BİLECİK’TE KÖYLÜLER TARLA FARELERİ İLE MÜCADELE EDİYOR

Bilecik’e bağlı Kızıldamlar köyünde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından toplu ve tarama şeklinde tarla faresiyle mücadelesi yapıldı.

09 Aralık 2015 Çarşamba 06:59
922 Okunma
BİLECİK’TE KÖYLÜLER TARLA FARELERİ İLE MÜCADELE EDİYOR
banner15
Bilecik’e bağlı Kızıldamlar köyünde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından toplu ve tarama şeklinde tarla faresiyle mücadelesi yapıldı.  
 
 
 
  Yapılan mücadele hakkında bilgi veren İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hacı Dursun Yıldız, Kızıldamlar köyünde tarla faresi mücadelesi yapıldı söyledi. Tarla faresi mücadelesinde başarıya ulaşabilmek için ‘Toplu ve tarama mücadele’ tabir edilen yöntem uygulandığı anlatan Yıldız, sözlerine şöyle devam etti.
 
 
 
  “Mücadelede yaklaşık 25-30 çiftçimiz görev aldı. Köy Muhtarı Metin Gezen tarafından organize edilen üreticilere müdürlüğümüzde görevli Ziraat Mühendisleri tarafından arazide bilgilendirme ve uygulama çalışması yapılmıştır. Örnek uygulama sonrasında üreticilerimiz ile toplu olarak arazide işlek delikleri tespit edip tespit edilen deliklere 5-6 adet zehirli buğday koymak suretiyle mücadeleye başlanmıştır. Mücadele önümüzdeki günlerde devam edecek olup özellikle yonca ve nadas alanlarda işlek deliklerin tespiti önem arz etmektedir. Konuya gösterdiği yakın ilgi ve hassasiyeti için Köy Muhtarımıza ayrıca teşekkür ediyorum. İnşallah yapılan çalışmalar amacına ulaşır ve ürün kayıpları en aza indirgenir.”
 
 
 
   “TARLA FARELERİ BESLENDİĞİ ALANDA ÜÇ ÇEŞİT DELİK AÇAR”
 
   Kızıldamlar Köy Muhtarı Metin Gezen ise, tarla farelerinin beslendiği ortamda üç delik açtığını söyleyerek, hava şartlarının uygun olması halinde mücadelenin önümüzdeki 2 gün devam edeceğini ve sonbahar mücadelesinin bu şekilde tamamlanacağını, bu yüzden tüm üreticilerin İl Müdürlüğümüz tarafından yapılan bilgilendirme ve uygulama çalışması doğrultusunda gerekli sağlık tedbirlerini alarak 2 gün boyunca mücadeleye eksiksiz katılmalarının önemli olduğunu vurguladı. Gezen, "Tarla fareleri beslendiği alanda üç çeşit delik açar. Bunlar, beslenme deliği, toprak çıkarma deliği ve dışkılama deliğidir. Bu delikleri kolayca tespit edebiliriz. Çünkü toprak çıkarma deliklerinde toprak birikintileri, dışkılama deliğinde fare dışkıları, beslenme deliğinde ise yiyecek kalıntıları vardır. Mücadelede zehirli yemler sadece beslenme deliğine bırakılmalıdır. Tarla Faresinin zararlı olduğu bitkiler ve zarar şekli tüm tarla, bahçe ve çayır-mera bitkileri, özellikle buğday, arpa, yulaf, mısır, yonca ile sebze ve meyvelerde zarar yapmaktadırlar.
 
 
   Ayrıca özellikle genç orman ağaçları başlıca konukçularıdır. Kültür bitkileri ile çayır-mera bitkilerinin yeşil aksam, tohum ve meyvelerini, ayrıca yiyecek bulamadığı durumlarda, meyvelik ve ormanlarda fidanların gövdelerini (özellikle kök boğazı) yemek, kemirmek, kesmek ve kirletmek suretiyle zarar yaparlar. Beslendikleri alandaki besin tükendiğinde başka alanlara da geçerek zararlarına devam ederler. Sıcak aylarda yeşil, serin aylarda kuru yemi fazla yerler. Ergin bir tarla faresi günde ortalama 15-17 gram yeşil,10-13 gram kuru yem yer. Fare deliklerini su ile doldurmak ve kıştan çıkarken üreme dönemi yeni başlayacağı dönemde kapanlarla mekanik mücadele yapılması farenin buradan ekili tarlaya ulaşmasını ve zarar oluşturmasını büyük ölçüde engelleyecektir. Kimyasal mücadele, iklim uygun olduğu sürece her zaman yapılabilir. Ancak en uygunu ve etkili olanı, kıştan çıktıkları ve en zayıf oldukları ilkbahar ile kışa girişte sonbahardır” dedi.

Son Güncelleme: 09.12.2015 06:59
Anahtar Kelimeler:
BİLECİKKÖYFARE
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

banner2

resim yükleresim yükleresim yükle