FATURADA MUCİZEVİ FORMÜL!

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklık yerini dondurucu soğuklara ve yağışa bıraktı. Şu ana kadar düşük derecelerde kullanılan kombi ve elektrikli ısıtıcılar gibi cihazlarda sıcaklık ayarı yükseltildi.

İbrahim Rafet Sünetci
İbrahim Rafet Sünetci
13 Ocak 2023 Cuma 11:57
259 Okunma
FATURADA MUCİZEVİ FORMÜL!

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklık yerini dondurucu soğuklara ve yağışa bıraktı. Şu ana kadar düşük derecelerde kullanılan kombi ve elektrikli ısıtıcılar gibi cihazlarda sıcaklık ayarı yükseltildi.

Yüksek gelen faturalarda enerji tüketim maliyetinin yanında yanlış cihaz tercihi de etkili. Örneğin; elektrikli sobayla tek odayı ısıtanlar, tüm evi ısıtan kombinin tükettiği gaz ve enerjiden daha fazla ödüyor. İşte tüm detaylarıyla tüketim değeri ve faturaya yansıması...

UCUZ AMA HİÇ DE MASUM DEĞİL

İşyerlerinde genellikle doğalgaz aboneliği olmadığından yine elektrikli cihazlar tercih ediliyor. Ancak elektrikli ısıtıcılar tam bir bütçe düşmanı. Piyasada çok ucuza satıldığından masum gibi görünen bu cihazlar, iş elektrik tüketimine gelince canavara dönüşüyor. Watt değerleri yüksek olduğundan 1 saatlik ısıtmada doğalgazdan kat kat fazla maliyet oluşturuyorlar. Isınmanın en ekonomik halini 1 Ocak itibarıyla geçerli yeni tarifeler kapsamında sizin için araştırdık. Cihazları analiz etmeden önce elektrik ve doğalgaz tarifelerine göz atalım.

YENİ YILDA GEÇERLİ TARİFELER

Elektrikte, 1 Ocak 2022’den itibaren ‘kademeli tarife’ uygulanıyor. Buna göre; ayda 240 kilovatsaat (kWh) altında elektrik tüketen aboneler düşük, 240 kWh üzeri elektrik tüketen aboneler ise yüksek tarifeye göre fatura ödüyor. Düşük tarifenin kilovatsaat ücreti bugün itibarıyla 1.73 lira, yüksek üst kademede ise bu tutar 2.60 lira. Beyaz eşya, elektronik eşya ve küçük ev aletleri kullanımında 240 kilovatsaatlik limite yakın bir tüketim oluşurken, kombi, elektrikli soba ve klima gibi ısınma amaçlı kullanılan cihazlar devreye girince bu limitin oldukça üzerine çıkılıyor. Doğalgazın metreküp fiyatı ise 5.5 milyon abonenin olduğu İstanbul’da son indirimle tüketime göre değişmekle birlikte vergiler dahil 5.40-5.80 lira civarında.

RADYATÖRLÜ ISITICILAR

Geç ısınsa da ısındıktan sonra sağladığı verim açısından yağlı radyatörler infrared cihazlara alternatif olarak tercih edilebilir. Devamlı belli bir ayarda tutarsanız elektrik tüketimi de nispeten daha düşük oluyor. Bir kere ısındığında ise içindeki yağın özelliğiyle uzun süre sıcak kalıyor.

BU TÜKETİMLE HESAPLAR ŞAŞAR

Tek bir odayı ısıtmak için genelde elektrikli sobalar, infrared ısıtıcılar, fanlı ısıtıcılar tercih ediliyor. Tek odayı ısıtacağından bunun da düşük tüketim sağlayacağı düşünülüyor. Fakat işin aslı farklı. Çoğu elektrikli ısıtıcının değeri 1200 watt’tan başlıyor ve 2500 watt’a çıkıyor. 1800 watt’lık bir ısıtıcı günde 10 saat çalışırsa, ayda 504 kilovatsaat elektrik tüketiyor. Bu evde elektrikli soba kullanılmadan önce ayda 240 kilovatsaat tüketim olduğunu varsayarsak, bu limitin üzeri tüketimin her kilovatsaati için 2.60 lira ödenecek. Yani 504 kilovatsaat için ekstra 1.310 lira ödeme yapılacak. Cihazın watt değeri 2500 ise bu kez aynı kullanımda 700 kilovat saat tüketim karşılığında 1.820 lira ek ödeme yapılacak demektir. O nedenle bu cihazları kullanırken iki kez düşünün!

EKONOMIK YÖNTEM DOĞALGAZ KOMBİ

Klima, elektrikli soba, hele fanlı ısıtıcılar... Bu gruptaki ısıtıcıların hiçbiri doğalgazın ekonomisine yetişemiyor. Ayrıca kombi tek odayı değil tüm evi ısıtıyor. Bu anlamda doğalgaz, elektrikli sobanın bir odayı ısıtmasıyla oluşan maliyetle aslında tüm evi ısıtmış oluyor. Doğalgazın 1 metreküp fiyatı İstanbul’da son indirimle KDV dahil 5.40 lira olmuştu. Kombi 2 saatte yaklaşık 1 metreküp doğalgaz tüketir.Zaman ve tüketim kıyaslaması açısından yine 10 saati baz alırsak kombi yoluyla 10 saatte tüketilen gaz 5 metreküp yani 27 lira oluyor. Her gün 10 saat kullanımda aylık kombi tüketim değeri 810 lira oluyor. Kombi bu sürede ayrıca ayda 45 kilovatsaat yani 117 liralık elektrik tüketiyor. Böylece 10 saat çalışan ve 2+1 evde tüm odayı ısıtan kombinin aylık tüketimi 927 lira oluyor. Tek oda üzerinden hesap edersek bu tutar 310 lira civarı oluyor. Aynı sürede tek odayı elektrikli soba 1.310 lirayla, klima 1.014 lirayla ısıtıyor. Hesap bu kadar net ortada. Karar sizin.

ELEKTRİK DIŞINDA ALTERNATİF YOKSA KLİMA DAHA AZ YAKAR

Klimalar hem serinlemek hem de ısınmak için kullanılıyor. Çoğu evde de bulunuyor. Klimalar elektrikli ısıtıcılardan daha verimli. Elektrikle ısınma dışında alternatif yoksa klima tercih edilmeli. Hem verimli hem daha az tüketim yapar. Örneğin; 12.000 BTU değerinde A enerji sınıfı bir klimanın saatlik enerji tüketimi 1.3 kilovatsaat civarında. Bu da bir saatlik kullanımda ikinci dilim için 3.38 liralık bir elektrik tüketimine işaret ediyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle