BEYAZ ÖRTÜ İNİYOR TARİH VERİLDİ

Meteoroloji güncel haritayı paylaştı ve 10 günlük kar yağışı için birçok kenti uyardı. CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen de perşembe gece yarısına dikkat çekti.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
25 Ocak 2023 Çarşamba 11:19
276 Okunma
BEYAZ ÖRTÜ İNİYOR TARİH VERİLDİ

Meteoroloji güncel haritayı paylaştı ve 10 günlük kar yağışı için birçok kenti uyardı. CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen de perşembe gece yarısına dikkat çekti.

Uzun zamandır hava sıcaklıklarının normalin üzerinde seyretmesinden sonra Meteoroloji’den beklenen kar uyarısı geldi. Balkanlar üzerinden soğuk hava dalgasının gelmesi beklenirken, yurdun çoğunu etkisi altına alacak olan kar yağışı karla karışık yağmur şeklinde geliyor.

Bugün hava nasıl olacak?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre bugün; Yurdun kuzey ve iç kesimlerinin parçalı ve çok bulutlu, Karadeniz kıyıları, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova çevreleri ile Kırklareli’nin kıyı, Balıkesir’in kuzey kesimlerinin hafif olmak üzere yağmur ve sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor. İç ve doğu kesimlerde yer yer pus ve sis bekleniyor.

Günlük yapılan tahminlere göre hava sıcaklıklarında önemli bir değişiklik olmayacağı, mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam edeceği bildirildi. Rüzgarın ise genellikle kuzey ve kuzeydoğu yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette esmesi bekleniyor.

Yarın ve cuma gününe dikkat

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen de kar uyarısında bulundu. Şen, “ Bugün İstanbul dahil tüm Karadeniz kıyısında hafif yağmur olacak. Sıcaklıklar ortalamya geldi. Yarın 1-2 derece yükselecek, hafta sonu tekrar düşecek. İstanbul'da bugün 10 °C, Cuma, 13 Pazar 8 °C. Cuma sabah batıya kuvvetli yağış geliyor. Hafta sonu bu yağışlı hava Anadolunun büyük bölümünde yağışlara neden olacak. İç anadoluda KKY ve 5-6 gün Doğuda kar yapar sıcaklıkları düşürür. "

"Bu hafta sonu Cumadan kayak merkezlerine kar yağar” diyen Prof. Dr. Orhan Şen, kayak merkezlerindeki kar kalınlığını ve kar durumunu paylaşmış, şu ifadeleri kullanmıştı;

Palandöken 30 cm Cumartesi kar var,

Uludağ'da 20 cm Cuma akşam ve Cumartesi kar,

Erciyes 20 cm Cumartesi kar,

Kartalkaya 15 cm Cuma Cumartesi kar,

Ilgaz, Sarıkamış, Kartepe'de kar yağışı görünmüyor

İstanbul'a kar yağışı ne zaman gelecek?

CNN Türk canlı yayınında Göksu Öngören Özgür'ün açıklamalarda bulunan Şen şunları söyledi; Yazın rahat edeceksek bu aylardan yağmur almamız lazım. Yağış alamazsak yazın zehir olur. Dolayısıyla şimdiden hazırlık yapıp bu barajları doldurmamız lazım. Bunu biz dolduramayacağımıza göre yağan yağmur dolduracak. O nedenle yağışa ihtiyacımız var. Şubat ve Mart'ın 15'ine kadar yağışlı havaların devam etmesi gerekiyor. Bu hafta Türkiye yağışlı bir hava kütlesinin etkisine girecek. Cuma sabaha karşı kuvvetli bir yağış geliyor. Marmara bölgesi de bu etkili yağışın etkisine girecek ama Güney Ege'de Çanakkale, Balıkesir'de su baskınları da olabilir.

Bu yağmur cumartesi ve pazar günleri iç kısımlara doğru ilerleyecek. İç bölgelere geldiği zaman karla karşılık yağmura dönecek. Pazartesi ve salı günleri ise Doğu Anadolu'da kar yağışı, İç Anadolu'da kar yağışı biraz süreklilik kazanacak gibi görünüyor. Tabi bir damla yağmurun bile barajlara faydası var. Bu yağış %30'ların altına düşen baraj seviyesini büyük ihtimal yukarı çıkaracaktır. Burada tabii önemli olan tarımsal ve içme suyu açısından kar yağışıydı. Kar yağışı da bu önümüzdeki hafta sonundan itibaren Anadolu'ya giriyor. Bu arada kayak merkezlerinde kar yağışı hafta sonundan itibaren başlayacak.

İstanbul kar yağışı zor geliyor. Her sene böyle oluyor. Isı havası oluyor. İstanbul çok metropolitan bir alan. Binalar, asvaltlar var. Şehir içi 5 derecenin altına düşmesi lazım ki o zaman İstanbul'a kar yağsın. Bu gelen yağış kütlesiyle İstanbul'a kar yağabilirdi ama şehir olmasaydı. Etrafına baktığımız zaman Bursa'da, Kocaeli'de yağışlar gelecek. İstanbul'da ise yükseklere kar yağışı yapabilir. Ama daha kışın ortasındayız, İstanbul'a kar yağar mı ilerleyen süreçte bakacağız.

KAYNAK:MİLLİYET

https://www.milliyet.com.tr/gundem/sicaklik-azaliyor-kar-yagisi-geliyor-bolge-bolge-uyari-yapildi-6893198

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle