KADINLAR İÇİN ERKEN EMEKLİLİKTE DETAYLAR NETLEŞİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Seçim Beyannamesi'ni açıkladı. Beyannamede yer alan erken emeklilik ve faizsiz kredi dikkat çekti. Peki düzenlemenin detayları nasıl olacak? Ekonomist Muhammet Bayram milliyet.com.tr'ye cevapladı.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
13 Nisan 2023 Perşembe 11:21
168 Okunma
KADINLAR İÇİN ERKEN EMEKLİLİKTE DETAYLAR NETLEŞİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Seçim Beyannamesi'ni açıkladı. Beyannamede yer alan erken emeklilik ve faizsiz kredi dikkat çekti. Peki düzenlemenin detayları nasıl olacak? Ekonomist Muhammet Bayram milliyet.com.tr'ye cevapladı.

AK Parti'nin 2023 seçim beyannamesi açıklandı. Yayımlanan metinde kadınlara erken emeklilik, ve faizsiz kredi imkanı dikkat çekti. Peki düzenlemenin detayları nasıl olacak? Ekonomist Muhammet Bayram milliyet.com.tr'ye cevapladı.

Bayram açılamasında şu ifadeleri kullandı: “Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti’nin seçim beyannamesinde birçok yenilik ve reforma adım atılacağının müjdesini verdi.

Gelecek dönemde seçilmeleri halinde hem gençlere, ev hanımlarına, genç girişimcilere, iş yerlerine, yaşlılara bir sürü yeniliklerden bahsetti.

Bu yeniliklerden başlıcası çalışma hayatına yönelik düzenlemedir. Burada kadınlarımızın erken emekliliğinin planlanması, evlilik müessesesinin genişletilmesi, yeni evlenecek olan çiftlere müjdeler gibi birçok önlemler alındı.

‘Sigorta priminin 3’te 1’ini devlet yatıracak’

Ev hanımı olan kadınlarımızın emekliliği zorlu şartlarla oluyordu. Kendileri isteğe bağlı sigorta primi yatırıyordu. Asgari ücretin artmasıyla beraber yatırılacak olan isteğe bağlı sigorta primi de artıyordu. Burada kadınlarımız emekli olmak istiyorsa ve emeklilikte isteğe bağlı sigorta primi yatırıyorsa 3’te 1’ini devlet yatıracak.

Çocuk başına indirim!

Yine bununla beraber ben şöyle bir husus daha yapılacağını düşünüyorum. Kadınlarımızın kaç tane çocuğu varsa çocuk başına belli bir sigorta gününden indirim yapılabilir.

‘Her bir çocuk için 2 yıl erken emeklilik olabilir’

Kadınlarımız şu anda 7200 günde emekli oluyor. Bir çocuk için mesela 2 yıl uygulanabilir. 2 çocuk için 4 yıl uygulanabilir. Borçlanmada sigorta kanununa göre bir kadın bir çocuk için borçlanacaksa 720 gün borçlanabiliyor. Toplamda 2160 gün borçlanabiliyor. Buradan yola çıkacak olursak her bir çocuk için 2 yıl erken emeklilik söz konusu olabilir.

‘150 bin TL evlilik kredisi verilecek’

Yeni evlenmeleri teşvik etmek açısından gençlerimizin enflasyonist ortamda biraz daha rahatlayabilmesi için müjdeler var. Burada yeni evlenen çiftlere 2 yıl ödemesiz, 3. yıldan başlamak üzere 48 ay vadeli 150 bin TL faizsiz evlilik kredisi verilecek.

‘4 yıl faizsiz ödenecek, bu gerçekten çok büyük bir yenilik'

Vatandaşlarımız 150 bin TL’yi çekip toplamda 6 yıl içerisinde yani bunun iki yılı ön ödemesiz, geri kalan 4 yıl faizsiz eşit taksitlerle ödenebilecek. Bu gerçekten çok büyük bir yenilik.

Hem çalışanlara, hem işverenlere, hem kadınlara, hem de ekonomi, maliye ve enflasyona yönelik reform niteliğinde kararlar var.

‘Telefon ve bilgisayar alımlarında vergi alınmayacak’

Yüksek öğrenim gören gençlerimizin telefon ve bilgisayar alımında vergilerin sıfırlanması durumu söz konusu. Burada yüzde 1’lik bir Kültür ve Turizm Bakanlığı payı, yüzde 10 TRT payı var. Yüzde 25-40-50 değişken oranda ÖTV var. Bunların üzerinden yüzde 18 KDV alınıyor.

10 bin liralık bir telefon 20 bin liraya kadar çıkabiliyor. İki katına varan bir vergilendirme söz konusu. Sayın Cumhurbaşkanı verdiği müjde ile bir seferlik vergilerin alınmayacağını açıkladı. “

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan CNN TÜRK-Kanal D ortak yayınında gündeme ilişkin merak edilen soruları yanıtladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ev hanımlarının emekli olmaları için destek vereceğiz, emeklilik primlerinin bir kısmını biz ödeyeceğiz." dedi.

KAYNAK:MİLLİYET

https://www.milliyet.com.tr/ekonomi/erken-emeklilikte-detaylar-netlesiyor-bu-gercekten-cok-buyuk-bir-yenilik-6931180

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle