KONUTTA YENİ KİRALAMA DÖNEMİ

İstanbul’da ortalama 10 bin TL’lere varan kiralık konut fiyatları ve artan üniversiteli öğrenci sayısı oda kiralamaya dayanan paylaşımlı ev modelini Türkiye’de yaygınlaştırıyor.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
02 Eylül 2022 Cuma 10:33
346 Okunma
KONUTTA YENİ KİRALAMA DÖNEMİ
banner15

İstanbul’da ortalama 10 bin TL’lere varan kiralık konut fiyatları ve artan üniversiteli öğrenci sayısı oda kiralamaya dayanan paylaşımlı ev modelini Türkiye’de yaygınlaştırıyor.

Dünya gazetesinin haberine göre, taleple birlikte eskiden yüzde 5 gibi oranlarda seyreden paylaşım modeli yüzde 10’lara çıktı. Oda kiralama aileler için de ek gelir olarak görülmeye başladı. Özellikle İstanbul, Bursa ve İzmir gibi kentlerde uygulanan ve öğrencilerin tercih ettiği model, barınma sorununun çözülmesine kısmi de olsa katkı sağlıyor. Hatta Bursa’da üniversiteye yakın bölgelerde oda sistemine uygun salonsuz projelerin de inşa edilmeye başladığı belirtiliyor.

"Binalar öğrenciler için sosyal otel oluyor"

Kadıköy, Beşiktaş gibi merkezi semtlerde ev paylaşma modelinin yaygınlaşmaya başladığını söyleyen İstanbul Emlak Brokerleri Kulübü (İSTEB) Başkanı Ulvi Özcan, “Hatta bir yeri komple kiralayıp öğrenciye oda oda kiraya verenlerin sayısı artmaya başladı” dedi.

Modelin öğrenci için de sosyal bir otel anlamına geldiğini aktaran Özcan, öğrencilerin önceliklerinin yurt olması gerektiğini söyledi. “Öğrenciler önce yurda baksınlar. Geçen yılki ön kabulle yurt aramaya yönelmezlik yapmasınlar” diyen Özcan, “Öğrenciler genelde yurdu sevmez ancak bugün o gün değil, bulabiliyorlarsa gitsinler. Yoksa da bunu kabul edecekler” önerisinde bulundu.

"Geçim sıkıntısı aileleri paylaşıma yönlendiriyor"

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, evinin bir odasını kiraya vermenin eskiden beri uygulanan bir model olduğunu ancak geçim sıkıntısından dolayı son yıllarda ailelerin de bu modeli seçmeye başladığına dikkat çekti.

Diğer taraftan kiracıların da yanına alt kiracı almaya başladığını aktaran Aşa, “Müşterek tutmak yerine yanına almaya başladı. Genellikle merkez ilçelerde daha yaygın. Öğrenci için de fiyatlar daha uyguna geliyor. Bu nedenle yüzde 5’ten yüzde 10’a çıktı. Bu uygulama bir müddet daha devam eder” yorumunu yaptı.

"Villalar oda oda kiraya veriliyor"

Realtyplus Türkiye Kurucu Ortağı Özhan Carda da, evlerde oda oda kiralama sisteminin giderek daha fazla görülmeye başladığını belirterek, “Örneğin ofisimizin olduğu Kavacık’ta üniversitelere yakın birçok villa alt katlarını oda oda öğrenciye kiralıyor. Ev sahipleri için çok mantıklı, böylece ihtiyaç fazlası odalarını değerlendirebiliyorlar” dedi.

"Oda kiralamayı daha fazla konuşacağız”

Paylaşımlı evde talep artışı olduğuna dikkat çeken emlakjet.com CEO’su Tolga İdikat, “Ayrıca aileler de oda kiralamaya başladı. Artışa rağmen henüz ABD ve Avrupa ülkeleri seviyesinde değiliz. Ancak bir trend, bir arayış olduğu belli. Örneğin Bursa’da üniversiteye yakın bölgede yapılan bazı projelerde artık salon yapılmıyor. Yurt mantığıyla 2+0 şeklinde evler yapılıyor. Oda kiralama sistemi artıyor, dolayısıyla yakında bunu daha fazla konuşacağız” dedi.

“Aileler için gelir kaynağı”

Maddi açıdan zorlanan ailelerin de oda kiralayarak bu şekilde gelir yaratmaya çalıştığını anlatan İdikat, şöyle konuştu:

“Böylece ekstra bir ev almadan kira geliri oluşturmuş oluyorlar. Zaten öğrencilerin de ihtiyacı var. Böyle olunca yakın zamanda bunlar daha da artacak” görüşlerini dile getirdi. İdikat, sistemin İstanbul, Bursa, İzmir, Eskişehir gibi öğrencinin yoğun olduğu ve fiyatların yüksek olduğu bölgelerde uygulandığına vurgu yaptı.

KAYNAK: CUMHURİYET

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

banner2

resim yükleresim yükleresim yükle