İŞTE KONUŞULAN YENİ ZAM ORANI

2023 yılının yeni asgari ücreti ne kadar olacak? Milyonlarca çalışan bu sorunun cevabını merakla bekliyor. Vergi Uzmanı Muhammet Bayram masada konuşulan formülleri anlattı.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
14 Eylül 2022 Çarşamba 10:42
618 Okunma
İŞTE KONUŞULAN YENİ ZAM ORANI
banner15

2023 yılının yeni asgari ücreti ne kadar olacak? Milyonlarca çalışan bu sorunun cevabını merakla bekliyor. Vergi Uzmanı Muhammet Bayram masada konuşulan formülleri anlattı.

Bayram konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “2022 yıl başında ocak ayında toplu iş sözleşmesine göre yüzde 5, artı enflasyon farkı alınacaktı. Devletimiz oluşan hayat pahalılığından dolayı 5 artı yüzde 2.5’luk bir sosyal refah düzenlemesi yaptı. Yani yüzde 7.5 artı enflasyon farkı ödendi.

2022 Temmuz ayında ise toplu iş sözleşmesine göre yüzde 7 artı enflasyon farkında anlaşılmıştı. Buna istinaden memurlarımız yüzde 41.69 emeklilerimiz, SSK ve Bağkur’lularımız yüzde 42.35 zam aldı.

“Hiç enflasyon olmasa dahi memurlar yüzde 7.5 fark alacak”

Buradaki asıl istisna memurlara yöneliktir. Memurlar hiç enflasyon olmasa dahi belirtmiş olduğumuz yüzde 7.5 ve 7’lik farkı alacaklar. Ancak gelinen süreçte temmuzda yüzde 40’lık bir enflasyon farkı yansıtıldı. O dönemde asgari ücrete ilişkin ve memur ile emeklilerin ücret artışına yönelik enflasyon beklentisi yüksek olduğu için sene sonu enflasyon tahminlerimizi yüzde 80 olur şeklinde yapmıştık.

“Asıl zam 1 Ocak 2023’te’

Asgari ücret komisyonu sene ortasında tekrar toplanma kararı aldı. Hatta ekim döneminde tekrar toplanıp asgari ücretin bir defa daha artırılması bazı sendikalarca isteniyor. Ancak hatırlayacağınız üzere Sayın Cumhurbaşkanı temmuz ayında yapılan yüzde 30’luk zamda bunun geçici bir artış olduğunu, asıl zammın 1 Ocak 2023 itibarıyla yapılacağından bahsetmişti. Bu bir zam değil, bir düzeltmedir. Yani geçmiş 6 ayın enflasyon farkının hem asgari ücret hem de memur ve emeklilere yansıtılmasıdır.

KAYNAK: MİLLİYET

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

banner2

resim yükleresim yükleresim yükle