EYT KREDİSİNDE GERİ SAYIM

EYT’lilerin başvuruları hız kesmeden devam ederken hazine kredilerinin ise bu hafta başlaması bekleniyor. Kredi paketi belli olduktan sonra işverenlerin EYT’li çalışanlarının listesiyle bankaya başvurması gerekecek. Ödenmesi için şartlar getirilecek. İşte EYT'de son dakika detaylar.

İbrahim Sünetci
İbrahim Sünetci
14 Mart 2023 Salı 11:28
129 Okunma
EYT KREDİSİNDE GERİ SAYIM

EYT’lilerin başvuruları hız kesmeden devam ederken hazine kredilerinin ise bu hafta başlaması bekleniyor. Kredi paketi belli olduktan sonra işverenlerin EYT’li çalışanlarının listesiyle bankaya başvurması gerekecek. Ödenmesi için şartlar getirilecek. İşte EYT'de son dakika detaylar.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar’la (EYT) ilgili başvurular devam ederken, kıdem tazminatı ödemeleri için Hazine tarafından sağlanacak kredi desteğinin bu hafta başlaması bekleniyor. Hazine destekli Kredi Garanti Fonu (KGF) paketinde, EYT kapsamındaki kıdem tazminatı kefalet hacmi 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkarıldı. Krediden yararlanmak isteyen işverenin bankaya başvurması gerekecek. Ayrıca kredinin çalışanın kıdem tazminatı ödemesinde kullanılmasına yönelik şartlar da getirilecek.

68 milyar liralık kredi hacmi

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 11 Ocak 2023 tarihinde gerçekleştirilen “Hazine Destekli Kefalet Sistemi Yeni Destek Paketleri Lansman Programı” kapsamında; çalışanlarına emeklilik nedeniyle kıdem tazminatı ödeyecek KOBİ ve KOBİ Dışı firmaların kıdem tazminatından kaynaklanan finansman ihtiyacının karşılanması amacıyla 25 milyar liralık kefalet limiti açıklanmıştı. Bu kefalet limitiyle yaklaşık 34 milyar liralık kredi hacmi oluşacaktı.

Yeni çalışmada ise sektör ihtiyaçları gözetilerek EYT çerçevesinde çalışanlarına emeklilik nedeniyle kıdem tazminatı ödeyecek KOBİ ve KOBİ dışı tüm işletmelere kıdem tazminatından kaynaklanan finansman ihtiyacının karşılanması için ayrılan limit 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkarıldı.

KGF bankadan alınan kredinin bir kısmına kefalet sağlıyor. Sağlanan bu kefaletle kredi miktarı 50 milyar lira ile sınırlı kalmıyor. Bu nedenle de limitin 50 milyar liraya çıkarılmasıyla bankaların vereceği kredi hacmi 68 milyar lirayı bulacak.

6 ayı ödemesiz 36 ay vade

Kredi paketi belli olduktan sonra işverenlerin EYT’li çalışanlarının listesiyle bankaya başvurması gerekecek. EYT kapsamında yapılan başvurular bankaya iletilecek. Banka da Hazine kefaleti ile birlikte kaç çalışan EYT’liyse buna göre kredi verecek. Kredi 6 ayı ödemesiz dönem olmak üzere 36 ay vadeli planlanacak. Faizin ise hem özel hem de kamu bankasında aynı olabileceği belirtiliyor.

Ödenmesi için şartlar getirilecek

Kredinin doğrudan çalışanların hesabına mı yatırılacağı yoksa işverene mi verileceği konusunda ise çalışmaların sürdüğü ifade edildi.

Krediyi alan işverenlerden paranın çalışana kıdem tazminatı olarak ödenmesi şartı aranacak. Ancak bunun yönteminin nasıl olacağı konusunda tartışmaların sürdüğü belirtildi. Kredinin direkt çalışan hesabına aktarılabileceği, işverene verilmesi halinde ise çalışanın hesabına yatırıldığına ilişkin belge istenebileceği kaydedildi.

KAYNAK:POSTA

https://www.posta.com.tr/galeri/bugun-ceyrek-altin-ve-gram-altin-fiyatlari-ne-kadar-oldu-14-mart-2023-guncel-altin-fiyatlari-2617479

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner22

resim yükleresim yükle