TÜRKİYE'DE BİR İLK BİLECİK'TE YAPILDI

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Türkiye'de bir ilk gerçekleştirilerek, Duchenne Musküler Distrofisi (DMD) hastalığını nano boyutta görüntülenmesi başarıldı.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
22 Ağustos 2023 Salı 11:37
357 Okunma
TÜRKİYE'DE BİR İLK BİLECİK'TE YAPILDI

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Türkiye'de bir ilk gerçekleştirilerek, Duchenne Musküler Distrofisi (DMD) hastalığını nano boyutta görüntülenmesi başarıldı.


 

Üniversitenin Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı öğretim üyeleri, Duchenne Musküler Distrofi (DMD) kas hastalığına yönelik umut verici bir çalışmaya imza attılar. Çalışmalar çerçevesinde gen transferi uygulanan hücrelere nano ve mikro boyutta üst düzey analiz yapılmasına imkan sağladı.

 

"Hastalar ve aileleri için büyük bir umut ışığı olarak görülmektedir"
Konu hakkında açıklama yapan Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şükrü Beydemir, "DMD, genetik kökenli bir kas hastalığı olup, kasların giderek zayıflamasına ve fonksiyon kaybına yol açan bir durumdur. Bu hastalıkla mücadelede önemli adımlar atan Tıp Fakültemiz ve BARUM, Türkiye'de ilk defa olarak FE-SEM cihazı ile üniversitemize bağışlanan insan hücrelerinin moleküler yapıları hakkında hassas bilgilere ulaştılar. Bu teknolojik adım, hastalığın teşhisi ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi açısından önemli bir gelişme olarak kabul edilmektedir. Elde edilen veriler, DMD patogenezinin daha iyi anlaşılması ve tedavi seçeneklerinin geliştirilmesi için değerli bir kaynak oluşturmaktadır. Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji branşının öncülüğünde yürütülen bu çalışma, hastalar ve aileleri için büyük bir umut ışığı olarak görülmektedir. Tıp Fakültemiz ve BARUM, bu tür inovatif çalışmalarla sağlık alanında öncü rol üstlenmeye devam etmektedir. DMD ile ilişkili moleküler süreçlerin aydınlatılması ve dolayısıyla hastalığının daha iyi anlaşılması ve tedavi edilmesi için üniversitemiz tarafından gösterilen bu çaba, tıp dünyasının geleceği adına umut vadeden bir adım olarak kayda geçmektedir" dedi.

Anahtar Kelimeler:
BŞEÜBirİlkYapıldıDmd
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Hakkı 2023-08-22 13:50:32

Tamamen algı oluşturmak için yapılan bir haberdir. Cihazların tümü arızalı olup, çalışan cihaz var ise bu cihazlarla yapılan analiz ücretleri çevre üniversitelerle kıyaslanmayacak kadar çok yüksektir. Acil olarak denetim şart.

banner22

resim yükleresim yükle