YILBAŞI TUZAĞINA DİKKAT

Yeni yıla eğlence mekanlarında girmek isteyen vatandaşları hedef alan dolandırıcılar, sahte internet siteleriyle vatandaşı ‘oltalayarak’ para koparmaya başladı. Aman bu tuzaklara düşmeyin!

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
28 Aralık 2022 Çarşamba 10:21
151 Okunma
YILBAŞI TUZAĞINA DİKKAT

Yeni yıla eğlence mekanlarında girmek isteyen vatandaşları hedef alan dolandırıcılar, sahte internet siteleriyle vatandaşı ‘oltalayarak’ para koparmaya başladı. Aman bu tuzaklara düşmeyin!

Her dönemi fırsata çeviren dolandırıcılar, şimdi de gözünü yılbaşı kutlamalarını hevesle bekleyen vatandaşlara dikti. Yeni yıla umutla girmek isteyenleri hedef alan düzenbazlar, son numaralarını yılbaşı akşamına özel organizasyon yapan eğlence mekanları üzerinden sergilemeye başladı. Mekanların marka adlarını kullanarak vatandaşları tuzağa çeken sahtekarlar, bununla da yetinmeyip eğlence mekanlarının internet sitelerini de bire bir kopyalayarak vatandaştan para koparmaya başladı.

UYARI MESAJI GELDİ

Bu dolandırıcılığın mağduru olan eğlence mekanları, müşterilerine uyarı mesajı göndererek, dolandırıcıların tuzağını engellemeye çalıştı. İşletmelerin gönderdiği mesajda, “Yılbaşı öncesinde dolandırıcıların hedefinde eğlence mekanları var. Sahte internet siteleri açan ve farklı WhatsApp numaraları üzerinden rezervasyon alıp, şahsi IBAN’larına ücret talep eden dolandırıcılara karşı dikkatli olunuz” gibi uyarılar dikkat çekti. Dolandırıcılığa muhatap olan müşteriler de yaşadıklarını sosyal medyada paylaştı.

DAHA DÜŞÜK FİYATLA

Dolandırıcıların kullandığı bu yönteme ‘oltalama’ dendiğini belirten Tüketiciler Derneği Başkanı Levent Küçük, “Özellikle hizmet işletmelerinde enflasyonun da etkisiyle son dönemde fiyatlar çok arttı. Yılbaşı dolayısıyla da mekanlar sanatçı ya da ekstra eğlence organize ettiği için fiyatlar normal günün 2-3 katına kadar çıktı. İşte dolandırıcılar da bu durumu kullanıyor. Eğlence yeri arayan vatandaşlara normalden daha düşük fiyatlar teklif ederek vatandaşı ‘oltasına’ çekiyor” diye konuştu.

‘YERİMİZ DOLMADI’ YALANI

Dolandırıcıların mekanların görsellerini kopyalayarak sanki o işletmenin resmi internet sayfasıymış gibi davrandığını vurgulayan Küçük, “Bununla yetinmeyip sosyal medyayı da kullanıyorlar. Özellikle yılbaşına yakın tarihlerde mesaj ve reklam yoluyla ‘yerimiz tam dolmadı, bu nedenle fiyatta indirime gittik’ imajı yaratıyorlar. Ayrıca yılbaşına az bir süre kaldığı için vatandaşı aceleci davranmaya da itiyorlar. Bu sahtekarlar, ‘kaç kişiyi oltaya düşürürsek kâr’ diye bakıyor” dedi.

YASAL MUHATAP YOK

Tüketicilerin kesinlikle firmanın sabit telefon hattıyla irtibata geçmesini tavsiye eden Levent Küçük, şunları söyledi:

“Vatandaşlar önlerine çıkan her mesaja, her internet sitesine güvenmesin. Gerekli kontrolleri yapmadan hiçbir şahsi hesaba EFT ya da havale yoluyla para göndermesin. Zira karşımızda yasal bir muhatap olmadığı için Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurmak mümkün olmuyor. Ama Cumhuriyet Savcılığı’na gidilip suç duyurusunda bulunulabilir. Kısacası vatandaş her an uyanık olmak zorunda artık. Unutmayın bedava peynir fare kapanında bulunur.”

KAYNAK: POSTA

https://www.posta.com.tr/ekonomi/yeni-yil-eglenceniz-kabusa-donusmesin-2596601

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle