İLİMİZDE SEBZE-MEYVE ÜRÜNLERİNDE HASAT ÖNCESİ PESTİSİT DENETİMLERİ DEVAM EDİYOR

Bilecik’te taze sebze-meyve ürünlerinde hasat öncesi pestisit denetimleri yapıldı.

22 Ağustos 2014 Cuma 05:36
2147 Okunma
İLİMİZDE SEBZE-MEYVE ÜRÜNLERİNDE HASAT ÖNCESİ PESTİSİT DENETİMLERİ DEVAM EDİYOR
Bilecik’te taze sebze-meyve ürünlerinde hasat öncesi pestisit denetimleri yapıldı.Yapılan denetimler hakkında açıklamada bulunan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürümüz Hacı Dursun Yıldız, bitki koruma ürünlerinin etiket bilgilerine göre kullanımının denetlenmesi ile doğal dengenin korunması, insan sağlığına yönelik oluşabilecek risklerin önlenmesi ve bitkisel üretimim sürdürülebilirliğinin sağlanması olduğu belirterek, “Bakanlığımız tarafından taze meyve ve sebzelerde hasat öncesi pestisit denetim talimatı hazırlanmıştır. Hazırlanan taze meyve ve sebzelerde hasat öncesi pestisit denetim talimatı gereği ilimizde 2014 yılı üretim sezonunda kalıntı izleme programı dahilin de marul, kiraz, şeftali, ayva, domates, hıyar, roka, tere ve ıspanak ürünlerinden hasat öncesi numune alınmaktadır. Denetim esnasında gerekli kolaylığı göstermeyenler hakkında Kanunun 41'inci Maddesinin ç bendine göre idari para cezası uygulanacaktır. Bu para cezası ise 6 Bin 400 TL olarak belirlenmektedir. Denetim programı sayesinde; bitkisel ürünlerde hatalı veya tavsiye dışı pestisit kullanımı nedeniyle insan sağlığına yönelik oluşabilecek risklerin önlenmesi amacıyla hasat edilmek üzere olan bitkisel ürünlerin hasat edilmeden önce denetlenmesi sağlanmaktadır.”
 
 
 
 
  “DENETİM İŞLEMİ VE CEZAİ İŞLEMLER HAKKINDA BİLGİLENDİRME ÖNEMLİDİR”
  Üreticilerin denetim için numune alınmasından itibaran ürünlerinin hasat edilmesi durumunda ürünlerin satışını yaptığı yerleri ilgili müdürlüklere bilgilendirmekle yükümlü olduğu belirten İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürümüz Hacı Dursun Yıldız,” Hasat öncesi denetim kapsamında yapılan analizler sonucunda; tavsiye dışı Bitki Koruma Ürünü (BKÜ) kullanımı tespit edilmesi durumunda üretiye kanunun 39’uncu maddesinin J bendine göre para cezası uygulanır. Tespit edilen BKÜ ülkemizde kullanımı yasaklı BKÜ ise tüm ürün imha edilir. Eğer tavsiye dışı BKÜ ülkemizde başka ürünlerde ruhsatlı ise ürünün hasat edilen kısmının imhası, hasat edilmeyen kısmının ilgili BKÜ’ nün ruhsatlı olduğu en yakın üründe son uygulama ile hasat arasında geçmesi gereken süresine göre hasadı geciktirilir. Tespit edilen BKÜ’nün ruhsatlı olupta MRL (Maksimum Kalıntı Limiti ) değerlerinin üzerinde tespit edilmesi durumunda; bitkisel üretim yerinden hasat edilme esnasında numune alınan üreticiye kanunun 39’uncu Maddesinin J bendine göre idari para cezası uygulanır ve ürünlerin,  üreticiler tarafından satış yaptığı yelerden toplanarak imha edilmesi sağlanır. Hasat edilmeden önce numune alınan bitkisel ürünler için hasat geciktirme işlemi uygulanarak, tespit edilen etken maddenin belirlenmiş MRL  (Maksimum Kalıntı Limiti )değerlerinin altına düşmesi sağlanır” diye belirtti.

Son Güncelleme: 22.08.2014 05:36
Anahtar Kelimeler:
KontrolSebzeMeyve
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle