KREDİDE DÜŞÜK SAİZ UZUN VADE

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşümde kira yardımının artırıldığını açıkladı. İstanbul'da bin 500 lira olan kentsel dönüşüm kira yardımı 3 bin 500 liraya, Ankara, Bursa, Antalya ve İzmir'de ise 3 bin liraya çıkarıldı.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
10 Mart 2023 Cuma 11:03
300 Okunma
KREDİDE DÜŞÜK SAİZ UZUN VADE
banner15

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşümde kira yardımının artırıldığını açıkladı. İstanbul'da bin 500 lira olan kentsel dönüşüm kira yardımı 3 bin 500 liraya, Ankara, Bursa, Antalya ve İzmir'de ise 3 bin liraya çıkarıldı.

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında yıkılan ve ağır hasar alan yüz binlerce bina, yaşadıkları yapıların sağlamlığı konusunda vatandaşı oldukça endişelendirirken, risk tespitlerine talep çok arttı. Bu tespitler sonucunda binası riskli çıkanın önünde iki seçenek bulunuyor. Bunlardan birisi güçlendirme diğeri kentsel dönüşüm. Ancak çoğu kişi binasını dönüştürmek maliyetli olduğundan depremden korksa da tespit yaptırmıyor. Son dönemde inşaat maliyetlerinin rekor yükselişler sergilemesi ve ülke genelinde yaşanan kira krizi nedeniyle, vatandaş mevcut evini yıkıp yeniden inşa etmekten çekiniyor.

Bu kapsamda evini dönüştürmek isteyenlere bazı finansal destekler sağlanıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın sağladığı bu desteklerin başında kira yardımı ve faiz destekli krediler geliyor. Kentsel dönüşümün hızlanması ve vatandaşın da kendi binasını dönüştürebilmesi için bu iki destekle ilgili önemli düzenlemeler gündemde. Önceki gün CNN Türk yayınına katılan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, hem kira yardımlarında artışa gittiklerini hem de faiz destekli kredilerde yeni bir düzenleme yapacaklarını açıkladı.

Nisanda hesaplarda

Bakan Kurum, kira yardımlarındaki artışı şöyle açıkladı: “İstanbul’da Bakanlığımızın yapmış olduğu kentsel dönüşüm projelerindeki kira yardımı miktarını aylık 3 bin 500 liraya çıkarıyoruz. Ankara’mız, Bursa’mız, Antalya’mız, İzmir’imizde 3 bin liraya çıkartıyoruz, diğer kalan büyük şehirlerimizde aylık kira yardımını 2 bin 500 liraya çıkartıyoruz ve diğer kalan illerimizde de kira yardımlarını 2 bin liraya çıkartıyoruz. İstanbul’da 1.500 liraydı kira yardımımız, 3 bin 500 lira yaptık. Nisandan itibaren yeni kira yardımlarını vatandaşlarımızın hesaplarına yatıracağız.”

Kredide düşük faiz uzun vade çalışması

Kentsel dönüşüm kapsamında verilen faiz destekli kredilere ilişkin düzenlemede de son aşamaya gelindi. Şu anda standart konutlar için kredi üst limiti 600 bin lira, faiz desteği de 600 baz puan olarak uygulanıyor. Örneğin aylık yüzde 1.50 oranlı kredi kullanıldığında bunun 0.50 puanı bakanlık tarafından karşılanıyor, vatandaşın ödeyeceği oran yüzde 1 oluyor. Artan maliyetler karşısında kredi miktarında geçtiğimiz yıl iki kez artışa gidilmiş, rakam 600 bin liraya çıkarılmıştı. İnşaat maliyetleri de bu rakama paraleldi.

Ancak şu anda İstanbul gibi büyükşehirlerde metrekare inşaat maliyeti 15-20 bin liralara ulaşmış durumda. 100 metrekare evin maliyeti 1.5 milyon lirayı aşıyor. Bakan Kurum, kredi desteklerinin de artacağına işaret ederek, “Haftasonu Hazine ve Maliye Bakanlığı’mızla çalıştığımız finans desteklerimiz var, bundan önce yaptığımızı daha da artıracağız, Bakanımızla birlikte kamuoyuyla paylaşacağız” dedi. Edindiğimiz bilgilere göre, hem faiz desteği hem de kredi miktarı artırılacak. Vatandaşın ödeyeceği faizin yüzde 1’in altına inmesi ve 10 yıllık vadenin de uzaması planlanıyor.

48 aya kadar

Kira yardımı süresi riskli alan dışındaki riskli yapılarda 18 ay, riskli ve rezerv yapı alanlarında en fazla 48 ay olarak uygulanıyor.

Kentsel dönüşüm kapsamında inşa edilen binalar, vergi ve harçlardan muaf tutuluyor.

Evini kendi dönüştürenler için Katma Değer Vergisi (KDV) yüzde 1 olarak uygulanıyor.

KAYNAK:POSTA

https://www.posta.com.tr/ekonomi/sanayi-uretimi-aciklandi-2616574

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

banner2

resim yükleresim yükleresim yükle