47 GÜNÜN SONUNDA İLK YAŞ KOZA ÜRETİMİ TAMAMLANDI

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi, 35 metrekarelik kapalı alanda larvaların serilmesinin ardından 47 gün sonunda yaş kozalar elde etmeyi başardı.

24 Haziran 2015 Çarşamba 08:57
3987 Okunma
47 GÜNÜN SONUNDA İLK YAŞ KOZA ÜRETİMİ TAMAMLANDI

 Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi, 35 metrekarelik kapalı alanda  larvaların serilmesinin ardından 47 gün sonunda yaş kozalar elde etmeyi başardı.

 

 

  Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi, “İpek Böceği Projesi” kapsamında merkez Aşağıköy’de fakülteye ait Araştırma ve Uygulama alanında yaş koza üretimi 47 gün sonunda tamamlandı. Tamamlanan ipek böcekleri hakkında açıklama yapan Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Doran, 9 Mayıs 2015 tarihinde larva olarak başlayan serüvenin bugün yaş koza olarak sonuçlandığını belirterek,”47 günlük süreçte 40 bin böceğin gelişimi günlük olarak takip edilerek yazılı ve görsel olarak kayıt altına alınmıştır. Sadece dut yaprağı ile beslenen ipekböceği yetiştirmek amacı ile Araştırma ve Uygulama alanımıza 220 adet dut fidanı dikmiştik. Önümüzdeki yıllarda yapılacak çalışmalarda elde edilen bu bilgiler kullanılarak yaş koza ve ipek ipliği üretimi konusunda faaliyetlerimizi sürdüreceğiz” dedi.

 

 

 “ÜRETİCİLER ASIL İŞLERİNDEN AYRILMADAN EK GELİR OLARAK İPEKBÖCEĞİ YETİŞTİRİCİLİĞİNİ RAHATLIKLA YAPABİLİR”

 

  Prof. Dr. Doran, Bilecik’te yıllardan beri ipekböceği yetiştiriciliğinin yapılmakta olduğunu ve son zamanlarda çeşitli nedenlerden dolayı bu faaliyetin ilimizde çok azaldığını belirterek, sözlerine şöyle devam etti.

 

 

  ”Fakülte olarak amacımız ipekböceği yetiştiriciliğine dikkati çekerek üretimini artırmak ve yaygınlaştırmaktır. Üreticiler asıl işinden ayrılmadan ek gelir olarak ipekböceği yetiştiriciliğini rahatlıkla yapabilir. Şuan asgari ücret net 950 TL civarındadır. İki kutu ipekböceği besleyen bir kişi ortalama 45 gün sonra yaklaşık 2 bin TL kazanç elde edebilir.Özel bir ekipmana ihtiyaç duymadan evin uygun bir köşesinde, çarşaf veya kağıt üzerinde üretim yapılabilir. 

 

 

 Endüstriyel bir girdisi olmadığı için girdi maliyeti diye bir sorun yaş kıza üretiminde söz konusu değildir. Özellikle ev hanımları anılan faaliyetle karlı bir ek kazanç elde edebilirler. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde Bilecik ilimizi hazırlayacağımız BEBKA, TAGEM ve Kırsal Kalkınma Projeleri ile ipekböcekçiliği yetiştiriciliğinde Bilecik ilimizi ülkemizde yeniden söz sahibi yapmayı hedefliyoruz”.

 

 

 

Son Güncelleme: 24.06.2015 08:57
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle