HALK BİLECİK İSMİNDEN MEMNUN!

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 733. Söğüt Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Yörük Şenlikleri sonrası yaptığı Bilecik ziyaretinde, "Aslında Bilecikliler kabul etse de buranın ismini tekrar Ertuğrul yapsak" demesi üzerine kentin isminin değiştirilmesi gündeme geldi.

17 Eylül 2014 Çarşamba 04:17
2136 Okunma
HALK BİLECİK İSMİNDEN MEMNUN!
banner15

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 733. Söğüt Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Yörük Şenlikleri sonrası yaptığı Bilecik ziyaretinde, "Aslında Bilecikliler kabul etse de buranın ismini tekrar Ertuğrul yapsak" demesi üzerine kentin isminin değiştirilmesi gündeme geldi.

  Bilecik ziyaretinde ilk olarak Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı’ya makamında ziyaret eden Başbakan Davutoğlu, ziyareti sırasında milletvekillerine "Bilecik'in eski adını bileniniz var mı?" diye sordu. "Ertuğrul" yanıtı üzerine, "Aslında Bilecikliler kabul etse de tekrar Ertuğrul yapsak" dedi.

 

  Bunun üzerine gündeme gelen “Bilecik’in ismi mi değişiyor?” konusuyla alakalı açıklamalarda bulunan Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir, illerin adının değiştirilmesinin 5442 sayılı kanunun 2. maddesinde “İl adlarının değişikliği için kanun değişikliği gerekir” yazdığını, dolayısıyla bu değişliğinin yasamanın görevi olduğunu belirtti. “Eğer bir il adı değişecekse bir kanun teklifi verilir” diyen Vali Nayir, “Dolayısıyla bizim il olarak yapacağımız pek çok şey yok. Ama kamuoyunun talepleri varsa bunlar da yasamaya bir yönüyle intikal eder. Ben konuşma kısmına şahidim. Sayın Başbakanımız "Bilecik’in daha önce adı neydi diye" sorunca Osmanlı döneminde burası "Ertuğrul Sancağı" diye biliniyordu dediler. Başbakanımız da "Buraya Ertuğrul Sancağı yakışır" dedi. Bu şeklinde bir konuşma geçti. Yani oradaki konuşmada değiştirin diye bir talimat yok. Burada da illere çok fazla bir görev düşmez. İsim değişecek ise bu ilin adı mı değişecek, yoksa bazı illerde olduğu gibi merkez ilçenin adımı değişecek, yoksa ilin adı değişip merkezin adı yine Bilecik mi kalacak? Bunların teklifi verilip ona göre bir kanun teklifi ya da kanun tasarısı hazırlanması lazım. Milletvekillerimizin vereceği bir teklif ile veya hükümetin hazırlayacağı bir teklif ile tasarıyla ancak bu sonuçlanabilecek bir işlemdir” dedi.

 

 

  “KONU KANUN KONUSU OLDUĞU İÇİN BİZİM YAPACAĞIMIZ BİR ÇALIŞMA YOK”

  Konunun Ertuğrul Gazi törenlerinin hemen akabinde açılan bir konu olduğunu anlatan Nayir, şunları kaydetti:

  “Ertuğrul Gazi'den kimsenin rahatsız olacağı yok. İlin isminin değişmesinin bir artı getireceği o zaman da konuşulan bir husus. Ertuğrul'un sancağı İnegöl’üyle Yenişehir’le İnönü’süyle çok geniş bir alanı ifade ediyordu. Bu o sancak bugünkü bildiğimiz manasıyla Bilecik’in münüküları değildi. Bir değerlendirilir. Bu bizim teklifimizle olacak değildir. Kamuoyunun bu konudaki talebi alınır. Siyasilerimiz bu konuyu değerlendirir ve yasama yoluyla bunu kanun tasarısı veya teklifi olarak getirirler. Bizim şuanda başlatacağımız bir faaliyet değil. Bu kanun tasarı ve tekliflerinde valiliklerin rolü yok. Ancak bizden böyle bir çalışma istenirse o çalışmayı yaparız. Konu kanun konusu olduğu için bizim yapacağımız bir çalışma yok.”

  HALKBİLECİK” İSMİNDEN MEMNUN

  Kent halkı ise, “Bilecik’in adı Ertuğrul olarak değişsin mi?” sorusuna, şuan ki Bilecik isminin kalmasından yana olduğunu söylediler.

 

Son Güncelleme: 17.09.2014 04:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

banner2

resim yükleresim yükleresim yükle