TRAFİKTE YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

25 milyon araç sahibini yakından ilgilendiren trafik sigortasıyla ilgili geçtiğimiz günlerde önemli bir değişiklik yapılmıştı. Buna göre, trafik sigortasında mevcut olan basamak sistemi genişletilerek dinamik basamak modeline geçilecek.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
20 Aralık 2022 Salı 10:53
269 Okunma
TRAFİKTE YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

25 milyon araç sahibini yakından ilgilendiren trafik sigortasıyla ilgili geçtiğimiz günlerde önemli bir değişiklik yapılmıştı. Buna göre, trafik sigortasında mevcut olan basamak sistemi genişletilerek dinamik basamak modeline geçilecek.

Şu anda sürücünün riskine göre 1-7 arasında olan basamaklar, 0-8 arasında uygulanacak. Sıfır basamağı ‘çok riskli sürücüler’ grubunu temsil edecek. 1 yılda 3’ten fazla kaza yapanlar bu gruba alınacak ve primleri yüzde 200 artacak. 8’inci basamak ise ‘çok iyi sürücüler’ için olacak. 5 yıldır kaza yapmayanlar buraya dahil olacak ve poliçeleri yüzde 50 indirimli olacak. Yeni uygulamanın ocak ya da şubat ayında hayata geçirilmesi planlanıyor.

Böyle bir düzenleme yapılmasında sigorta şirketlerinin trafik sigortası kaynaklı maliyet artışları etkili oldu. Araç fiyatlarının yükselmesi, tamirat giderlerinin artması, asgari ücret zammı, yoksun kalma tazminatlarındaki artış trafik sigortasında yeni düzenlemeleri zorunlu kıldı. Doğan Sigorta Brokerlik Üst Yöneticisi (CEO) Selcen Gür, “Sigorta şirketleri geçtiğimiz yıl topladıkları her 100 TL prime karşılık 214 TL ödeme yaptıkları için ciddi anlamda zarar ettiler ve mecburen primleri yükselttiler. Böyle olunca da tüketiciler artan primlerden şikayet etmeye başladı. Yeni uygulamayla iyi sürücü ile kötü sürücünün keskin bir şekilde ayrılacak olması, problemleri çözmek için atılmış önemli bir adım” dedi.

Basamaklar ne anlama geliyor?

Basamaklar hakkında da bilgi veren Selcen Gür, şöyle devam etti: “Bilindiği üzere trafik sigortasında 7 basamak var ve primler bu basamaklara göre belirleniyor. İlk kez trafik sigortası yaptıracak olanlar sisteme 4’üncü basamaktan giriyor. Hasarsız geçen her yıl sürücü bir basamak atlıyor ve üç yıl üst üste hiç kaza yapmayan bir sürücü 7’nci basamağa yükseliyor. Basamak yükseldikçe sürücünün ödediği prim azalıyor. Hasar yapılan her yıl ise sürücünün basamağı azalıyor ve haliyle ödediği prim artıyor.”

KAYNAK: POSTA

https://www.posta.com.tr/ekonomi/sigorta/trafikte-yeni-donem-basliyor-2594279

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle