BİLİNÇSİZCE KULLANILAN İLAÇLARIN GÜNEŞ IŞINLARINA KARŞI ALERJİ TEHLİKESİ

Bilecik Devlet Hastanesi’nde görev yapan Cildiye Uzm. Dr. Abdurrahman Aslan, yaz aylarında uzmanlar tarafından tavsiye edilmeden alınan ilaçların güneş ışınlarına karşı alerji yapabildiğini söyledi.

12 Ağustos 2015 Çarşamba 07:13
1832 Okunma
BİLİNÇSİZCE KULLANILAN İLAÇLARIN GÜNEŞ IŞINLARINA KARŞI ALERJİ TEHLİKESİ

Bilecik Devlet Hastanesi’nde görev yapan Cildiye Uzm. Dr. Abdurrahman Aslan, yaz aylarında uzmanlar tarafından tavsiye edilmeden alınan ilaçların güneş ışınlarına karşı alerji yapabildiğini söyledi.

 

 

  Aslan, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, bütün hastalıkların mevsimsel farklılıkları gösterdiğini ve güneş ya da sıcaklığının arttığı mevsimlerde bazı deri hastalıklarının sıklıkla görüldüğünü belirtti. Soğuğun arttığı kış mevsimlerde görülen hastalıkların yaz ayına göre farklılıklar gösterdiğini ifade eden Doktor Aslan, “Bu hem deri hastalıklar için geçerli hem de diğer hastalıklar iç hastalıklar dahil olmak üzere geçerli. Türkiye’de yaşayan insanları cilt tipi genellikle bizim 2 ve 3 dediğimiz orta açık ten cilt grubuna sahip hastalarımızda çok görülür. Çok koyu tenli hastalarda daha çabuk yanığa maruz kalabiliyorlar” dedi.

 

 

  “YAZ AYLARINDA AÇIK RENKLİ KIYAFET GİYMELİYİZ”

 

  Doktor Aslan, ani güneş ışınlarına yakalanan hastalarda oluşan yanıkların zamanla vücutta çillenmeler, güneş lekelenmeleri, güneşe bağlı kronik olarak iyi ya da kötü huylu benlerin oluşabileceğini belirterek, "Yaz aylarında özellikle bizim kendimizi güneşten korumamız gerekiyor. Bunu neyle sağlayabiliriz, öncelikle kıyafetlerimizle. Giydiğimiz kıyafetler açık renkli olarak, pamuklu, hava aldırılabilir, içerisine sentetik ve kimyasalların çok girmediği kıyafetler giyilirse hem güneşin zararlı etkilerinden korunuruz. Bu kıyafetler sayesinde, terlememiz daha kolaylaşacağı için sıcaklarda sıvı kaybına bağlı hastalıklardan da bir miktar korunmuş oluruz.

 

 

Onun için ben hastalara özellikle yaz aylarında açık havada çalışanlara bir kasket, bir şapka öneriyorum güneşten korunmaları anlamında. Tabi bunların koruyuculuğu çok yüksek değil ama, bu koruma şekillerine ilave olarak güneş kremleri kullanabilirler. Bunlar 10-15 faktörden başlıyor, 50 ve 90 faktöre kadar güneş kremleri bulunuyor. Yağlı ciltleri olan vatandaşlar yağlı ciltler için uygun güneş kremleri kullanmalıdırlar. Kuru veya bir miktar hassas cildi olanlar nemlendirici içeren güneş kremleri kullanmalıdır ve bu kremlerden fayda görebilirler. Ben cilt hastası olanlara bu tür tedaviyi öneriyorum" dedi.

 

  “GÜNEŞ YANIĞINA SOĞUK SUYLA ALINMIŞ KISA BİR DUŞUN FAYDASI OLUR”

 

  Güneş yanıklarında, cildin ateşli ve sıcak halini azaltarak, soğuk suyla duş almak gerektiğini söyleyen Cildiye Uzm. Dr. Abdurrahman Aslan, "Güneş yanıklarında ilk yapılması gereken soğuk suyla bir duş almaktır. Alınacak bu duşta fazla miktarda sabun ve şampuan çok kullanmamak gerekiyor. Bunu duşu günde 2 veya 3’e kadar çıkartabilirsiniz. Suyu vücudumuza değdiği zaman cildin yağlı tabakası da bir miktar zarar görebiliyor. Dolayısıyla sonradan dinlendirmek gerekiyor. Bu yaptığımız işlemlere rağmen hala bir kızarıklık varsa o zaman doktora veya eczacılara başvurmak gerekir.

 

 

Özellikle çocuklarda su toplamanın eşlik ettiği şiddetli güneş yanıklarından çocukları korumak gerekiyor. İleri ki yaşlarda bunlar derinin iyi huylu olmayan kötü huylu olan deri kanserlerini kolaylaştırabiliyor. Açık tenli vatandaşlarımızın yüzlerinde, yanaklarında ve sırtlarında güneş lekelenmeleri oluyor. Onlarda mutlaka evden dışarı çıksalar da, çıkmasalar da ultraviyole A dediğimiz ışıktan korunma amacıyla özellikle camdan dahi girebilen bir ışık güneş ışığının dalga formu. Güneş kremlerini ev içerisinde bile sürmelerini öneriyorum.” dedi.

 

  “ÇOCUKLAR GÜNEŞ IŞINLARINDAN KORUMAMIZ GEREKİYOR AMA !”

 

  Doktor Aslan, güneş ışınlarını çocukların korunması, ama bu korunma sırasında da çocukların güneşten aldığı vitaminlerden eksik edilmemesi gerektiğini vurgulayarak, "Çocukları güneşten koruyacağız ama, çocukların kemik gelişimimizi faydalı olan ve güneş ışınlarından alınan kalsiyum, fosfor gibi vitaminlerden eksik etmemek gerekir. Bu vitaminler kemir gelişiminin yanı sıra kemik erimelerine de iyi geliyor. İlle de güneş ışınlarından D vitamini alınması gerekmiyor. Doktorlara başvurarak ağızdan da D vitamini desteklerini kullanabilirler. D vitamini eksikliğini gidermek amacıyla süt ve süt ürünleri yoğurt gibi ürünlerden destek alabilirler" dedi.

 

  “DIŞARIDAN BİLİNMEDEN ALINAN İLAÇLAR GÜNEŞ IŞINLARINA KARŞI ALERJİ YAPABİLİYOR”

 

  Yaz aylarında alerjiler ve egzamalar da çok artışlar olduğunu dile getiren Doktor Aslan, “Dışarıdan bilinmeden alınan ilaçlar güneş ışınlarına karşı alerji yapabiliyor. Doktorlara başvurmadan ilaç kullanmamak lazım. Nemli ortamlarda mantar hastalılarına eğilimler artıyor. Ortak olan bir alanda kendi terliğimizi, kendi havlumuzu kendi ayakkabılarımızı kullanmamız gerekiyor. Mutlaka denizden veya havuzdan çıktığımız zaman soğuk bir duş alıp da cildimizi nemlendirmemiz, o klorlu suyu vücuttan atmamız gerekiyor” dedi.

Son Güncelleme: 12.08.2015 07:13
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle