İŞTE TÜRKİYE'YE SAĞLAYACAĞI AVANTAJ

Bilecik'te geçtiğimiz yıllarda keşfedilen dev altın madeni için nefesler tutuldu, gözler cuma gününe çevrildi. Peki altın madeni Türkiye'ye nasıl bir avantaj sağlayacak? Ekonomist Hikmet Baydar merak edilenleri cevapladı.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
24 Ocak 2023 Salı 10:47
206 Okunma
İŞTE TÜRKİYE'YE SAĞLAYACAĞI AVANTAJ

Bilecik'te geçtiğimiz yıllarda keşfedilen dev altın madeni için nefesler tutuldu, gözler cuma gününe çevrildi. Peki altın madeni Türkiye'ye nasıl bir avantaj sağlayacak? Ekonomist Hikmet Baydar merak edilenleri cevapladı.

Yeni altın madeni Türkiye'nin altın ihtiyacının ne kadarını karşılar?

Gübretaş’a ait maden sahasında, 109 tonluk altın rezervi keşfedilmişti. Ekonomik büyüklüğü 6.5 milyar dolar düzeyinde. 2 yıldır madenin açılması için çalışmalar yürütülüyordu. Peki altın madeni Türkiye'ye nasıl bir avantaj sağlayacak? Ekonomist Hikmet Baydar merak edilenleri cevapladı. Baydar açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Global ekonomilerde ters dolarizasyondan dolayı altına giriş var. Altının şöyle bir özelliği var parasal sistemde altın rezervi fazla olan ülke parası daha güvenilir oluyor.

'Türkiye altın ithalatında dünya birincisiydi'

Şimdi dünyada şu anda altın rezervi en yüksek olan ülke ABD. ABD bu konuda açık ara önde. Türkiye gerilerde ve geçen yıl Türkiye altın ithalatında dünya birincisiydi.

Merkez Bankası rezervinin de aşağı yukarı yüzde 40'ı altındır. Bunun da arkasında önemli bir sebep var. Dijital Türk lirasının daha güvenilir ve sağlam olması için bu sistemin arkası altın ile doldurulmaya çalışılıyor.

'İthalatta önemli bir açığı kapatır'

Altınla beraber dolar riske alınmıyor. Dolayısıyla böyle çıkacak olan bir altın ithalatta önemli bir açığı kapatır. Çünkü bizim cari açığımızın ana konularında birisi enerji ve altındır.

Mal ticaretinde Türkiye cari fazla veriyor. Karşılama oranı yüzde 100'ün üzerindedir. Şu an cari açık yüksek gibi söylemlerin arkasındaki sebep enerji ve altın olduğu için altında böyle bir üretimin olması bu konudaki açığı azaltmaya ciddi fayda sağlayacaktır.

'Cari fazla potansiyeli ortaya çıktı'

Mart ayında sisteme kazandırılacak doğal gaz ve Gabar Dağı'nda bulunan petrol ile bu altın rezervini dikkate aldığınızda Türkiye cari fazlaya doğru gitmeye başlayacak. Böyle bir potansiyel ortaya çıkmış durumdadır.

Altın madeni Türkiye'de üretilen altının yüzde 15'ini karşılayacak

Yüzde 15 oranı iyi artı bir de üretimin külçe altın olması önemli. Biz külçe altını ithal ediyoruz bunun yanında altının üretiyor olması bile bir enerji gibi cari açığı direkt kapatan bir unsurdur.

Bu yüzden de şu anda doğa gazın sisteme kazandıracağı fayda ne ise altının sisteme kazandıracağı fayda odur.
Kaldı ki altın istendiği zaman
katma değeri yüksek ürüne çevrilebiliyor. Türkiye bu konuda çok iyi. Gram altın ve sarrafiye tarzı değil de bilezik ve küpe tarzı ürünlerde altın işlendiği taktirde katma değeri yüksek bir ürün olarak ihraç edilebilir bir hale geliyor. Bunun da Türkiye'ye ciddi bir ekonomik faydası vardır."

KAYNAK:MİLLİYET

https://www.milliyet.com.tr/ekonomi/bilecikteki-dev-altin-madeni-icin-geri-sayim-basladi-iste-turkiyeye-saglayacagi-avantaj-6892678

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ertuğrul Gazi 2023-01-25 09:50:14

İnşAllah Bilecik örnek bi şehir olur.

banner22

resim yükleresim yükle