FİYATLARA NASIL YANSIR

Nisan ayında Türkiye genelinde konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 35.6 düşerek 85 bin 652 oldu. Yabancılara yapılan konut satışları Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 60.3 azalarak 2 bin 557'e çekildi. Peki bu sert düşüş fiyatlara nasıl yansır? İşte detaylar...

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
17 Mayıs 2023 Çarşamba 10:54
162 Okunma
FİYATLARA NASIL YANSIR

Nisan ayında Türkiye genelinde konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 35.6 düşerek 85 bin 652 oldu. Yabancılara yapılan konut satışları Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 60.3 azalarak 2 bin 557'e çekildi. Peki bu sert düşüş fiyatlara nasıl yansır? İşte detaylar...

Milliyet.com.tr/ TÜİK nisan ayı konut satış istatistiklerini yayımladı. Buna göre Türkiye genelinde nisan 85 bin 652 konut satıldı. Konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 35.6 düştü. Satışlar mart ayına göre ise yüzde 18.8 geriledi. Peki bu sert düşüş fiyatlara nasıl yansır? İşte detaylar...

Konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı şu ifadeleri kullandı: “Gayrimenkul tarafında finansman problemi devam ediyor. Seçimin getirdiği hava da yatırımcıyı etkiledi. Son dönemde kiraların uzatılacağının konuşulması yatırımcıları da diğer yatırımlara yöneltti.

‘38 bin arsa, 68 bin tarla satıldı’

Son dönemde arsa ve arazi satışları yapıldı. Türkiye genelinde nisan ayında 38 bin arsa, 68 bin de tarla satıldı. Toplam satışlar nisan ayında Türkiye’de 214 bin 947 oldu.

‘Yatırımlar kur korumalı mevduatta’

Genel anlamda gayrimenkul satışlarında bizim kıyasladığımız aslında ocak ayından itibaren gerçekleşen satışlardır. O sayılara baktığımızda da bir önceki döneme göre yüzde 18.6 bir azalış var. 368 bin 868 olarak gerçekleşti. Kur korumalı hesaplarda parasını değerlendirmek isteyen kişi sayısı çok daha fazla olduğunu düşünüyoruz.

'Fiyatlarda gerileme bekliyoruz’

Fiyatlarda reel anlamda bir gerileme bekliyoruz ama Merkez Bankası tahminlerine baktığımızda enflasyonda ilerleyen süreçte çok ciddi düşüşler söz konusu değil.

Mayıs ayı itibarıyla evlilik sezonunun açılacak olması ve yeni evlenme sonrası artacak konut ihtiyaçları tüketicileri konutlara yeniden yönlendirebilecektir.

Kira fiyatlarında artış sürecek mi?

Kira fiyatlarında ise artışlar devam edecektir. Çünkü mevcut durumda ancak mal sahipleri yeniden kiraya verdiklerinde fiyatları artırabildikleri için ve bu yüzde 25 sınırlama ile ilgili getirilen düzenlemeler evlerin yeniden kiraya verildiğinde fiyatların daha yüksek seyrine sebep olacaktır.

Kentsel dönüşümdeki artış, İstanbul başta olmak üzere birçok ilde yeni destekler çerçevesinde binaların yenilenecek olması kiralıkta az olan stoku fiyatlar anlamında daha yüksek seviyeye taşımaya devam edecektir.”

KAYNAK:MİLLİYET

https://www.milliyet.com.tr/ekonomi/konut-satislarinda-sert-dusus-fiyatlara-nasil-yansir-6949085

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle