Vatandaşlar, bu yoğurdun mayasını da bir yıl boyunca kullanıyor. Çukurören köyünden Nezaket Kuvvet, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, 21 yıldır Hasmakam'dan aldıkları su ile yoğurt mayası yaptıklarını belirtti.

 Kuvvet, "Hıdrellez sabahı Hasmakam'dan götürdüğümüz suyu evdeki hazırladığımız sütün içine koyarız. Sonra küçük bir kabın içinde mayalarız. Mayaladığımız süt bazen 12 saatte tutar, bazen bir gün sürer. O mayayı 1 sene boyunca devam ettiririz. Hıdrellez sabahı dışarıdan gelenler bu Sudan çok şifa gördüklerini söylüyorlar. Bu suyun geçmişi eskilerin söylemine göre, buraya bir hamile kadın gelmiş, suya ihtiyacı olmuş, o sırada bir zat gelmiş asasının ucunu toprağa dürmüş. Dürttüğü yerden su çıktığını söyler büyüklerimiz. Bu su kışın sıcak, yazın soğuk olur. Suyu aldıktan sonra eve götürmeden Allah rızası için 2 rekat namaz kılarız ve şifa bekleriz"dedi.

 Köy Muhtarı Mehmet Sevinen ise, Hıdrellez şenliklerinin yüzyıllardır düzenlendiğini belirtti. Sevinen, "Şenliği, her yıl 6 Mayıs'tan sonraki ilk cumartesi ve pazar günü düzenleniyor. Köyüler 6 Mayıs sabahı güneş doğmadan buradan su alırlar. Bu suyu evine getirir, sütü kaynatır mayasız içine bir miktar su koyar ve bir, iki gün sonra açar yoğurt olur. ve bu yoğurt ile bir yıl sonraki Hıdrellez sabahına kadar bu maya ile devam eder" dedi.

 

 

Son Güncelleme: 13.05.2014 09:25
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle