FİYATLARDAKİ MAKAS AÇILDI

Araç fiyatları her geçen gün artarken gözler kasko ve sigorta poliçelerine çevrildi. Hal böyle olunca sigorta şirketleri 2 milyon TL'nin üzerindeki araçlara kasko yapmaktan kaçınıyor. Peki fiyatlarda son durum ne? İşte detaylar...

İbrahim Rafet Sünetci
İbrahim Rafet Sünetci
20 Haziran 2023 Salı 10:57
271 Okunma
FİYATLARDAKİ MAKAS AÇILDI

Araç fiyatları her geçen gün artarken gözler kasko ve sigorta poliçelerine çevrildi. Hal böyle olunca sigorta şirketleri 2 milyon TL'nin üzerindeki araçlara kasko yapmaktan kaçınıyor. Peki fiyatlarda son durum ne? İşte detaylar...

Sigorta yenilemesi gelen ya da yeni araç alıp kasko yaptıranlar fiyatları görünce isyan ediyor. Geçen senenin bu dönemlerinde 3 bin liraya kasko yaptıranlar şimdilerde bu rakamın 16 bin liralara kadar çıktığını söylüyor. Ayrıca ilk kez araç sahibi olanlar içinse durum farklı kasko ücretleri 30 ile 40 bin lira arasında değişiyor.

Konuyla ilgili milliyet.com.tr'ye açıklamalarda bulunan Tüketici Konfederasyonu Sigorta Komisyonu Başkanı (TÜKONFED) Turusan Bağcı şu ifadeleri kullandı:

“Son zamanlarda en donanımsız araç minimum 700 bin TL’den başlıyor. Sıfır araçlarda yüzde 28 gibi bir fiyat artışı güncellemesi yapıldı. Ancak ikinci el araçlarda bu rakam yüzde 80’lere dayanıyor. Bir önceki sene 300-400 bin TL olan araçlar, 700-800 bin TL civarında.

Aslında dönüp baktığımızda artan kasko fiyatı değil araç fiyatlarıdır. Döviz kuru yükseliyor, parça fiyatları ve araç fiyatlarında artışlar dikkat çekiyor.

Bunlar birleşince tabi ki araçların kasko fiyatları da doğal olarak artış gösteriyor. Örneğin 2019 yılında kasko çarpanı donanımsız hususi bir otomobilde ortalama yüzde 2.2 civarındaydı.

Araç fiyatı da ortalama yüz bin TL civarındaydı. Yani 100 bin TL‘lik bir arabanın kasko primi 2 bin 400 TL çıkıyordu.

Şimdi kasko çarpanı 1.9. Aslında kasko primi inmiş diyebiliriz. Yani araç 800 bin TL olduğunda ortalama 16 bin TL gibi bir kasko fiyatı çıkabiliyor.

‘2 MİLYAR 800 MİLYON TL ZARARA NEDEN OLDU’

Esas problem bu da değil. Sigorta şirketleri önümüzdeki dönemde dövizin ve araç fiyatlarının ne kadar artacağını tam öngöremiyorlar. Mesela geçen sene 300 bin TL’ye kaskosunu yaptırdığı bir araçta bunu hesaplayıp prim alan sigorta şirketi, 10 ay sonra pert olduğunda 800 bin TL ödemek zorunda kalıyor. Bu da sigorta şirketlerinde kasko ve trafikte ilk 3 ayda 2 milyar 800 milyon TL zarara neden oldu.

‘SİGORTA ŞİRKETLERİ 2 MİLYON TL’NİN ÜZERİNE KASKO YAPMIYOR’

Çoğu sigorta şirketi özellikle 2 milyon TL üzerindeki değerdeki araçların kaskosunu yapmaktan kaçınıyor. Şirkette başka poliçesi yoksa, sigorta şirketi eski bir müşteri değilse lüks araçlara poliçe bulmak da zorlaştı. Değerleri 5-10 milyonu bulan araçlar sigorta bulmakta daha da zorlanıyor.

ŞU ANDA KASKO FİYATLARI NE KADAR?

İlk kez kasko yaptıracak birisi için ortalama hususi otomobilin kaskosu şu anda 30-40 bin TL civarındadır. Bu aracın modeline göre, sürücüye göre daha da yükselebiliyor.

İYİ SÜRÜCÜ İLE KÖTÜ SÜRÜCÜ ARASINDAKİ MAKAS AÇILDI MI?

Trafik sigortasında 5 yıldan fazla kaza yapmayan sürücü yüzde 50 indirim alırken, 3’ten fazla kazaya karışan sürücüden yüzde 200 sür primi alınıyor. İyi sürücü ile kötü sürücü arasında makas ciddi anlamda arttı. Örneğin 3.500 bin TL gibi iyi sürücü trafik sigortası öderken, kötü sürücü 18 bin TL gibi neredeyse 6 katına yakın prim ödeyebiliyor. İlk kez trafik sigortası yaptırmış bir kişi için de tutar ortalama 5-5.500 TL civarındadır.

KASKO FİYATLARINDA YÜKSELİŞ SÜRECEK Mİ?

Eylül ayından itibaren araç fiyatlarının artışı ve dövizin yükselmesi ile birlikte kasko fiyatlarında minimum yüzde 25 artış bekleniyor. Trafik sigortasında ortalama artış olduğundan şirketler bunun üzerinde artış yapamıyor.

Kasko poliçesinde hasarsızlık indirimleri devam ediyor. Birinci yıl yüzde 30 ikinci yıl yüzde 40 üçüncü yıl yüzde 50, 4. yıl yüzde 60, 5’inci yıl yüzde 65 indirimleri var. Bu indirimler devam ediyor. Kasko poliçesinde indirim almanın yolu aynı trafik sigortasında olduğu gibi kaza yapmadan hasarsız kullanmaktır.”

KAYNAK:MİLLİYET

https://www.milliyet.com.tr/ekonomi/vatandastan-sikayet-yagiyor-kaskoda-makas-acildi-6965283

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle